Groep splitsen in groepenkast, of erbuiten?

Tanooki

  • #1
Ik heb een ABB Hafonorm groepenkast, met daarin verschillende groepen, waaronder een groep die naar de keuken gaat. Nu zit er helaas in de keuken geen fatsoenlijk stopcontact voor de koelkast, ik zou hier dus iets aan willen veranderen. Er zijn onder het keukenblok al een aantal gaten geboord naar de kruipruimte, waar pijpjes doorheen zitten. Het is dus vrij eenvoudig om daar een ymvk doorheen te doen, om zo een mogelijkheid tot het aansluiten van de koelkast te creëren.

Op dit moment loopt er vanuit de groepenkast een setje draden door een 19mm buis het plafond in en komt uiteindelijk uit in de centraaldoos in de keuken. Mijn ymvk zal echter de kruipruimte in moeten, dus ik zal ergens een aftakking moeten maken o.i.d.

Mijn vraag was een beetje, wat is wijsheid:
1. YMVK onderin de groepenkast invoeren, buis bovenin de groepenkast invoeren, lasklemmen erop, draden op de automaat? - Volgens mij heb ik gelezen dat lasklemmen gebruiken in de groepenkast not done is
2. YMVK onderin de groepenkast invoeren, buis bovenin de groepenkast invoeren, dubbele draden in de automaat schroeven? - Volgens mij heb ik gelezen dat er maar 1 draad per schroef bevestigd mag worden
3. YMVK onderin de groepenkast invoeren, buis bovenin de groepenkast invoeren, 2-voudige aansluitklem voor blauw en een voor bruin op de automaat, draden daarop schroeven?
4. Buis buiten de groepenkast onderbreken, lasdoos ertussen (met wartels?), buis uitvoeren naar keuken toe, YMVK uitvoeren naar kruipruimte toe? - Zou ik evt. ook nog een extra stopcontact op kunnen maken in de meterkast voor het aansluiten van netwerk apparatuur etc. (al vind ik dat minder sexy omdat het een groep van de keuken betreft)
5. Een andere suggestie?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Het zijn geen moderne automaten met dubbele steekcontacten?
00-1591.jpg

Daar kun je zonder problemen 2 sets bedrading op aansluiten.

Anders voor optie 3 of 4 gaan.

Leent de groepenkast zich wel om langs de onderzijde in te voeren? Vaak heeft een kast alleen aan de bovenzijde buisinvoeren en is de onderzijde sowieso niet benaderbaar door het meterbord. Of is jouw kast breder? Invoeren via de bovenzijde is meestal netter, dus de leiding langs de achterwand of zijwand eerst richting het plafond laten lopen en dan met een bocht naar beneden in de kast invoeren. Daar heb je wel een hoop extra lengte voor nodig, houd daar eventueel rekening mee.
 
Laatst bewerkt:

Tanooki

  • #3
@XanderH Dit had ik nog niet eens gezien, ik heb inderdaad precies die automaten. Zo zou ik het dan kunnen aansluiten lijkt me. Soms zoom je te ver in op een probleem en zie je de voor de hand liggende zaken over het hoofd. Bedankt!

Ik heb een foto van de groepenkast (het zijn er 2 aan elkaar geschakeld) toegevoegd. Elektra is overigens nog niet af, vandaar de losse kabels / draden etc.

De rechter groepenkast is degene waar de keuken op aangesloten zit, via een buisje loopt die dan naar boven de betondek in.

De linker groepenkast is degene waar ik maximaal 5 kabels kan invoeren met M25 wartels.

Technisch gezien zou ik dus een kabel kunnen invoeren en deze dan intern naar de andere groepenkast kunnen brengen (via de opening die je kunt maken tussen de 2 kasten, om ze met elkaar te verbinden). Ik zal dan wel op een creatieve manier met de (tot draden gestripte) kabel naar die flexomaat moeten bewegen.

Misschien kunnen we de groep ook wel verplaatsen naar een andere automaat zodat het wat makkelijker wordt.

Is dat een gebruikelijke manier om het te doen?

IMG_20220109_115705.jpg
 

Tanooki

  • #4
Ik denk dat een goede alternatieve oplossing is, om niet helemaal naar de andere groepenkast te moeten, via inzetstuk "65-1M25" de YMVK in te voeren aan de rechterkant van de rechtste groepenkast (waar de keukengroep ook in zit).
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Technisch kan en mag het allemaal.

Fraai vind ik het niet, ik zou de kabel mooi rechts in de hoek in een buis omhoog brengen en langs boven invoeren net zoals de rest.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu