Gat boren zijkant groepenkast

XanderH

Specialist Elektra
  • #21
En even voor mijn beeldvorming, hoe ziet de leiding waar je aan de kant van de groepenkast invoert er nu uit? Voer je direct in een buis die uit het beton steekt in? Of zit er een verlaagd plafond in en is iemand zo "aardig" geweest om de leiding te verlengen met een stukje flexbuis met haakse bochten? In dat geval eerst zoveel mogelijk demonteren voordat je de draad trekt.
 

pb90

  • #22
Het was tegen het einde dat het echt lastig werd. De draden waren wel redelijk compact gebonden, eerste keer kwamen we vast te zitten en toen alles nog wat strakker gebonden. Nu ze er helemaal doorheen zijn gaat het ook nog vrij lastig moet ik zeggen, moet wel echt redelijk kracht zetten
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #23
Ik zou me niet direct te veel zorgen maken.

Maar het is op afstand natuurlijk niet in te schatten of het "wat zwaarder ging dan verwacht", in de ogen van iemand die voor het eerst draad trekt, of dat je er zo hard aan hebt lopen trekken dat je 5m 2,5mm² hebt uitgerekt tot 10m 1,5mm² :wink: (nee deze bedoel ik uiteraard niet serieus).
 
  • Like
Waarderingen: pb90

pb90

  • #24
Bij deze een foto van de leiding in de groepenkast (inc de 5 nieuwe draden)

1275EC64-3806-46AF-8C1B-C9E5F39924E5.jpeg
 

pb90

  • #25
Oké, dankjewel! Naja hard genoeg dat de 3mm nylon trekveer aan het eind knapte, gelukkig kwamen de draden toen al net tevoorschijn uit de leiding :)
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #26
Als het op het einde ineens veel moeilijker ging en de trekveer zelfs sneuvelde, zou het wel eens kunnen dat de verbinding tussen draad en trekveer vast liep op de invoer van de doos? Of ging het echt al meters lang moeizaam?

In dat geval zou ik als je nog ruimte hebt in de meterkast de draad een stukje doortrekken, het uiteinde goed bekijken en dan in de keuken de overlengte afknippen.
 

pb90

  • #27
We hadden eerst geprobeerd van meterkast naar keuken, dat liep moeilijk op de laatste 1-2 meter maar op de laatste centimeters liep dat echt vast (kon de trekveer al voelen met vingertop, dus misschien inderdaad waar het de doos in liep).

Vervolgens hebben we alles er weer uitgehaald en andersom gedaan (gevoed vanuit de keuken). Daar liep die de laatste 1-2 meter ook moeilijk, maar had daar de mogelijkheid om praktisch aan de kabel te hangen en uiteindelijk gelukt (Naja, knapte toen die er al door was :)). De kabels zijn inmiddels afgeknipt aan beide kanten
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #28
Is op afstand inderdaad lastig te zeggen maar ik zou me er niet direct zorgen om maken. Je schrijft dat je een nylon trekveer hebt gebruikt. Eigenlijk is dat meer een trektouw want veren doet die niet. Het trekken lijkt dan ook al snel moeizaam te gaan.

Als draad trekken moeizaam gaat dan is het meestal op het punt net voor het begin/einde omdat daar vaak een haakse bocht zit. Er tussenin is het traject doorgaans wat rustiger.

Voor een volgende keer een goede trekveer gebruiken, met een kern. Ook maakt het veel verschil of je draad van de bouwmarkt hebt of een A merk van de speciaalzaak of groothandel. Glijmiddel helpt super maar soms is ook licht met water bevochtigen al voldoende.
 

pb90

  • #29
Heel erg bedankt allebei! Ik ga er dan maar van uit dat het goed is :)

Nog een laatste vraag. De 5 draden komen nu de meterkast binnen vanuit een 19mm vaste leiding. Ik wou deze via een flexibele leiding de groepenkast in leiden, dit gebeurt ook met de andere groepen. Probleem is dat met de bestaande groepen de flexibele 16mm in de 19mm vaste gedrukt worden, maar ik heb begrepen dat die 5 draden niet door een 16mm mogen lukken. Een 19mm flexibele kan ik niet in een 19mm vaste drukken. Hoe kan ik het beste de 5 draden naar de groepenkast laten doorlopen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #30
Met een 3/4" sok kan dat wel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu