Gesmolten vd draad en lasklem

Jorbo

  • #1
Hallo,

Vandaag tegen een vervelde/verontrustende situatie aangelopen in de plafond-centraaldoos van door mij zelf aangelegde nieuwe badkamer.

De lamp in de wc (aparte ruimte, zelfde groep) flikkerde en even later hoorde ik in de badkamer een licht knetteren/knisperen geluid uit de plafond-centraaldoos komen. Snel de stroom er af en de doos open gemaakt waar ik dit aantrof:



- De wasmachine, zelfde groep andere ruimte stond aan toen dit gebeurde. (draait al jaren zo)\
- Het "bruggetje" tussen de twee lasklemmen van de nuldraad is omdat ik meer nul draden had dan in 1 lasklem konden
- Stop (10A ouderwetse smeltzekering) en aardlek zijn niet gesprongen

Zelf kan ik niets anders bedenken dat de "brug nul draad" niet goed in de lasklem heeft gezeten maar dit kan ik mij eigenlijk niet voorstellen.

Herkent iemand wat hier gebeurd is?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Ik zie al 4 draden niet niet juist gelast zijn, de isolatie moet tot in de klem zitten, er mag geen koper zichtbaar zijn.

Lasklem hergebruikt?Dan beschadigt de snijveer en werkt de draad zich los.
Bij dit soort dingen is het ook altijd de nul die eruit fikt, dat komt omdat na montage de nul nog bewogen word bij ophagen van bv een lamp en alle andere draden netjes in de doos blijven.

Draad net niet diep genoeg ingestoken.
aanstrippen niet juist gebeurt(te kort)

wat is dat rode dopje?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Jorbo schreef:
Zelf kan ik niets anders bedenken dat de "brug nul draad" niet goed in de lasklem heeft gezeten maar dit kan ik mij eigenlijk niet voorstellen.
Het zal toch een slecht contact geweest zijn. Door de hogere overgangsweerstand krijg je warmte ontwikkeling en smelt de boel weg.

Ik heb niet zo veel moeite om me dat voor te stellen want de rest ziet er ook uit als een zooitje. :roll:

Er bestaan trouwens ook gewoon 8 voudige lasklemmen, wellicht een idee om die te gebruiken als je de boel opnieuw oplast. Niet dat deze methode nou per sé fout is, maar het scheelt ook wel meteen een hoop ruimte in de doos.
The headhunter schreef:
wat is dat rode dopje?
Het lijkt wel een geïsoleerde adereindhuls?! Maar wat die daar te zoeken heeft... :shock: Zie op de foto ook twee gele "dopjes" lijkt het? Op die bruine draad bovenin en nog op een blauwe draad links.
 

Jorbo

  • #4
Dank heren voor jullie snelle analyse, opmerkingen :) en tips.

Ik ga lasklemmen halen met plek voor 8 en dan de boel opnieuw "oplassen" Daarbij nu goed letten op de lengte van het te strippen gedeelte (dat deze vergenoeg insteek en toch niet bloot ligt)

- Het rode "dopje" is idd een adereindehuls die zit aan een flexibele kabel die naar een buisventilator loopt in de kruipruimte.

- De gele dopjes zijn ook adereindehulzen maar dan van het peertje dat tijdens de bouw heeft gehangen. Deze had ik met kroonsteentje en al ook in de lasdoos laten zitten (zit nu geen lamp meer onder). Die heb ik er vanochtend al uitgehaald.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Maar wat ik door die transparante lasklem heen zie lijkt niet op een soepele draad of op een adereindhuls? :?:

Buiten dat zijn dit soort lasklemmen niet bedoeld voor soepele draad, mijnsinziens ook niet als je er een adereindhuls op zet. Je hebt speciale lasklemmen (met een hendeltje) waar je wel soepele draad, zonder adereindhulzen, in op kunt lassen. Die zijn er dan alleen niet in 8-voudige versie. ;)

Anders zou ik een stukje VD draad uitlassen en dat met een kroonsteentje met de soepele draad van je ventilator verbinden. Dat is zeker met adereindhulzen ook een betrouwbare verbinding.
 

Jorbo

  • #6
XanderH schreef:
Maar wat ik door die transparante lasklem heen zie lijkt niet op een soepele draad of op een adereindhuls? :?:
Dat is het toch echt:



(die nog in de kleine lasklem zit is aarde van de flex draad die ik gebruikt heb als schakeldraad voor de naloopfunctie van de ventilator)

Na het lezen van heel wat onderwerpen over het aansluiten van spotjes een adereindehuls-tang gekocht om zo mijn flex draden in normale lasklemmen te kunnen gebruiken.

De nul op de foto kreeg ik er dit keer in zijn geheel uit maar normaal lukt het met niet om een adereindehuls heel uit de lasklem te krijgen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Adereind hulzen kan wel in een lasdop, maar de standaard huls is te kort, die halen de snijveer niet en daardoor niet de gewenste contactdruk.
 

Pap

  • #8
Het zit alemaal net wel net niet
gewoon op nieuw doen
met lasdoppen met klem voor de aderhuls
dan zorgen voor de juiste lengte afstrippen
dus uiteindelijk draden die goed in de lasdop zitten ,geen koper meer te zien
ik zou tevens de hele doos even kontroleren
zorg voor goede lasdoppen
 

Jorbo

  • #9
Een update als afsluiter. Na jullie opbouwende kritiek, eerst maar de juiste spullen besteld:



En daarna voor de herkansing:



Dank voor de reacties en prettige kerstdagen!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu