Hoe elektriciteit kabels afsluiten/afdoppen

Sjoerd1982

  • #1
Ik heb een opbouwstopcontact op mijn slaapkamermuur, waarbij de pvc buis onder mijn vloer loopt. Nu ik netjes de stopcontacten in mijn muur gefrased heb hoef ik deze niet meer. Aangezien ik een vloer wil leggen heb ik mijn houten planken (oud huis, houten constructie) losgehaald en mijn pvcbuis doorgeknipt zonder de draden te beschadigen. Kan ik op de pvc buis een doosje plaatsen en de elektradraden afdoppen met een kroonsteentje en mijn vloerplanken weer op vastzetten of mag dat niet? En als het niet mag, hoe dop ik die draden wel af?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Om achteraf problemen te voorkomen moet je de draden gewoon weghalen vanaf de doos waar ze uit vertrekken.
Iets wat er niet is kan ook geen problemen vormen.
 

Sjoerd1982

  • #3
Geen optie.
pvc gaat door de muur naar een andere kamer die gebruikt wordt en een nieuwe vloer ligt.
plafond kan er van beneden ook niet uit.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Dan is je installatie niet conform regelgeving.
 

Sjoerd1982

  • #5
Duidelijk.
Maar is het gevaarlijk? Want je mag bijvoorbeeld geen koperen draden verbinden in een centraaldoos met kroonsteentjes. Ik heb gelezen dat deze kunnen smelten bij veel vermogen. Maar hier in dit geval lijkt me dat niet, dus is het gevaarlijk of zijn het gewoon regels? Als het gevaarlijk is, wat kan er dan gebeuren?
 

Imco

  • #6
Als je een lasdoosje plaatst op die leiding en daarin de draden met lasklemmen afdopt dan kan er weinig gebeuren. Kroonsteentje zou ik niet doen, gewoon per stuk afdoppen met een lasklem, verkrijgbaar in elke bouwmarkt.
 

Kaajee

  • #7
Gewoon een lasdoos plaatsen en de (drie?) draden afdoppen met 3 lasklemmen (moet het wel VD draad zijn natuurlijk) Ik mag dit advies niet geven volgens de "regelgeving", maar er is nauwelijks verschil met wanneer je dit in een lasdoos doet die zich bijv. in een plafond bevindt.
Gevaar? Als je niet aan de draden trekt aan de andere kant is er niets aan de hand. Er zit/komt op deze draden geen "vermogen" want ze worden niet meer gebruikt/belast.
 

Sjoerd1982

  • #8
Dank je.

Ik dank trouwens bij die doosje komen omdat ik deze plaats onder de vloer in een inbouw kast van 0.5m2. Dus dat laminaat kan ik we nog wel een keertje uithalen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu