Isolatie gesmolten

Tom345

Specialist Elektra
  • #1
Ik ben aan het twijfelen over mijn eigen werk. Enkele maanden geleden heb ik op mijn sportvereniging de smeltpatroonhouders vervangen door automaten.
Vorige week vielen opeens vier groepen uit, die allemaal achter dezelfde ALS hangen. Toen ik de boel inspecteerde, zag ik dat er aan de kant van de ALS de isolatie van de fasdraad en het plastic gedeelte van de adereindhuls waren gesmolten. Het metalen gedeelte was gecorrodeerd.



Er is duidelijk een afdruk van de schroef te zien op de adereindhuls. Dus ik heb hem denk ik wel vast genoeg aangetrokken. Ik begrijp niet wat er mis is gegaan.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Wat voor een aardlekschakelaar is dat dan, die een schroefafdruk in de huls maakt? Die dingen hebben tegenwoordig toch allemaal kooiklemmen?

Er zijn niet zoveel oorzaken voor een gesmolten draad zoals dit. Dat is a) een slecht contact of b) overbelasting. a) lijkt me de meest waarschijnlijke optie en over b) kunnen we niet zo veel zeggen zonder extra info. ;)

Slecht contact kan ook verschillende oorzaken hebben natuurlijk. De draad beschadigd bij aanstrippen, de draad niet ver genoeg in de huls, de schroef of klem niet goed aangedraaid, de draad niet goed in de klem / onder de schroef, vuil in de klem, klem kapot. Blijft gissen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #3
De ALS is van Eaton en heeft kooiklemmen. Als er bij een kooiklem geen schroefafdruk hoort te ontstaan, dan heb ik de draad misschien in het verkeerde gaatje gestopt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Het kan ook in de aardlek fout gaan, de warmte trekt dan door het koper heen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Het is lang geleden dat ik een automaat van Eaton in mijn handen heb gehad en ik heb die ook niet bij de hand... Maar de kooiklemmen die ik ken maken zeker niet zulke afdrukken.

Zo zien "mijn" kooiklemmen er uit:




Je ziet de voor- en achterkant. Bij aandraaien van de schroef trekken deze twee plaatjes naar elkaar toe. Zoals je ziet zit er niets in de klem wat zo'n ronde afdruk kan veroorzaken. Dat doet deze klem dan ook niet...





De huls wordt platgedrukt, meer niet.

Een andere variant kooiklem heb ik persoonlijk nooit gezien. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze niet bestaan, maar ik kan me een beetje slecht een voorstelling maken bij een kooiklem waar er een schroef op de draad drukt, dat gaat een beetje aan het idee van een kooiklem voorbij toch? :roll:

Ik zou nog eens goed naar die aardlekschakelaar kijken! Misschien is de klem wel kapot, dan zit je nieuwe draad nu mogelijk nog steeds niet fatsoenlijk vast.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Ik denk dat ik de draad nu wel in het goede gat heb gestopt (onder de halfronde beugel). Maar ik ga in ieder geval binnenkort nog eens kijken of alles nog vast zit, ook bij de andere aardlekschakelaars. Misschien dat ik er nog achter kom waar de schroefafdruk vandaan kan komen.
 

Ths123

  • #7
Als ik de kleur van de adereindhuls zo zie lijkt hij grijs of blauw te zijn geweest. Bij de bekende merken van hulzen worden deze voor een draaddikte van 2,5mm2 gebruikt. Wanneer er 4 groepen achter de ALS zitten en stevig belast worden, lijkt me dit aan de dunne kant.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #8
Grijs wordt ook vaak voor 4mm² gebruikt. ;)

Ook dat kan afhankelijk van de omstandigheden te dun zijn natuurlijk...
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #9
Inderdaad 4 mm².
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu