Hoe aansluiten tijdschakelklok ????

Elwin

  • #1
Ik probeer een gewone schakelaar te vervangen voor een tijdschakelklok maar kom er niet uit. Is voor buitenverlichting.

De schakelklok is bedoeld voor twee elektra draden.

Ik heb een zwarte waar stroom op staat en een blauwe (ik begreep dat het anders om moet zijn, maar zo is het nu eenmaal)

Ik meende de zwarte aan te sluiten op 1 en de blauwe op 3. Probleem is nu dat de buitenverlichting blijft branden, ongeacht het programma of de schakelknop. Andersom werkte ook niet, zelfde probleem.

Hoe wel?


 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Voorzover ik het zo kan zien zou blauw helemaal niet op de de schakelklok aangesloten moeten worden, want de klok werkt op een batterij.

Blauw gaat direct naar de lamp, net als voorheen.

Op aansluiting 1 van de klok komt de bruine draad, die eerst aan de gewone schakelaar zaten die via de centraaldoos vanaf de zekeringkast komt. De voedende fasedraad dus. Het zou kunnen zijn dat die draad al op een eerder punt geschakeld wodt en daarom niet bruin is maar zwart.

Op aansluiting 3 van de klok komt de zwarte draad die van de gewone schakelaar naar de lamp ging.

Dan zou het moeten werken, mits je niet door blauw en zwart op de schakelcontacten aan te sluiten deze voorzien hebt van de volle 230 V. Want in dat geval zal de stop eruit zijn gegaan en de zullen contactpunten van het (in de klok aanwezige) relais aan elkaar gebakken zijn. Einde klok... :?
 

Elwin

  • #3
Klopt, de digitale klok wordt gevoed door 2x AAA en is tevens voor geheugenreserve.

Maar verder begrijp ik je niet. Ik heb geen idee waar de draden vandaan komen, vanuit een centraaldoos? geen idee.

Ik heb een inbouwdoos en daar komt een fasedraad uit die bij mij zwart is en een blauwe nuldraad. Ook zie ik in de inbouwdoos het uiteinde van een aardedraad zitten, maar deze was niet gebruikt voor de schakelaar. Wel zie ik dat er licht stroom op staat als ik mijn spanningszoeker erop zet.
Zie foto:


Dus Kees, jij zegt: bruin (bij mij zwart) op 1 en op 3 nogmaals een zwarte? Ik heb alleen een blauwe over?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Werkt het met de schakelaar zelf wel?

1 en 3 zijn van het timer contact.

2 en 4 en 5 zijn van het hand contact.
 

Elwin

  • #5
De schakelaar van de tijdschakelklok? Nee, de buitenverlichting bleef branden en de schakelaar indrukken veranderde niets. Deze moet het doen, wanneer de AUTO-mode is ingeschakeld en moet oplichten wanneer de tijdschakelklok niet is ingeschakeld. Of de mode op ON, AUTO of OFF staat, maakt geen verschil.

Er zat nog een andere beschrijving bij en daar stond bovenstaande in. Hierin nog wel een aansluitschema gevonden, maar daar heb ik niks aan:

 

Elwin

  • #6
Niemand die weet hoe ik deze moet aansluiten?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Er is niemand die je kan vertellen waar de draden in de inbouwdoos heen gaan.

- Blauw hoort helemaal niet op een schakelaar te zitten, dat zou bruin moeten zijn.
- Op geel-groen mag een spanningszoeker nooit oplichten, want dat zou aarde moeten zijn. Vermoedelijk is de geel-groene draad aan de andere kant nergens op aangesloten en ontvangt enige 'inductiespanning'.

Er is hier duidelijk sprake van ondeugdelijke aanleg en de enige manier om dit in orde te maken is de draden volgen naar waar ze vandaan komen cq. waar ze heen gaan.

Waar de blauwe draad vandaan komt: vermoedelijk van een centraaldoos in de buurt. Als dat inderdaad zo is zou deze draad vervangen moeten worden door een bruine. Vraag is echter wat er nog meer aan de installatie schort... Waar de zwarte draad naartoe gaat: vermoedelijk naar de lamp. Maar ook hier: niets is hier zeker!

Op de vraag van Headhunter of het wel werkt met de oude (gewone) schakelaar heb je geen antwoord gegeven (of de vraag niet begrepen). Indien de oude schakelaar op blauw en zwart aangesloten was en het zo wel werkte, dan zou het op de contacten 1 en 3 van de schakelklok óók moeten werken. Blijft natuurlijk de kwestie dat blauw niets te zoeken heeft op een schakelaar.

Naar mijn mening is dit een geval voor een elektroinstallateur. Die zou de zaak op juiste manier moeten installeren. Dwz. met gewone schakelaar of (indien de klok correct werkt) met de klok.

De klok zelf en diens werking zou je op hele simpele wijze moeten kunnen checken (zonder ingebouwd te zijn): sluit een ohmmeter aan op de contacten 1 en 3 en laat de klok zijn werk doen. Op de tijden dat de lamp zou moeten branden zou de meter 0 Ohm moeten aangeven. Op de tijden dat de lamp uit zou moeten zijn moet de meter oneindig aangeven (afhankleijk van de meter hoe deze dat aangeeft. Zo eenvoudig is dat!
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Misschien was het handiger geweest om in je oude topic verder te gaan, dan hoeven mensen niet opnieuw beginnen te gokken hoe het een en ander nou zit. ;)
Elwin schreef:
Ik heb een zwarte waar stroom op staat en een blauwe (ik begreep dat het anders om moet zijn, maar zo is het nu eenmaal)
Andersom? Nee hoor, daar maak je het nóg minder logisch mee dan het nu al is...
Ik meende de zwarte aan te sluiten op 1 en de blauwe op 3. Probleem is nu dat de buitenverlichting blijft branden, ongeacht het programma of de schakelknop. Andersom werkte ook niet, zelfde probleem.
Naar mijn idee heb je het ding dan gewoon goed aangesloten, met de draden op 1 en 3.

Werkt het met de originele schakelaar nog wel gewoon? Dan zou ik zeggen dat je nieuwe tijdschakelklok kapot is. Raar, maar misschien niet minder waar? :shock:
Elwin schreef:
Ik heb een inbouwdoos en daar komt een fasedraad uit die bij mij zwart is en een blauwe nuldraad.
Nee!! Dit is in jouw geval dus geen nuldraad! Even aangenomen dat de oude schakelaar zoals je die laat zien ooit gewerkt heeft, is blauw gebruikt als schakeldraad (de draad die normaal zwart is).

Waarschijnlijk is deze installatie niet gemaakt met draad in buis, maar met YMvK of XMvK kabel. Dat verklaart waarom de fase zwart is in plaats van bruin, waarom er een aardedraad in je schakelaar uitkomt terwijl die helemaal niet nodig is en waarom blauw als schakeldraad is gebruikt. Dit wordt best vaak op deze manier gedaan. Ik vind het persoonlijk niet zo schokkend, je zou zelfs kunnen beargumenteren dat dit van de NEN1010:2007 gewoon mag...

514.3.5.4: Het gebruik van een blauwe ader voor bepaalde toepassingen
Voor bepaalde toepassingen mag, op voorwaarde dat geen verwarring mogelijk is en bij
afwezigheid van een nulleiding, een blauwe ader worden toegepast als faseleiding of voor
een andere functie, behalve als beschermingsleiding.

Maarja, het mag dus alleen "als er geen verwarring mogelijk is", en aangezien die verwarring er hier blijkbaar wel is... :P
 

Elwin

  • #9
Precies XanderH, dit mag zo volgens de NEN1010:2007 :lol: :lol: :lol: (geen idee hoor)

Ik heb een andere topic geopend omdat ik de vorige timer niet kon aansluiten omdat die voor een drie draden bestemd was.
Dit betrof een andere timer voor twee draden. Dus daarom maar een nieuw topic (wilde geen verwarring veroorzaken :D )

Ik heb de timer op aanraden van Kees met een multimeter doorgemeten op 1 en 3. Hij blijft 0 aangeven, ongeacht welke stand van het programma ik probeer (dat is dus niet anders dan toen de timer was aangesloten, verlichting bleef branden)
Wanneer ik 4 en 5 meet, dan wordt het 0 en 1, dus die knop werkt wel, maar volgens de gebruiksaanwijzing mag deze knop het alleen doen als manual op auto staat, dus ook vreemd.

Volgens mij is de timer niet goed. Wel vreemd dat er een stickertje op zit van Passi3, ik neem aan dat ie dan getest is. Hij gaat retour.
 

Elwin

  • #10
Oke, heb een andere klokschakelaar op het oog, GAO EFP700ET.

Ik heb zoals ik al schreef twee draden, zwart en blauw. Nu snap ik alleen onderstaande tekening niet wat de bedoeling is met de draad voor OUT. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de schakelaar die ook op de klokschakelaar zit. Moet ik nu een brug maken tussen N en OUT? (en natuurlijk de Nuldraad aansluiten op de N)

 

XanderH

Specialist Elektra
  • #11
Ik ga het nog één keer zeggen... Je hebt geen nul daar!!! Die blauwe draad is de schakeldraad naar je lamp.

Deze klok kun je dus niet aansluiten. Of je moet een draad bijtrekken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu