Grondkabel aansluiten in groepenkast

witterholt

  • #1
Goedendag,

Ik heb een grondkabel laten leggen vanaf mijn tuin naar de meterkast. Momenteel zit de tuin nog aangesloten op een grondkabel die op dezelfde groep als de keuken zit.
Deze grondkabel moet op een aardlekautomaat aangesloten worden. Nu is mijn vraag wat de meest handige manier is om de op de foto rood omcirkelde YMVK-as kabel aan te sluiten.

1.) Via zadeltjes naar boven doorvoeren.
2.) Via een slagvaste buis naar boven doorvoeren.
3.) Onderste stuk via methode 1 of 2, maar dan ter hoogte van de onderkant van de hoofdzekering een ABB 3640 kabeldoos aanbrengen en via inzetstuk 3525 overgaan op 2,5mm VD draad in 16mm PVC buis. Voordeel trekontlasting, nadeel vrij grote doos voor twee aansluitingen. Maar daar kunnen wel weer extra stopcontacten op gerealiseerd worden met een apart verkrijgbaar deksel 3640w1, 3640w2 of 3640w4; in mijn geval wel handig omdat de al zes aanwezige stopcontacten in gebruik heb :cool:)
4.) Anders...

Indien 1 of 2; waar maak je dan een las van de aardlitze naar de aardedraad? En zijn er verder nog dingen waar ik op moet letten?

Alvast bedankt voor het meedenken.
IMG_20221119_083851_HDR~2.jpg
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Als je genoeg lengte in de kabel hebt, is het in mijn ogen het netste om deze langs de achterwand of zijwand omhoog te brengen, bij het plafond een bocht te maken en dan recht boven de kast weer naar beneden te leiden. Je kunt dan gewoon de buisinvoeren aan de bovenkant van de kast gebruiken.

Om het omboog te brengen kun je zadels gebruiken, of buis. Technisch maakt het geen verschil, met buis is het wel netter afgewerkt. Ik zou geen slagvaste buis kiezen maar gewoon creme buis zoals de rest.

Het is niet nodig om hier een kabeldoos tussen te plaatsen, je kunt gewoon het laatste stuk van de grondkabel aanstrippen en via een buis de groepenkast invoeren. Ook de litze kun je gewoon rechtstreeks in de kast aansluiten, op de aardrail zitten naast steekcontacten ook nog 4 kooiklemmen. Werk het stukje litze wat door de kast loopt wel af met groen/gele krimpkous of tape.

Als je extra contactdozen nodig hebt in de meterkast zou ik die gewoon bijmaken op dezelfde groep als de bestaande contactdozen, niet op de "aparte groep voor de tuin". Dan ga je je doel toch een beetje voorbij?! Want je aparte groep van de tuin is dan geen aparte groep meer... Heel fijn zo'n aparte aardlekautomaat voor de buiteninstallatie, mocht er dan eens iets gebeuren buiten waardoor de aardlekschakelaar springt dan schakelt alleen de buiteninstallatie uit... en je internetverbinding? :roll: :roll:

Waarom zijn er al 8 buisinvoeren gebruikt bij die rechter kast? Het lijkt alsof er maar 3 (of 4?) groepen zijn aangesloten. Laat er nog eens 1 of 2 buizen in gebruik zijn voor de belinstallatie, maar dan kom ik niet aan 8... Vond je installateur dit fraaier en heeft hij lege buizen op de open plekken geklikt ofzo? Dat zou mooi zijn want dan kun je meteen zo'n lege buis gebruiken voor het laatste stukje.
 
  • Like
Waarderingen: witterholt

witterholt

  • #3
Dit zijn lege buizen omdat we vóór de bouw een meerwerkoptie voor een viertal vrije groepen hebben aangekruist. En er zijn nog een aantal andere loze leidingen; eentje vanuit de techniekruimte voor een eventuele toekomstige warmtepomp en nog eentje bij de gevel van de berging voor de aansluiting voor een oplader van een elektrische auto.
 

witterholt

  • #4
Uiteindelijk bleek de grondkabel toch te kort te zijn om bij de groepenkast uit te komen :?. Dus heb ik toch voor de ABB 3640 kabeldoos gekozen in combinatie met 16mm gele PVC buis. De litze heb ik getaped met groen-gele tape en net als de andere aders in Wago lasklemmen gezet. Om de buis met de aardedraad te kruizen heb ik een stukje flexbuis gebruikt. De flexbuis heb ik ook boven gebruikt om de bocht te maken naar de meterkast. Nu is even de vraag of het handiger is om 2,5mm installatiedraad daarin door te voeren of een drie-aderige XMVK kabel?

Een andere vraag die ik heb is of een kabeldoos zo dicht boven de gasleiding geplaatst mag worden.

IMG_20221203_172201_HDR.jpg
 
Laatst bewerkt:

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Jewel, maar de grondkabel moet wel vastgezet.
Ka bel of draad maakt niet uit wat jij fijn vindt.
 
  • Like
Waarderingen: witterholt

witterholt

  • #6
Ok, de grondkabel had ik al vast gezet met twee klemzadels.
IMG_20221203_182456_HDR.jpg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Die was op de andere foto niet te zien.
Dikke prima zo.
 
  • Like
Waarderingen: witterholt

witterholt

  • #8
Bij deze nog even het resultaat.... Ik heb nog twee extra zadels bij de uiteinden van de doos toegevoegd voor extra stevigheid.
IMG_20221209_104930_HDR.jpg
IMG_20221209_104952_HDR.jpg
IMG_20221209_112744_HDR.jpg
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Ziet er netjes uit.
 
  • Like
Waarderingen: witterholt

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Ziet er netjes uit, ik mis alleen de aangekondigde aardlekautomaat? :wink:

witterholt schreef:
Deze grondkabel moet op een aardlekautomaat aangesloten worden.
En zijn die klemzadels niet wat aan de ruime kant voor de kabel? Het lijkt dat deze gewoon losjes door het midden ligt.
 

witterholt

  • #11
Ja, de aardlek automaat was eerst wel het idee. Maar ik zag dat ik achter mijn aardlek schakelaar nog twee vrije automaten had en een beltrafo. De alamat zou dan de twee vrije automaten vervangen omdat de drie fase alamat de rest van de ruimte bezet houdt op de rechterzijde van de rail (busboard) welke in verbinding staat met deze aardlek schakelaar.
Om kosten te besparen heb ik nu een van de vrije automaten gebruikt. Het ergste dat nu kan gebeuren bij een aardlek in de tuin is dat mijn bel niet meer werkt. Dat is minder erg dan een koelvriescombinatie die staat te ontdooien.
De zadel voor de kabel betreft een Fischer SCH 1619 GR. De kabel blijft door klipjes aan de binnenkant in het midden.
IMG_20221209_124731_HDR.jpg
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #12
Er is natuurlijk ook niemand die zegt dat het achter een aardlekautomaat moet. :wink: Wel goed om er van bewust te zijn dat bij problemen in de tuin die de aardlekschakelaar laten trippen, ook die andere automaat niet meer werkt (mocht je die ooit gaan gebruiken) en de beltransformator.

Eigenlijk zijn het natuurlijk de verkeerde zadels, deze hebben een klembereik van 16 tot 19mm, de kabel zal 13mm zijn ofzo? Daar hebben ze de SCH 1216 voor. Maargoed, als het vast zit....
 
  • Like
Waarderingen: witterholt

witterholt

  • #13
Ja, ik kan altijd nog een keer overgaan op een alamat. Maar voor nu zit er verder, naast de beltrafo, toch niets van belang achter de aardlekschakelaar.
Bedankt voor de tip van de zadel. Ik denk dat ik de te grote maat dan ga ruilen voor een slag kleiner. Weet je toevallig hoe ik deze zonder beschadiging kan open maken?

De tuin heb ik nu op de nieuwe groep aangesloten door de grondkabel te wisselen aan de rechterzijde van de kabeldoos.
IMG_20221209_164714_HDR.jpg

Rest nog de oude grondkabel af te monteren. Die zit nu nog op een binnen schakelaar van de keuken en aan de andere kant ligt ie los met lasklemmen op de draden.
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #14
Opzij een kleine schroevendraaier ertussen winkelen
 
  • Like
Waarderingen: witterholt

witterholt

  • #15
Ok, ik heb nu de kleinere zadels gebruikt. Dat scheelt inderdaad wel. Dus nu is het echt af. :hup:
IMG_20221213_165222_HDR.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu