Inductieplaat aansluiten samen met een wcd

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik denk dat aan de hand van mijn berichten mijn verbouwing aardig te volgen is :lol:

We zijn in de keuken aanbeland, afgelopen weekend druk bezig geweest met aanleggen van het installatieplan. Naar de keuken loopt o.a. een bestaande 3fasen aansluiting (3 fasen, nul, aarde) van een vorige elektrische kookplaat. Het idee is om de nieuwe inductiekookplaat hierop aan te sluiten. Ik wil hiervoor 2 fasen van de bestaande 3 fasen aansluiting gebruiken. Dus L1, L2 en de N.

Dan hou ik een fase over (L3). Nu wil het toeval dat in het kookeiland ook een los 220v WCD komt. Mag ik de overblijvende fase hiervoor gebruiken (dus L3 en N)? Dat scheelt me het trekken van (alweer) een kabel.
 

Fiesiekus

  • #2
Neen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Nee, het is volgens de voorschriften niet toegestaan om die kracht aansluiting te splitsen. Wordt toch een extra kabel trekken ben ik bang. Kijk ook eens naar de mogelijkheid om de inductiekookplaat op 3 fase aan te sluiten. De belasting per fase is dan lager en gelijkmatiger.
 

Fiesiekus

  • #4
Wat is het voordeel van een gelijkmatigere belasting? Ik belast hier thuis slechts 1 fase tot 35 A; da's dus heel ongelijkmatig... :wink:
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
De belasting van een 3 fase installatie dient zo gelijkmatig mogelijk over de fases verdeeld te worden. Dit draagt daaraan bij dacht ik. Aangezien het plannetje van TS om de inductieplaat op 2 fase aan te sluiten en de derde op een wcd, niet is toegestaan en hij er dus één overhoudt, kan hij de derde fase, indien mogelijk, beter op de inductieplaat aansluiten.
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #6
De kookplaat aansluiten op 3 fasen (3x220) kan wel:



Hoewel het niet echt nodig is. Het vermogen is 7400 watt en 2 fasen gebruiken van de 3 fasen aansluiting zou in principe al voldoende zijn voor 7400 watt. Ook handiger als de 220 wcd op de resterende fase aangesloten mocht worden.

Maar dat mag dus niet. Dus wederom een extra draad trekken :cry:
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Gewoon op drie fase aansluiten die plaat, dus volgens het bovenste schema. Het aangesloten vermogen zit anders wel erg op het randje van wat je op twee fase mag aansluiten en die derde fase ongebruikt overhouden is ook niet wenselijk. Plus een extra kabel trekken voor je wcd dus.
 

Fiesiekus

  • #8
Bovendien heb je dan minder kans op het springen van 1 van de 3 hoofdzekeringen (bij 3-fase-aansluiting van de plaat).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu