Hydrofoorgroep werkt niet meer...

Lievenverstraeten

  • #1
Hallo, ten einde raad deze vraag.
Heb mijn hydrofoorgroep per ongeluk laten droogdraaien, condensator kapot waardoor hij niet meer startte. Opgelost met nieuwe condensator. Motor draait weer maar zuigt geen water meer aan. Heb een JET 81 M. Opgegoten met water langs uitgang en ook via vulopening, zonder effect. Er zit ook water aan zuigzijde. Toch werkt hij niet.
Wat kan ik nog doen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Verwijder het pomphuis en controleer of de schoep in het pomphuis nog in goede staat is, bij langdurig droogdraaien vervormt deze door de hitte en knapt los van de as.
 

Lievenverstraeten

  • #3
Denk niet dat dit het probleem is want net voor de herstelling van de condensator heb ik de motor met de hand in gang gedraaid en toen zoog hij nog water aan en bouwde hij druk op.
Kan je horen dat de schoep los zit? Hij lijkt zeer vlot te draaien?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Wanneer u alles normaal gevuld hebt is het een mogelijkheid, ik heb het dit jaar al 3 keer meegemaakt maar het hoeft natuurlijk niet zo te zijn.

Hebt u de pomp en de aansluiting aan de drukzijde leeg laten lopen voordat de pomp en de slang gevuld werd ?
De kleinste luchtbel is voldoende om aanzuiging tegen te gaan.
 

Lievenverstraeten

  • #5
Zal dit morgen eens proberen om alles eerst leeg te laten lopen en dan opnieuw te beginnen.
 

Mark en 3 meiden

  • #6
Hij kan ook valse lucht trekken via de seals of stopbuspakking ik weer niet met welke die van u is uitgevoerd
maar meestal na lang droogdraaien zijn die ook stuk
bij de meeste bedrijven en fabrieken worden ze na droogdraaien vervangen
maak niet te veel kosten want een dab jet 81m kost gereviseerd niet zo heel veel
 

Lievenverstraeten

  • #7
Heb de pomp opnieuw opgegoten met water langs vulopening en in de drukleiding. Geen effect in het resultaat en als ik de vuldop op de pomp wegneem zie ik daar geen water uitkomen zelfs als ik de pomp start.
Kan het ook iets te maken hebben met het drukvat? Ik heb gemerkt dat er lucht ontsnapte als ik de nippel indrukte.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Uit de vuldop komt geen water als u de pomp start, de vuldop zit aan de zuigzijde.
1 kant van het drukvat is gevuld met stikstof of lucht, dat hoort zo, er zit een balg in die uitzet bij het pompen van water.

De druk aan de pompzijde/drukzijde moet nihil zijn bij het vullen en starten van de pomp, dus even de kraan open zetten.
Controleer of de terugslagklep van de zuigbuis z'n werk goed doet, er kan iets rommel tussen zitten, zonder goedwerkende terugslagklep kan de zuigbuis en de pomp niet gevuld worden.

Wat ik nog wel eens doe is de zuigslang op en neer bewegen in de bronpijp, er ontstaat dan een soort van pompwerking, de slang en pomp worden dan gevuld met water, de pomp laten draaien anders werkt het niet.
 

Lievenverstraeten

  • #9
Gisteren opnieuw even tijd gehad om hieraan verder te werken. Heb de hele groep afgekoppeld en volledig leeg laten lopen (incl drukvat). Daarna opgegoten en de zuigleiding vol water laten lopen. Pomp gestart, maar werkte nog altijd niet. Dan drukzijde ook onder waterdruk gezet en opnieuw gestart zonder effect. Als laatste stap heb ik dan ook wat (lichte) druk op de zuigleiding gezet door een tuinslag aan de zuigmond water te laten inspuiten en tegelijk de pomp laten draaien... en jawel dan ineens trok hij terug aan. Sindsdien doet hij het weer perfect.

Bedankt voor alle tips.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu