In hoeverre moeten draden afgeschermd (buis, goot..) worden?

WPdM

  • #1
Howdy again electra-klussers :D.

Een situatieschets: ik heb een meubel van MDF. Gezien er nogal wat apparatuur in komt heb ik een schakelkastje gemaakt (drie-zijdig, ook van MDF) waarin een dubbele schakelaar en een dimmer zitten. Achter deze schakelaars zitten holle-wand lasdozen dus de schakelaars, de bedrading en de lasklemmen zitten in die lasdozen. Maar nu lopen er natuurlijk ook draden UIT de lasdozen, o.a. een meter of 2 de lucht in naar de halogeenspotjes die in het dak van het meubel worden ingebouwd.

De bedrading is van dat stugge harde-kern spul (VD draad noem je dat, toch?). Alles in het meubel is geaard dus er lopen bruine, blauwe, zwarte en groen/gele draden (alleen nu nog een geaarde wcd vinden omhet hele zaakje op aan te sluiten :roll: ).
Maar nu, er zitten 2 lasdozen nogal dicht op elkaar dus een stukje rechte buis past er niet tussen. Wel zo'n hoekstukje maar dan ligt er nog ongeveer een cm of 2 van de draden bloot op het punt dat ze de lasdozen in gaan. Zie hier een foto van het geheel:



Mijn vraag is nu moeten alle draden overal worden afgeschermd? Dus nergens iets meer zichtbaar tussen de lasdozen in? Waarom is dit zo: komt er bijvoorbeeld veel warmte vrij als er stroom door de draden loopt of komt dat alleen voor als er ook koper bloot ligt ergens (want dat is dus absoluut NIET het geval)? En hoeveel lasklemmen mogen in één lasdoos? Momenteel heb ik er 1 (de onderste) waar het volgende allemaal in zit:
IN:
- bruin
- blauw
- groen/geel
3 x lasklem
Dubbele schakelaar
UIT:
- bruin
- 2 x zwart
- 2 x blauw
- 2 x groen/geel

Ik kwam nog wat buis tekort en heb dus een rol van dat flexibele buis (16mm) gekocht, dus ik zou evt. de schakelaars weer los kunnen trekken en stukjes flexbuis ertussen kunnen zetten. En dan nog een lasdoos tussen die twee in om wat er nu tussen doos 1 en doos 1 loopt te splitsen ipv allemaal door 1 buis te laten gaan?

Dan is er dus nog een probleem, zie hier:



Dit is de bedrading die door een heel krap kiertje moet. Daarboven zit een kabelgoot dus vanaf daar gaat het goed. Alleen dat stukje hier is te krap voor een pvc-buis dus daar dan een stuk flexbuis tussen zetten? Of kan dit zo blijven zitten? Nogmaals, ik heb geen idee of er idd (veel) warmte vrij komt, maar zo ja dan lijkt me dit niet verstandig. Anders verruim ik het gat voor zover mogelijk zodat er tenminste flexbuis tussen past tot aan de kabelgoot iig...

Advise = welcome!
 

Fiesiekus

  • #2
Die afgeknelde VD-draad is een bron van ergernis. Gewoon alles in een PVC pijp (flexibel of harde) leggen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Alle geleiders dienen dubbel geïsoleerd te zijn gemoteerd.
En alle omhullingen dienen gesloten te zijn.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Uit een ander topic van u:
De rest is allemaal redelijk eenvoudig te realiseren (zelfs voor mij :wink: ).
Ik betwijfel dit ten zeerste, eerlijk gezegd vind ik het broddelwerk van de ergste soort, wees verstandig en schakel iemand in die het voor u of samen met u doet.
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
  • #5
Inderdaad, ik ben het met Jan eens.
Wat een verschrikkelijk knoeiwerk!
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #6
Het is nog wel op te knappen. Haal al die rare 90 graden bochten weg en verbind alles met flexbuis (denk er om, niet meer draden dan 3).

Vakmensen gruwen van flexbuis maar ik denk dat het in dit geval de beste oplossing is want werken met een buigveer moet je ook maar kunnen.
 

WPdM

  • #7
Thnx Cyruse, Headhunter en Fiesiekus. Dat het nog wel te redden valt was ook mijn gedachte idd. Flexbuis en alles afschermen it is :D .

Overigens is het hele schema wél door een "vakman" uitgetekend met de adviesen erbij welke verbindingen te gebruiken e.d. Ik kon m alleen ff niet te pakken krijgen over die korte tussenstukjes, vandaar mijn vragen hier...

@ Ron321: ik neem tenminste nog de moeite om na te vragen wat wel en niet kan en lasdozen en buis te gebruiken ipv het maar zo te laten hangen en af te wachten tot de tent in de hens staat. Dat jullie een mening hebben mogen duidelijk zijn maar doe er dan toch tenminste een constructief advies bij ipv alleen maar met modder te gooien. Dat schrikt tenminste niet af om hier nog wat te vragen voor de hobbyist die veilige oplossingen zoekt voor bestaande problemen :roll: .
 

Tozz

  • #8
Even ter controle: Installatiedraad (3x 2.5mm2 met grijze omhulsel) mag wel aangelegd worden op de manier zoals thread starter het hier doet toch? Hij zou dan eventueel alles kunnen vervangen door installatiedraad als hij moeite heeft met de diameter van de PVC buis
 

Fiesiekus

  • #9
Dat heet geen installatiedraad; maar zij kan gebruik maken van een XMvK-kabel
 

WPdM

  • #10
Lol

En dat zeggen jullie nu pas? :P

Nu ligt alles er al:

Even een paar meer lasdozen dan geplanned, maar zo zitten er niet nog een hoop lasklemmetjes bij de schakelaar in het doosje dus lijkt me allemaal ff wat beter gespreidt zo...

Even uit interesse: heeft XMvK kabel een solide of een gevlochten kern?
 

Fiesiekus

  • #11
Massieve kern; maar voor zulke korte verbindingen werkt kabel niet prettig. Is voor bijv. een groep in de keuken waar alleen een oven aankomt; dus lengte ruwweg 5 a 20 meter.

Dit ziet er veel beter uit; keurig aangelegd, m'n complimenten, goed werk gedaan, maar die flex-piep ga je nog wel vastzetten op het hout he?
 

WPdM

  • #12
Yup: was al onderweg naar de bouwmarkt voor een zak van die buisklemmetjes (had er nog maar 1 :P).

Het hele zaakje ziet er zo niet alleen wat netter uit maar geeft ook een wat veiliger gevoel, moet ik zeggen. Thnx :mrgreen:.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu