Geen ruimte voor centraaldozen

Bobby73

  • #1
Beste mensen,

I.v.m. een verbouwing moet er een groot deel van de elektra vanaf de meterkast vervangen worden. Ik wil dit (uiteraard) geheel volgens NEN 1010 doen, maar die heb ik niet in mijn bezit. Ik heb wel kennis van en hoe alles aangesloten moet wordenen, maar wil graag weten hoe ik het volgende probleem, volgens de richtlijnen mag oplossen:

Ik heb geen ruimte in het plafond voor centraaldozen in een aantal ruimten, aangezien het een houten plafond betreft waar de balken in het zicht moeten blijven , dus moet een andere oplossing hebben om te kunnen vertakken in een ruimte. Ik dacht er zelf aan om :

optie1. enkele diepe inbouwdozen voor WCD te gebruiken en daar de lassen te maken naar de andere WCD(s). In het geval van een lichtpunt wil ik naar de schakelaar met Nul-fase- en aarde en dan met nul en aarde in één keer door achter de schakelaar langs naar de lamp. (Uiteraard van af de schakelaar ook met de schakeldraad naar de lamp)
Optie2: Op een aantal logische plaatsen in de ruimte( zoals achter tv/tafel/in een hoekje) een diepe inbouwdoos gebruiken als centraaldoos met lassen en die uiteindelijk met een blindplaat afwerken.

Ik heb er ook aan gedacht om in de meterkast een soort dubbel plafond te maken waar ik lasdozen kan plaatsen, maar ik heb wel eens gehoord dat je in de meterkast geen vertakkingen mag maken, maar geldt dat dan ook voor boven een plafond????

Wie kan mij verteleen wat de beste optie is en wat mag volgens NEN1010? Andere oplossingen volgens de officiele methode zijn natuurlijk ook welkom.

hartelijk dank voor jullie inbreng!
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Volgens mij is er niets op tegen om de centraaldoos in de muur ipv in het plafond te zetten. Ook in de meterkast mag worden afgetakt.
 

@$T

  • #3
In de meterkast mag wel worden afgetakt. Ik denk dat je hebt gehoord dat je in de groepenkast niet mag lassen/aftakken.
 

Dennisnmgn

  • #4
Hallo, ook ik ben benieuwd naar een antwoord op optie 1!

Voor mij geldt hetzelfde, bezig met een verbouwing van een erg oud huis, hierbij zijn de oude wcd's "doorgelust" met elkaar.(dus geen centraaldozen)
Mag ik dit ook gewoon met de nieuwe installatie doen? aangezien dit veel leidingwerk scheelt!!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu