Hoe groot moet een meterkast zijn

Janavg

  • #1
Wie o wie kan mij vertellen hoe groot volgens de nieuwe eisen een meterkast moet zijn?

Groeten Jan
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Bedoel je de kast waar de elektrameter, watermeter, gasmeter en groepenkast in geplaatst moet worden, of bedoel je de fysieke afmetingen van de groepenkast zelf?
 

Janavg

  • #3
De kast zelf dus waarin gas/water en licht zitten. Volgens mij moet deze aan bepaalde afmetingen voldoen. Maar kan dit niet vinden.

Jan
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik heb wat op het Internet gevonden daarover.
De merkvermeldingenen heb ik er even uit gelaten...

De prefab-meterkast is onderheven aan talloze richtlijnen en normen. De (merk) meterkast is dan ook volledig gebaseerd op de NEN 2768 norm.

Zo voldoet de kast aan de ventilatie eis. Dit wordt gerealiseerd door aan de onderzijde 40mm open te houden en aan de bovenzijde 15mm.

De dagmaat van de opening moet tenminste 700x2000 mm zijn.
De (merk) kast heeft een standaard dagmaat van 722 mm dit komt overeen met een inwendige afmeting van 750 mm bij het toepassen van twee zijwanden.

Alle materialen van de kast voldoen aan de hiervoor gestelde eisen.

In het werk dient u zich ook te houden aan diverse normen. Zo mag de lengte tussen de leidingen en de meterkast niet meer dan drie meter bedragen.

Er mogen geen obstakels in- en boven de meterkast aanwezig zijn, zoals balken of leidingen waardoor de vrije doorloop wordt gehinderd.

Zie de NEN Norm 2768 voor meer informatie over de eisen voor de meterkast. Sommige NUTS bedrijven hebben afwijkende normen opgesteld.


Het probleem is, dat je voor elk normblad moet betalen. Geen enkele NEN norm is openbaar te downloaden, ook al wordt elke nederlander geacht de wet te kennen...

Dus wellicht heb je hier alvast wat aan?
 

Toon

  • #5
Volgens het bouwbesluit: 2,10 m hoog, 0,75 m breed en 0,31 m
diep.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu