Inductieplaat met perilex

Gagliardi

  • #1
Ik heb een inductieplaat: aeg 7800i KF
deze moet volgens de keukenboer en de fabrikant op 7400 watt aangesloten worden met perilex stekker.
om problemen met capaciteit te voorkomen heb ik 3 fases laten aanleggen ipv 1 fase die ik voorheen had.
keukenboer komt langs en monteerd vervolgens de plaat met 4 aderige perilex. kan ik dus nooit op met 3 fases en haal ik volgens mij ook de 7400 watt niet.

zij geven aan dat ik zelf maar een 5-aderige perilex draad moet kopen bij de bouwmarkt. > vraag 1: hebben ze die daar dan, ik ben ze nog niet tegengekomen?

nu kan ik wel heel mooi deze kabel kopen maar die plaat is gekit op mijn keuken. hoe verwijder ik die. wegsnijden of raden jullie aan keukenboer te laten komen doen daar zij een fout hebben gemaakt.

en daar er in het boekje geen electriciteitsschema zit van die plaats, hoe weet ik welke draden ik op welke aansluiting moet zetten om deze goed te kunnen installeren. stekker is geen probleem om die aan te sluiten.

kortom, genoeg vragen. in mijn ogen ben ik hier niet verantwoordelijk voor. maar goed, stel dat ik niets opschiet bij de bedrijven, dan moet er toch gegeten worden en dus ben ik al verder aan het kijken hoe ik dit moet gaan aanpakken qua aansluiten. wie kan mij helpen.
 

Fiesiekus

  • #2
Kan je wat foto's maken van de opstelling? Zijn er aansluitschema's bij geleverd? Kan je (zonder de plaat te demonteren) kijken waar de draden het toestel in gaan? Zijn daar aansluitschema's op afgebeeld?

Overigens kanje op 2 groepen (kookgroep) en 1 fase: 7360 Watt aansluiten. Maar da's achteraf gepraat.
 

Gagliardi

  • #3
Het is een eiland. ik heb verder enkel het aansluitschema waar ik bepaalde stopcontacten moest plaatsen en waar de perilexaansluiting. meer dan dit is er niet. niets over de plaat zelf dan behalve het functieboekje. De draden gaan aan de achterzijde/onderzijde er ergens in . Met enig geluk als ik de lades eruit haal kan ik erbij. Die aansluitschema kan ik dus zo niet zien en heb ik nog niet gekeken.

En mbt je laatste opmerking. Nu heb ik in huis zowel een vaatwasser, inductieplaat, teppan yaki plaat, ingebouwde koffie apparaat, aparte oven, aparte combi, vriezer, koelkast, wasmachine, droger, 2 pc's etc. dan had ik toch nooit voldoende gehad zo? alleen kijkend naar het keukenmateriaal zelfs.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #4
Keukenboeren zijn vaak knap waardeloos als het om elektra aansluitingen gaat, anders dan een stekker in een stopcontact steken. Er zal ook ongetwijfeld in hun kleine lettertjes staan dat zij hier niet aansprakelijk voor zijn.
Het aansluitschema kan zich ook in de plaat zelf bevinden daar waar het aansluitsnoer erin verdwijnd. Als de aansluiting veranderd moet worden van 2x230v naar 3x230/400v zal er toch eea aangepast moeten worden. (krachtgroep in de groepenkast / aanpassing bekabeling / 5 aderig snoer tbv de Perilex stekker en aanpassing van de interne aansluit-bruggetjes). Meestal is het installatievoorschrift, dit door een vakbekwaam persoon uit te laten voeren. Het best haal je er ff en E-installateur bij.
 

Gagliardi

  • #5
Sowieso doe ik het met mijn eigen twee linker handen niet. ik heb een elektricien die dat kan. enkel zit ik met het feit dat die plaat dus al gekit zit. hoe kan ik die het beste loskrijgen? en waar kan ik anderhalve meter perilex kabel halen? dan kan vervolgens mijn elektricien die plaat openschroeven en vervolgens goed aansluiten op de 5-aderige draad.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Bij de bouwmarkt heb ik wel eens complete setjes (stekker met snoer) zien liggen. Anders zal de elektricien er zeker één voor je kunnen regelen? Goede tips voor het verwijderen van de kit heb ik niet voor je behalve dan, dat ik er even mee zou wachten tot je met je elektricien hebt overlegd. Misschien is het, wat hem betreft, wel helemaal niet nodig.
 

Appeltje

  • #7
Het kan volgens mij wel met 4 draden, maar het ligt er wel aan hoe men het heeft aangesloten:

1) Fase 1
2) Fase 2
3) Nul
4) Aarde

Fase 1 en 2 moeten dan wel echt van verschillende fases afkomen omdat je anders de nul overbelast! En dit werkt alleen als je de nul juist aansluit. Doe je dat niet dan krijgt je plaat 400 volt en dat zou hem kunnen slopen.

Welke kleuren zitten er in je 4 aderige kabel, misschien is het wel logisch gedaan zeg maar :).

Gr. Richard.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #8
Bedoel je de AEG 7800i KF, of de AEG 78001 KF? Volgens mij bestaat het eerste modelnummer namelijk niet. De 78001 KF heeft een aansluitwaarde van 7,4 kW met vier inductieplaten die elk een nominaal vermogen hebben van 2300 Watt per stuk en een piekvermogen van 3200 Watt.

Omdat alle vier de platen hetzelfde vermogen hebben maakt het voor de belasting per fase niet zoveel uit of je de koopkplaat vierdraads of vijfdraads aansluit. In beide gevallen zal de zwaarst belaste faste twee platen voor zijn kiezen krijgen met een vermogen van 4600 Watt en een piekvermogen van zelfs 6400 Watt.

Het enige verschil met een vijfdraadsaansluiting is dat je nullijn wat symmetrischer belast wordt als je op alle vier platen tegelijk staat te koken.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #9
Om een kookplaat van 7400 Watt aan te sluiten heb je een paar opties:

1 Een 2x16A 230V kookgroep (max. 7360 Watt) op één fase, hier is een 5 aderig aansluitsnoer voor nodig omdat er 2 nuldraden nodig zijn.

2 Een 3x16A 230/400v krachtgroep (max 11040 Watt), met een 5 aderig aansluitsnoer kun je de belasting over 3 fase verdelen.

3 Een 3x16A 230/400v krachtgroep, met een 4 aderig aansluitsnoer kun je de belasting over slechts 2 fase verdelen. (max 7360 Watt dus).

De laatste lijkt bij jouw het geval te zijn. Dit kan echter alleen met een 3 fase aansluiting omdat er maar één nuldraad aanwezig is. Op een 1 fase aansluiting zou deze nl zwaar overbelast worden.
Het vervangen van het 4 aderige snoer voor een 5 aderig verbeterd de verdeling over de fase dus wel maar heeft praktisch geen invloed op het maximale vermogen van de plaat.
 

Gagliardi

  • #10
Beste Sxnder,

Jij geeft aan:

"Het vervangen van het 4 aderige snoer voor een 5 aderig verbeterd de verdeling over de fase dus wel maar heeft praktisch geen invloed op het maximale vermogen van de plaat."

Praten we over hetzelfde als jij zegt dat ik 3x16A en ik zeg dat ik van 1x35A naar 3x25A ben gegaan? Eerst even dit duidelijk hebben.

Jij geeft verder aan dat ik die 4-aderige wel kan laten zitten en dit over 2 fases kan verdelen en dit geen invloed heeft op het maximale vermogen van de plaat. Kan ik iets bij inzien. Maar dat is ook niet mijn probleem het maximale vermogen want dat geloof ik graag. Ik zit met de capaciteit. Als ik zodadelijk van allerlei apparatuur heb aan staan en enkel 2 fase gebruik hoeveel restcapaciteit heb ik dan nog over als ik ook nog eens een vaatwasser, een tepan yaki plaat, inbouw oven, combi, koffie apparaat, vriezer en koelkast heb. En nog niet eens te hebben over al mijn andere apparatuur in huis...
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #11
Ik bedoelde de verdeling van de kookplaat over de fases van de 3x16A krachtgroep, die ongetwijfeld in je groepenkast zit. Je trekt dan ongeveer max. 11A per fase (3x), maar hier heb je dus een 5 aderig aansluitsnoer voor nodig. Verdeel je het over 2 fases trek je ongeveer max. 16A per fase(2x). Je hoofdzekeringen zijn 3x25A=75 Ampere max. Hoe je de plaat aansluit maakt dus niet zoveel uit, omdat je in beide gevallen ongeveer 43A overhoud voor de rest. Alleen wordt de verdeling over de fases iets anders, omdat, als je plaat op 2 fases aansluit, één fase van 25A overblijft waar je dus meer andere apparatuur op kunt aansluiten. Ik hoop dat het zo wat duidelijker is.
 

Gagliardi

  • #12
Dank je Sxnder. Het wordt me al een stuk duidelijker zo.

Samenvattend is het dus eigenlijk het volgende:

1: Ik kan dus wel deze 4-aderige perilex kabel gebruiken als ik het over 2 fase verdeel. Enige is dat de elektricien die de groepen over de 3 fasen heeft verdeeld even moet zien hoe hij deze heeft verdeeld daar hij eerst van 3 fasen uitging. En deze verdeling wordt iets anders. Correct?

2: Op bovenstaande manier heb ik nog voldoende capaciteit over zodat ik met mijn overige apparaat never en te nimmer nooit dicht aan mijn limiet zit qua stroom. Dit om te voorkomen dat ik zodadelijk eruitklap als ik alles tegelijk aan heb staan.

3: Mocht mij elektricien niet kunnen op korte termijn (daar ik weet dat hij erg volgeboekt zit) Is er iemand hier op het forum die dit klusje zou kunnen doen. (enkel de verdeling van de 3 fase nalopen en eventueel eea switchen en perilex-stekker op perilex kabel zetten en testen. Ik woon in Tilburg. Mag overdag of in avonduren.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #13
Punt 1: Ik denk dat je het beste even de elektricien het kan laten nazien voor de zekerheid. Eea hangt natuurlijk ook af van hoe je de plaat gebruikt. Regelmatig met meerdere pitten op hoog vermogen of één plaatje op laag vermogen om je potje te laten pruttelen.

Punt 2: Zie punt 1, laat de elektricien hier naar kijken, is zo via het forum niet in te schatten. De hoofdzekeringen hoeven iig niet 100% van het gezamenlijke aansluitvermogen te kunnen leveren. 70% a 80% gelijktijdigheid is voldoende.

Punt 3: Denk dat dit tegen de regels van het forum ingaat.
 

Gagliardi

  • #14
Oh excuses. ik wist niet dat je dit niet mocht vragen.
laat dat dan maar achterwege.

ik zal de elektricien eens het nodige voorleggen wat je hebt gepost en dan zal hij wel aangeven wat kan of niet en zijn advies daarover geven. hopelijk heeft hij tijd.

dank jullie alvast voor de hulp.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu