Inbouw KlikAanKlikUit met dubbele schakelaar

Fiesiekus

  • #21
Omdat de actor mogelijk niet als wisselschakelaar is uitgevoerd.

Maar misschien kan PietjePuk even duidelijk aangeven of hij de lamp en/of ventilator eigenlijk wel in een wisselschakeling opgenomen wil hebben. Dat neem ik, dus misschien geheel onterecht, steeds aan nl.
 

Pietjepuk

  • #22
Ik was in de veronderstelling dat als gemaakt is voor een enkele schakelaar, het ook wel moet werken met een dubbele als ik maar 1 van de 2 knoppen gebruik. Ten dele is dat ook zo want in principe werkt het. Ik kan met 1 knop de ventilator in en uitschakelen en ik kan de verlichting met afstandsbediening in en uitschakelen. Alleen de knop van de verlichting werkt nog niet :)
Zal ik vanavond foto's maken van zowel de enkele schakelaar met KAKU (die prima werkt) als de dubbele?
 

StefanD

  • #23
Bij draadloze actors (in elk geval die van KAKU) heb je geen wisselschakelaars. En die heb je ook niet nodig omdat je een willekeurig aantal draadloze schakelaars kunt gebruiken, waarbij je met elke draadloze schakelaar de actor aan en uit kunt schakelen.
Op de AWMR210 kun je bovendien een bedrade schakelaar aanlsuiten. Volgens mij reageert de AWMR210 dan ook niet zozeer op de stand van de schakelaar, maar op het wisselen van de stand van de schakelaar.
 

StefanD

  • #24
Pietjepuk schreef:
Ik was in de veronderstelling dat als gemaakt is voor een enkele schakelaar, het ook wel moet werken met een dubbele als ik maar 1 van de 2 knoppen gebruik. Ten dele is dat ook zo want in principe werkt het. Ik kan met 1 knop de ventilator in en uitschakelen en ik kan de verlichting met afstandsbediening in en uitschakelen. Alleen de knop van de verlichting werkt nog niet :)
Zal ik vanavond foto's maken van zowel de enkele schakelaar met KAKU (die prima werkt) als de dubbele?
Lijkt me een goed plan. Zet dan ook goed op de foto op welke contacten je de draden van de AWMR210 hebt aangesloten: ik heb het idee dat daar de fout zit.
 

Fiesiekus

  • #25
Aha, nu snap ik het probleem (misschien). Er zijn mogelijk 2 draden vanaf de (wissel)schakelaar aan de actor verbonden, terwijl er maar 1 nodig is om 'm te schakelen
 

StefanD

  • #26
Niet helemaal... Er komen twee draden van de actor en die moeten beiden op de wisselschakelaar aangesloten worden. Maar aangezien een wisselschakelaar drie aansluitpunten heeft, denk ik dat beide draden op de "uitgangen" van de wisselschakelaar zijn aangesloten, wat zou betekenen dat de draden nooit kortgesloten worden, in welke stand de schakelaar ook staat.
Door één van beide draden naar het andere contact (de fase-aansluiting) te verplaatsen zou het wel goed moeten zijn: in de ene stand zijn de draden dan kortgesloten en in de andere stand niet.
De AWMR210 zal dan reageren op de overgang van kortgesloten naar niet-kortgesloten en andersom en zal bij elke overgang de lamp schakelen.
 

Pietjepuk

  • #27
Oke, ga ik doen.

Even voor de duidelijkheid. Aan de muur heb ik 1 dubbele schakelaar. Deze is voor het schakelen van 2 centraaldozen. Een van deze dozen is voor mijn verlichting. Op de andere heb ik de plafondventilator aangesloten.
Als ik het goed begrijp is dit dus een serieschakeling?

Maar aan de ventilator zit ook een schakelaar waarmee ik de snelheid kan bepalen of de ventilator uit kan zetten. Zou dit dan een wisselschakeling zijn?

In ieder geval enorm bedankt voor jullie adviezen.
Ik ben de draad echt kwijt ;)
 

StefanD

  • #28
De dubbele schakelaar in de muur is geen serieschakeling omdat ze eigenlijk niets met elkaar te maken hebben; ze zitten "toevallig" in dezelfde doos.
De schakelaar op de ventilator staat waarschijnlijk wel in serie met de wandschakelaar: als je de ventilator met de ene schakelaar uitzet, dan kun je hem met de andere niet meer aanzetten. (Als dat wel zou kunnen dan is het een wisselschakeling)
 

Pietjepuk

  • #29
Dat klopt inderdaad. Met de knop van de wandschakelaar moet ik de ventilator aanzetten, anders reageert de schakelaar op de ventilator zelf niet.
 

Fiesiekus

  • #30
StefanD schreef:
Niet helemaal... Er komen twee draden van de actor en die moeten beiden op de wisselschakelaar aangesloten worden.
Volgens mij moet de actor op een nul en een fase aangesloten worden. Als je 1 draad op een schakelaar (wissel of serie) zet, kan je 'm uitzetten, maar met je afstandsbediening niet meer aan. Met beide draden op een wisselschakelaar komt ie helemaal niet in "bedrijfstoestand"; je hebt dan nl. geen nul.
 

StefanD

  • #31
Ik heb me ook afgevraagd hoe dat werkt. De AWMR210 sluit je aan op de fase en de schakeldraad naar de lamp (en dus niet op de nul)
De enige mogelijkheid die ik kan bedenken is dat hij de nul blijkbaar via de lamp gebruikt.
De andere twee draden zijn in principe niet nodig; je kunt daar een schakelaar op aansluiten, maar als je dat niet doet werkt hij prima met alleen een afstandsbediening.
 

Fiesiekus

  • #32
Volgens mij is dat één en dezelfde nul en krijgt de lamp z'n nul via de actor (die dus ook een nul nodig heeft).
 

StefanD

  • #33
Het is inderdaad dezelfde nul (uiteraard, want hij zit op dezelfde groep)
Maar de nul is niet direct aangesloten op de actor. De nul is aangesloten op de lamp en die is weer met een schakeldraad op de actor aangesloten.
Daarnaast is de actor ook aan de fase verbonden.
Zo staat het in elk geval in de gebruiksaanwijzing en zo werkt het ook.
 

Fiesiekus

  • #34
Aha, bedankt Stefan, da's duidelijk. Maar punt blijft dus dat je 'm alleen in een wisselschakeling kunt plaatsen met een tweede draadloze bediening. En dus niet een bedrade wisselschakelaar. Daarmee kan je 'm hooguit in bedrijf of uit-bedrijf schakelen, tenzij, zoals je zelf al schreef, hij reageert op het omzetten van het ene op het andere wisselcontact van de wisselschakelaar. Dat zou wel interessant zijn!!
 

StefanD

  • #35
Een schakeling met twee bedrade wisselschakelaars moet ook kunnen:

Zolang je maar een schakeling hebt die ervoor zorgt dat je de twee aansluitingen van de AWMR210 kunt kortsluiten en onderbreken moet het werken.
 

Pietjepuk

  • #36
Daar was ik weer, sorry voor de late reactie :)

Van KAKU kreeg ik de reactie dat AWM210 niet als wisselschakelaar is uitgevoerd.

Anyway, het werkt nu. Hoewel mijn tekenkunsten niet zo goed zijn, was het 3de schema goed.
Het probleem zat hem in de KAKU dimmer. Draadloos werkte deze wel, maar met de knop niet. De 2 witte draden die uit de KAKU dimmer kwamen, bleken niet te schakelen. Daarom kon ik hem wel draadloos schakelen, maar niet met de knop.
Heb hem omgeruild en ik kan met de KAKU dimmer nu dus 1 (verlichting) van de 2 knoppen bedienen en de verlichting draadloos schakelen :)
Bedankt voor jullie hulp!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu