Hotelschakeling hoe moeten de draden?

Zumba

  • #1
Wie helpt mij?
Wil een dimmer vervangen van een hotelschakeling omdat de verkeerde dimmer gebruikt is voor de gebruikte LED's (na raadplegen Philips LED compatibiliteitsschema).
Een zijde van de schakeling betreft een gewone schakelaar, andere zijde de te vervangen dimmer. De 7 LED's staan op twee trafo's.
Als ik daar de boel open schroef zie ik 3 zwarte draden in de dimmer... 1 in L, 2 in L en een 3e in een golfje. Een van de zwarte L draden gaat naar een lasdop waarin ook twee bruine draden weglopen...
De nieuwe dimmer heeft een S, een L en een golfje.

Hoe moeten de draden in de nieuwe dimmer?
 

Atmoz

  • #2
Weet je zeker dat de dimmer geschikt is? Heeft volgens mij geen wisselschakelfunctie. Hoeveel Watt zijn de LED's? Minimum vermogen van de dimmer is 50 Watt?
 

Zumba

  • #3
Volgens een pdf van Philips is de dimmer geschikt, maar of de dimmer geschikt is voor wisselschakeling? Geen idee. De andere schakelaar is geen dimmer, maakt dat nog uit?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Deze dimmer is niet geschikt voor een wisselschakeling. Je kunt hem wel combineren met een slave-dimmer van dezelfde fabrikant. Het artikelnummer is 1177 00. De slave-dimmer vervangt de wisselschakelaar maar de aansluiting gebeurt op een andere manier dan bij een wisselschakeling.

Je hebt ook wisseldimmers die je wel kunt combineren met een bestaande wisselschakelaar.
 

Atmoz

  • #6
Je moet dan wel 2 dim apparaten inbouwen. Of het qua vermogen goed gaat betwijfel ik ook nog. Je hebt 7 keer 7 W en het minimum voor de dimmer is 50 W. Er zijn beslist betere oplossingen.
 

Zumba

  • #7
In het pdf'je van Philips staat het aantal LED's aangegeven. Bij deze 117600 dimmer 1 tot 11 stuks van mijn gebruikte LED lampen. En wordt vermeld: "up to max. 10% of the maximum dimmer load". Dat zou betekenen dat niet de minimum waarde hier een probleem geeft. Of zie ik het nu verkeerd?

Zouden andere merken dimmers passen met mijn afdek en bedieningsknop van Gira, serie E22? Is dat allemaal universeel bedoel ik? En welke dimmer/ werkbare combinatie zou dan ook passen?

En dank weer voor de reactie, Atmoz en Tom345.
 

Atmoz

  • #8
Volgende vragen:
Zijn de trafo's dimbaar?
Zijn het elektronische of conventionele (gewikkelde) trafo's?
Wat was het probleem met de eerste dimmer?
Of knoppen, afdekplaten e.d. bij elkaar passen is zoiets specifieks dat dit niet zonder meer te beantwoorden is.
 

Zumba

  • #9
Het betreft elektronische dimmers.
De LEDs geven nu een onrustig, af en toe flakkerend licht.

Over het combineren van merken ben je duidelijk, dat ga ik eventueel maar eens passen bij de TU.
 

Atmoz

  • #10
Je bedoelt elektronische trafo's neem ik aan.
Zijn ze dimbaar, anders krijg je met elke dimmer problemen. Als je inderdaad bij de TU kunt kopen zou ik daar vragen naar spullen die niet alleen mechanisch maar ook elektrisch bij elkaar passen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #11
Misschien is het een poging waard om eens met de klantenservice van Philips te bellen om te horen wat zij aanbevelen.
De informatie in de PDF over deze dimmer lijkt me tegenstrijdig. Aan de ene kant wordt er een minimum vermogen van 50 Watt vermeld, aan de andere kant zeggen ze dat je er 1 t/m 11 lampjes van 7 Watt op kunt aansluiten. Ik neem aan dat ze die lijst hebben samengesteld op basis van tests.
 

Zumba

  • #12
Dat ga ik inderdaad maar eens doen, wellicht hebben ze antwoord op al mijn vragen.
En ook Gira trouwens..
Later meer dus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu