Woonhuisventilator probleem. Geen ruimte boven plafond..

-Richard-

  • #1
Bij de installatie van een woonhuisventilator liep ik tegen een probleem aan.
Momenteel is in mijn woning wel ventilatie aanwezig door 'gewone' ventilatiebuizen maar zonder enige ventilator er op aan gesloten. Ik meende dus simpel deze buizen los te halen van hun dakdoorvoer, in de woonhuisventilatorunit te plaatsen, en die vervolgens naam buiten. Tot zover geen probleem, echter...

Ik kwam erachter dat de pijp welke boven de badkamer uit de verdiepingsvloer steekt niet direct op het rooster in de badkamer eronder zit!

De vorige eigenaar van mijn huis heeft dus blijkbaar een verlaagd plafond zo'ns 4 a 5 cm onder de verdiepingsvloer gemaakt met een ventilatoropening+roostertje in dit verlaagde plafond, echter de eigenlijke uitgang naar boven zit een centimeter of 20 verder naar opzij!

Ik kan nu door de geringe ruimte tussen het verlaagde plafond en de verdiepingsvloer (ca. 4 cm) geen (flexibele) buis naar de eigenlijke afvoer daarboven maken. Naar mijn idee is de bedoeling geweest dat de lucht toch steigt en haar weg vind naar de uitloop naar boven.

Nu vraag ik me af of het in dit geval toch enig nut heeft die eigenlijke luchtafvoer aan te sluiten op een ventilatiebox of toch enige afzuiging naar boven te krijgen? Of een andere handige oplossing zonder het verlaagde plafond eruit te hoeven slopen? De badkamer is namelijk net gerenoveerd inclusief schuurwerk op het plafond etc. Ervanuitgaande dat het roostertje netjes op de leiding uitkwam (leek me vrij logisch...) ben ik er pas achtergekomen toen ik het roostertje wilde vervangen als laatste, voor een netter exemplaar...

Heel erg bedankt voor een oplossing voor deze tegenslag :cry:
 

Bernhard

  • #2
Je kan de ruimte in het verlaagd plafond gebruiken als kanaal.
Andere mogelijkheid is een nieuw rooster maken onder de plek van de buisaansluiting. Dan kan je het bestaande rooster dicht zetten. mvgBernhard
 

Chathanky

  • #3
In een badkamer is dat een kwalijke zaak.
Als het plafond grenst aan de buiten omgeving is het risico op condensatie aan het plafond zeer groot. De vochtige lucht condenseert tegen je plafond.

Je zal dan zeker weer de aansluiting moeten maken op het luchtkanaal.
 

-Richard-

  • #4
@Chathanky;

Het verlaagde plafond zit onder de verdiepingsvloer van de zolderverdieping dus grenst niet aan de buitenomgeving, er zit immers nog een verdieping boven.

@Bernhard;

Zou dat mogelijk zijn om die ruimte te gebruiken als kanaal ? Dat zou ideaal zijn. Echter zit ik met het probleem dat ik er niet met mijn handen of iets tussen kan, 't is maar echt max zo'n 4cm hoog..

Alvast hartelijk dank voor de reacties uiteraard!
 

-Richard-

  • #5
Is het nu zo (hoop ik heel erg!!) dat stel als ik de situatie laat zoals die nu is, zoals ik in startpost omschreef, en een wooonhuisventilator aansluit op de buis die er zit, dat dan een gedeelte van de lucht alsnog via de open ruimte boven het plafond richting de buis gezogen wordt?

Zodat ik zeg maar weliswaar niet optimaal, dat begrijp ik, maar toch matig tot voldoende afzuiging kan krijgen op die manier?

Dan gebruik ik eigenlijk de ruimte tussen het plafonnetje en de verdiepingsvloer als kanaal...

Ik wacht met smart op uw reacties en hoop dat dit enigszins kan werken!

------------


Nogmaals de beknopte omschrijving uit de startpost;
"De vorige eigenaar van mijn huis heeft dus blijkbaar een verlaagd plafond zo'ns 4 a 5 cm onder de verdiepingsvloer gemaakt met een ventilatoropening+roostertje in dit verlaagde plafond, echter de eigenlijke uitgang naar boven zit een centimeter of 20 verder naar opzij! "
 

Bernhard

  • #6
Dat kan je gewoon doen. Elke gipsplaat neemt een beetje vocht op zowel in de ruimte als in het plafond. Het opgenomen vocht wordt weer afgestaan aan de de ventilatielucht. Voorwaarde voor eeen goede ventilatie is voldoende toevoer en afvoer en een lange nadraaitijd van de ventilator en op de hoge stand.mvgr Bernhard
 

-Richard-

  • #7
Hartstikke bedankt :D !
Dat scheelt een hoop ergernis en gerommel aan de pas nieuwe badkamer!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu