Hoofdkraan onvindbaar, of werkt niet?

Tychoon

  • #1
Hoi,
Ik wil m’n keuken mengkraan vervangen en daarvoor de hoofdkraan afsluiten van m’n appartement. Bij m’n watermeter zitten twee groene water schakelaars. (Zie foto 1) (Kortere rechthoekige schakelaars links en rechts van meterindicator)

Vraag 1: is / zijn dit de hoofdkranen?
Vraag 2: (wanneer vraag 1 positief) Deze zitten zo vast, dat het lijkt alsof ik hier niet zelf aan mag komen.Hoe krijg ik hier beweging in?
vraag 3: (wanneer vraag 1 negatief) waar zou mijn hoofd kraan elders kunnen zitten ?

m’n cv ketel heeft ook allemaal leuke kleurtjes aan draaiknoppen (foto 2). Heb ik al mee zitten spelen, maar dit heeft geen invloed op gebruik waterkraan keuken. (Heb trouwens netjes alle knopjes weer gezet zoals ze stonden)

image.jpg image.jpg
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Vraag 1: ja dit zijn hoofdkranen. Ze draaien waarschijnlijk maar naar 1 kant dicht, dat moet je kunnen zien aan een blokkering aan 1 kant. Als ze lang niet gebruikt zijn, zullen stroever draaien. Kun je ze inspuiten met een beetje WD40 of dergelijke en een tijdje laten inwerken. Probeer het dan eerst een heel klein stukje en dan weer terug en zo telkens een klein beetje verder. De knop moet haaks op de leiding staan om afgesloten te zijn.
Tychoon schreef:
m’n cv ketel heeft ook allemaal leuke kleurtjes aan draaiknoppen (foto 2). Heb ik al mee zitten spelen...
Het was beter geweest als je daarvan af was gebleven. Die rode knop is van het overstortventiel van de CV, die moet beveiligen voor te hoge druk in dat CV-systeem. Het komt nogal eens voor, dat na draaien aan die knop het ventiel blijft lekken en daarom de druk op het CV-systeem steeds terug loopt. De groene knop rechts daarvan is een identieke knop, maar dan van de inlaatcombinatie tbv. het warme water in de CV-ketel. Heeft wat minder problemen dan die linker, maar toch...
 

Tychoon

  • #3
Kees schreef:
Het komt nogal eens voor, dat na draaien aan die knop het ventiel blijft lekken en daarom de druk op het CV-systeem steeds terug loopt.
Inderdaad, die blijft nadruppelen.. Weet niet of ie dat - voor dat ik eraan zat - ook al deed:/

hoedank ook, dank voor je tips met WD 40. Ze zitten zo vast, dat t wel even zal duren. Is het nodig ze allebei te sluiten (voor afsluiten water toevoer), of maar één?
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #4
Een is genoeg, in principe gebruik je degene na de meter. De linker in jouw geval.
Als daar iets mis mee gaat, kan de andere nog dicht.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Tychoon schreef:
Inderdaad, die blijft nadruppelen...
Die zal dan vervangen moeten worden en daarvoor moet het verwarmingssysteem leeg, althans tot onder het niveau van het betreffende onderdeel. Zit de ketel onderin het huis, dan moet het hele systeem daarvoor leeg. Werk voor een verwarmingsbedrijf, lijkt mij. Is voor een vakman een werkje van niets.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #6
Het is zoals Jackd aangeeft maar nodig om er 1 af te sluiten, maar ik zou ze wel beide los proberen te krijgen. Als er slechts 1 werkt heb je niet echt meer de veiligheid van een backup kraan.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Is het niet zo dat de ene kraan van de huiseigenaar is en de andere (die voor de meter) van het waterbedrijf?
De eerst die ik google zegt dat degene voor de meter gratis vervangen wordt als ie niet meer werkt.
Lukt het niet de kranen gangbaar te krijgen, kijk dan vast op de website van jouw waterbedrijf.

Ze geven ook de tip de kranen regelmatig te testen.
 

Charel

  • #8
De vraag is dan of het een meter van het waterbedrijf is of een tussenmeter om het totale waterverbruik in een appartementsblok op te kunnen splitsen.
In ieder geval zijn de twee kranen nodig om eventueel de meter te kunnen vervangen zonder dat er verder iets moet worden afgesloten; twee kranen dicht, meter vervangen, twee kranen terug open.
 

Kaajee

  • #9
Vooralsnog krijgt TS geen één van beide kranen dicht.....:cry::lol:
 

Tychoon

  • #10
Dank allemaal. Linker kraantje dicht met wat W40 is gelukt. Water leek gelijk afgesloten.
Nu nog keukenkraan vervangen. Meer gedoe dan ik dacht.
De moeren van de slangen (koud/warm) vast aan keukenkraan hebben andere diameter dan de standaard koperen leidingbuizen in m’n keuken.
(Respectievelijk geloof ik 16 mm. en de laatste is standaard 15 mm.)

iemand hier tips over? Zijn tig koppeling stukjes voor te vinden ..
 

Kaajee

  • #11
Welk type en merk kraan is het? Want meestal/altijd worden ze geleverd met koppelbare slangen op de meest gangbare buizen. Anders zijn er verloop stukjes of flexibele verloop/verleng slangen toente passen. Foto wellicht?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu