Waar moeten die draden?

JohandeGroot

  • #1
Weet weinig tot niets van elektriciteit (Ik weet: ik moet me er eigenlijk niet mee bemoeien) maar ik wil wel graag de oplossing weten van het volgende probleem:

Het gaat om verlichting in de badkamer: twee schakelaars naast elkaar, twee lampen. De verbinding zit nu als op de foto, zwart rechtsboven, zwart rechtsonder. De bruine draad is op de foto nergens mee verbonden. Verbind ik die bruine draad tegenover die ene zwarte, brandt lamp A, lamp B niet en doe ik dat tegenover die andere zwarte draad, dan brandt lamp B, maar A niet. Doe ik de bruine draad in het midden, brandt er geen lamp.

Waar moeten die draden zitten? Ik heb voor m'n gevoel alle mogelijke combinaties gehad (zal wel niet) en ik vervang de schakelaar, omdat mijn dochter de crèmekleurige wil vervangen door een witte!

 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
De bruine opsplitsen in twee (met een lasklem of doorlussen) en op de pijltjes die naar binnen wijzen.
De zwarte op het pijltje dat naar buiten wijst, 1 links en 1 rechts.


 

Techno tim

  • #3
Je moet de bruine draad door lussen.
bruine draad in pijltje in en dan met een klein stukje bruine draad doorlussen naar anderenkant en ook in pijltje in.
 

JohandeGroot

  • #4
Wat zijn jullie snel! Dank.

Is zoiets de bedoeling? Eén bruine draad erin en dan is er genoeg ruimte om er twee uit te laten komen?

 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Nee, liever, als het kan van het ene naar het andere contact doorlussen, anders een lasklem gebruiken.

 

JohandeGroot

  • #6
als het kan van het ene naar het andere contact doorlussen
Als ik het goed begrijp: twee draden in "dat ene rondje" (vergeef me de woordkeus), waarvan er één naar de andere ingang voor bruin gaat (en de andere "uit de muur komt").

Een lasklem kan ik wel op een bouwmarkt halen, is dat ene kant een bruine draad erin (op de afbeelding de achterkant) en aan de voorkant twee bruine draden eruit?
 

Techno tim

  • #7
Kijk eens goed naar de mooie tekening die Sxnder heeft gemaakt.
De bruine draad doorlussen ( dus in een gat twee draden)
Zo zullen de twee lampen onafhankelijk aan en uitgezet kunnen worden.
 

JohandeGroot

  • #8
Snap het; had de foto al gezien en bewonderd, maar wil 100% zeker zijn, het weinige haar dat ik heb, staat al overeind en het heeft al een paar stoppen gekost.

Jullie bedankt. Lukt het dan zal ik melden, lukt het niet, dan hoop ik dat ook te doen :mrgreen: :mrgreen:
 

JohandeGroot

  • #9
Doorlussen is gelukt, dochter tevreden, jullie bedankt.

Klein probleem rest: de knoppen staan niet gelijk, d.w.z. ze staan, als beide lichten aan zijn, niet in dezelfde stand (Ik ben niet zo handig, wel van goede wil) hetzelfde als ze uit zijn (uiteraard), ze kunnen wel onafhankelijk van elkaar aan.
 

Confidence

  • #10
één van de zwarte even omwisselen en het is goed.
 

JohandeGroot

  • #11
Een van de zwarte? Omwisselen met ??? of bedoel je de twee zwarte verwisselen? Ik heb de zwarte draden gestopt op de plaats die op de foto (paar reacties hierboven) staan aangegeven (Zou niets anders durven :mrgreen: )
 

Techno tim

  • #12
Één zwarte draad veranderen.
Laten we zeggen de zwarte draad aan de rechterkant op de foto, deze zit nu in het midden laat deze zakken naar uitgang beneden.
 

JohandeGroot

  • #13
Zal ik morgen doen, dank.
 

Striptang

  • #14
Johan, beetje verwarrende antwoorden voor een klusser die ook zo iets aan de hand heeft. Ik zal proberen dat er aan de hand van de gegeven antwoorden uit te halen. Antwoorden aan goedbedoelende klussers moeten veiligheidshalve minimaal zorgvuldig geformuleerd zijn, en daar is hier nog geen sprake van.
.
JohandeGroot schreef:
Is zoiets de bedoeling? Eén bruine draad erin en dan is er genoeg ruimte om er twee uit te laten komen?
Hier geven Sxnder en Techno tim aan dat je moet doorlussen of een lasklem gebruiken. Helaas leggen ze niet uit wat dat inhoud, het doorlussen is gebruikmaken van de mogelijkheid om op gepaste wijze twee draden onder in een aansluitklem te monteren (dat kan niet met alle armaturen op een verantwoorde manier).

The headhunter wijst je nog eens op het gebruik van een lasklem, na waar jij zelf komt met een eigenlijk ongewenste kroonsteen (suikertje) oplossing. Maar echt gek is het dan, dat er van de specialisten niemand op jouw tekening reageert! Die kleurcode’s kloppen dus niet. De spots worden niet op bruin en blauw aangesloten, maar uitsluitend op blauw en zwart.
JohandeGroot schreef:
Als ik het goed begrijp: twee draden in "dat ene rondje" (vergeef me de woordkeus), waarvan er één naar de andere ingang voor bruin gaat (en de andere "uit de muur komt").
Als je het bij de schakelaar bedoeld, nee. Als je goed op de schakelaar kan doorlussen, dan heeft die schakelaar echt twee rondjes per contactpunt. Maximaal 1 draad per rondje!
JohandeGroot schreef:
Een lasklem kan ik wel op een bouwmarkt halen, is dat ene kant een bruine draad erin (op de afbeelding de achterkant) en aan de voorkant twee bruine draden eruit?
Nee, zoals je op die foto kan zien, alle draden van dezelfde kant erin, en slechts 1 draad per gat. Lees vooral de gebruiksaanwijzing goed, met name om de draad op de correcte afstand te strippen.
 

JohandeGroot

  • #15
Met de lasklem lukte het niet (8 mm "blootgelegd", dat is toch de juiste lengte?) en een zwarte draad verplaatsen leverde steeds één werkende lamp op, m.a.w. weer terug naar de opstelling die wel werkte (met twee bruine draden in één gat) Mijn dochter vindt de stand van de knoppen geen probleem (of ze durft het niet te zeggen)

Jullie bedankt.
 

Techno tim

  • #16
Johan snap nog steeds niet wat je met een lasklem moet, het probleem gaat toch over de serieschakelaar hoe je deze moet aansluiten?
Het geheel heeft gewerkt alleen de schakelaars staan ieder in anderen stand als lampen uit zijn/of beide aan.
Je zit op de achterkant van schakelaar een schema,
twee pijlen gericht naar schakelaar één rechts boven en één links onder hierin komen de bruine draden.
Dan vier pijlen richting uit de schakelaar, aan de rechterkant één in het midden en één onder, door de zwartedraad te wisselen met elkaar dus midden met onder zal de schakelaarknop in een anderen stand zijn stroom doorgeven.
Aan de linkerkant zit anderen zwartedraad aangesloten hier moet je niks mee doen deze zit goed.
 

Atmoz

  • #17
Als je nog een schakelaar moet kopen, schaf dan een serieschakelaar aan. Dit heeft 2 voordelen: stukken goedkoper dan de dubbele wisselschakelaar die je nu hebt en je hebt niets te maken met doorlussen. Als je echt 2 draden in een aansluiting hebt gestoken is dit niet best, dit levert geen goede verbinding.
Dit allemaal er van uitgaand dat je op een schakelaar met 2 bedieningsvlakken 2 verschillende lampen wil kunnen bedienen.

Tim was net sneller zie ik nu.
 

JohandeGroot

  • #18
Ga het woensdag nog een keer proberen; morgen andere klussen (in het huis van mijn jongste dochter en ik wil rustig alleen zijn als ik eraan werk, de elektriciteit uitgeschakeld) en daarna moet ik een paar dagen werken!

Klussen kost veel (vrije) tijd, maar ik leer er wel van (op mijn leeftijd!) en het enige dat niet is gelukt is die schakelaar. Ik geef niet zo maar op. Zal jullie laten weten of het is gelukt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu