Hydrofoorgroep slaat te veel aan

Lievenverstraeten

  • #1
Na een accidentje met mijn hydrofoorgroep (met drukvat) waarbij hij was drooggedraaid heb ik hem terug aan de praat gekregen (condensator vervangen).
Echter in het begin (bij openstaande aftapkraan) sloeg de groep aan om de 5 seconden waarna er druk werd opgebouwd in het vat. Die 5 seconden is zo stillaan teruggedrongen naar 1 seconden, maw wanneer ik de kraan opendraai zal de groep bijna elke seconde even opspringen en terug afslaan.

Kan mijn drukvat defect zijn? Hoe kan ik dit testen?
 

Droid

  • #2
In het drukvat zit een rubber ballon. Tussen de ballon en de buitenwand zit lucht. Wanneer er water in de ballon komt drukt deze de lucht bij elkaar. Wanneer een kraan opengaat drukt de lucht het water uit de ballon.

Een drukvat moet altijd tegendruk hebben (ca 2 bar, afhankelijk van je installatie). Er zit dan ook een ventiel aan je drukvat. Je kan controleren of er voldoende druk op zit. Het kan ook zijn dat de ballon lek is, dat kun je checken door met een kleine schroevendraaier het palletje in het ventiel een keer voorzichting in te drukken. Komt er lucht uit, dan is het goed, komt er water uit, dan is je ballon lek.


Let met het op druk brengen er wel op dat je onder het aantal bar zit van je installatie. Is de tegendruk hoger, dan zal het water plots wegvallen en na het aanslaan van de pomp weer terug komen...
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #3
Niet met een schroevendraaier in het palletje drukken maar voordruk meten met een bandenspanningsmeter.
Dit kun je pas doen als de boel drukloos is.
 

Lievenverstraeten

  • #4
Er komt geen lucht noch water uit wanneer ik het palletje in druk.
Hoe kan ik hier terug lucht op zetten?
Stel dat de ballon toch defect is, kan deze vervangen worden en waar haal je onderdelen?
 

Droid

  • #5
Systeem drukloos maken (dus pomp uit en water aftappen). Vervolgens met een compressor lucht erin blazen. Pomp weer aan, en klaar.


De ballon/zak is los verkrijgbaar. Ik weet niet of dat voor elk merk geldt, dat zou je bij je leverancier moeten navragen.
 

Widejon

  • #6
De defecte condensator wordt veroorzaakt door het pendelen van de installatie. Het drukvat moet vervangen worden door een voor drinkwater
goed gekeurd vat,smaakbestendig. De inschakeldruk moet 100 KPa onder de topdruk zijn en de membraamdruk van het drukvat 50KPa daaronder. Een nieuw drukvat is ook op een muurplaat tussen de persleiding te plaatsen.

HU monteur.
 

Lievenverstraeten

  • #7
Ik heb met een fietspomp de druk er terug op kunnen zetten zoals aanbevolen.
Alles lijkt er op te wijzen dat het systeem terug naar behoren werkt.
Bedankt voor de goede raad.

Lieven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu