Groepen splitsen in meterkast

Luwi93

  • #1
Beste,

Ik heb op dit moment in mijn woning (uit 1971) 4 groepen, met de onderstaande verdeling:

Groep 1= wasmachine
Groep 2= woonkamer
Groep 3= Keuken, wc, CV
Groep 4= hal, boven, vaatwasser

De groepenkast wordt binnenkort vervangen en uitgebreid naar 8 groepen, mede door de komst van zonnepanelen over een aantal maanden.

Zoals jullie zien worden er op dit moment maar 4 groepen gebruikt en komen daar wel een aantal veelverbruikende apparaten op te zitten. Daar moet later nog een droger (900 watt) en een vriezer bijkomen.

Helaas is het niet mogelijk om nog extra leidingen bij te frezen, maar als ik kijk naar de situatie in de meterkast lijkt het erop dat meerdere leidingen uiteindelijk op 1 groep zitten, aangezien er 7 (6? weet niet waar die zwarte voor is) leidingen de meterkast inkomen. Zie onderstaande foto:

IMG_20220722_17053222222.jpg


Hier uit lijkt het erop dat 4 leidingen via lasdozen samenkomen in 2 groepen. Is het dan ook makkelijk om deze eventueel te splitsen op aparte groepen?
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Ja, dat kan. Maar je zult moeten bepalen welke verbruikers er op aangesloten zijn om te bepalen of het zinvol is om hier een aparte groep aan toe te kennen. Voor een enkel stopcontact waar je alleen de telefoon mee oplaadt heeft het weinig toegevoegde waarde.

En hou er rekening mee dat je de draden in de buis moet vernieuwen (en verlengen) vanaf de laatste centraaldoos tot aan de meterkast. Ruimte voor extra lasdozen boven de meterkast is er niet.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Misschien.

Het zou kunnen dat er ook nog schakeldraden door dit lasdoosje lopen, of dat de delen die je wilt opsplitsen ergens anders in de installatie nog gekoppeld zijn met bijvoorbeeld schakeldraden. In dat geval kun je het niet zomaar opsplitsen.

Dit lijkt me een prima vraagstuk voor degene die de groepenkast komt vervangen.
 

Luwi93

  • #4
Bedankt voor je snelle reacties.

Zo te zien op de foto zijn het groep 3 en 4 die samenkomen.

Groep 3= Keuken, wc, CV
Groep 4= hal, boven, vaatwasser

@Walker Idealiter kunnen we de keuken en vaatwasser ieder een aparte groep geven, als ik kijk naar de indeling van het huis zou dat ook het meest voor de hand liggende zijn.

@XanderH dat zou inderdaad kunnen! Als ik kijk naar waar alles zit in het huis lijkt me dit toch sterk, aangezien de "CV" in groep 3 en "boven" in groep 4 gelijk naar boven zouden moeten lopen, de overige zaken in de groepen zitten op de begane grond. Maar als leek kan ik het natuurlijk mis hebben.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Waarschijnlijk gaat dat inderdaad wel lukken.

Heb je mechanische ventilatie nabij de CV-ketel, die is te bedienen met een 3-standen schakelaar in de keuken? Dat zou nog wel eens een verbinding tussen de verdiepingen kunnen zijn. :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu