Buitenverlichting grondkabel aansluiten op de lamp

Matthijsvz

  • #1
Hallo,

Wij hebben al enige tijd kortsluiting in de buitenverlichting, nu heb ik vandaag de lampen opengehaald. Nu zie ik dat bij twee lampen de bekabeling los is. Uit de tuin komt de grondkabel met de volgende kabels: bruin, zwart, grijs en de aardlitz. Nu is mijn vraag: hoe moet ik deze aansluiten op de lamp? Uit het bolletje komen twee kabels, maar dan hou ik er 2 over?

Groeten,
Matthijs
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Plaats even een foto.

Ik heb dit topic verplaatst naar de juiste rubriek.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Dit zijn eigenlijk niet de standaard kleuren dus theoretisch zou het elke twee van de drie kunnen zijn. Het meest voor de hand liggen zwart (schakeldraad ) en grijs (nul welke normaal blauw hoort te zijn).
De aardlitze is als het goed is aarde, welke ook op de lamp aangesloten hoort te zijn mits daar een aansluitmogelijkheid voor aanwezig is.
Voor de zekerheid zou je met een eenvoudig multimetertje eea kunnen doormeten of anders even bij de schakelaar kijken hoe eea in elkaar zit.
 

Matthijsvz

  • #4
Het is ondertussen gelukt! De twee zwarte en de grijze gingen naar de lamp toe, de aarde wordt niet gebruikt en de twee bruine zitten met elkaar elkaar verbonden (er kwamen twee grondkabels per lamp omhoog kwam ik later achter)

In ieder geval bedank voor de reacties
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu