Garage ventilatie verplicht?

Sjaak412

  • #1
Wij hebben een woning in aanbouw, met aangebouwde stenen garage.
De garage is gemaakt voor het stallen van een auto (dit heeft de aannemer bevestigd). De garage heeft een geisoleerde vloer, maar in standaard geen geisoleerde muur en dak.

Ventilatie zal standaard dus plaatsvinden via de open stootvoegen.

Nu is er echter de mogelijkheid om een deur van de woning naar de garage te plaatsen (dit wordt een buitendeur, dus geen ventilatie via deur mogelijk) en om de garage te isoleren zoals de woning (geisoleerde spouw rc 4,7).

Er wordt echter geen ventilatie aangebracht in de garage behalve de spouwventilatie in dat geval. In alle gevallen is verwarming in de garage niet mogelijk vanuit de aannemer.
Is de aannemer verplicht volgens een bouwbesluit deze garage te ventileren na het isoleren van de garage met een spouw? En zo ja, hoe dan? D.m.v. het verbinden met de WTW unit? Of een soort van paddestoel op het dak?
Het lijkt mij niet bevordelijk voor een geisoleerde garage waar ik mijn auto kan stallen (of iets anders mee wil doen) om totaal geen ventilatie toe te passen.

Op de woning is woningborg van toepassing.

Bedankt.
 
Laatst bewerkt:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Ja, ventilatie is verplicht. Daar mag je de aannemer op wijzen.

Bouwbesluit artikel 3.32, lid 5


Een stallingruimte voor motorvoertuigen heeft een niet afsluitbare voorziening voor luchtverversing met een volgens NEN 1087 bepaalde capaciteit van ten minste 3 dm³/s per m² vloeroppervlakte van die ruimte.

De eis dat dit alleen van toepassing was voor ruimte groter dan 50 m2 is vervallen, dus het geldt voor alle overige ruimtes.


 

Sjaak412

  • #3
Dankjewel. Weet je ook of een ongeisoleerde garage met open stootvoegen hier (makkelijk) aan kan voldoen? Of is zelfs bij een ongeisoleerde garage met open stootvoegen een ventilatie capaciteit van 3dm3/s per m2 niet haalbaar?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Nee, dat zal afhankelijk zijn van de grootte en het aantal open stootvoegen. de netto "doorlaat" per stootvoeg is niet bekend.
 

Sjaak412

  • #5
Hi Walker, Allen,
Ik kom hier toch nog even op terug.

De garage wordt geisoleerd. De garage is bereikbaar via de woning dmv een zgn 'buitendeur'.
Er zit tevens isolatie tussen de woning en de garage.
De garage heeft geen verwarming. Mijn aanname (na het eea lezen) is dat de geisoleerde garage buiten de thermische schil van de woning ligt.

Wat is nu de regel met betrekking tot ventilatie in deze geisoleerde garage? Als deze buiten de thermische schil van de woning valt, geisoleerd is maar nooit wordt verwarmd dan hoopt vocht zich op?
Naast wat de regel is, wat is wijsheid, elektrisch verwarmen wanneer RV te hoog is?

De garage is 2.8 x 5.9m, valt volgens mij dus buiten een garage voor opslag van motorvoertuigen (min. 2.85 x 2.5 m). Daarnaast is het isoleren van een garage totaal zinloos als je deze gaat ventileren volgens 3dm/3/s per m2 regel, lijkt mij, aangezien de garage dan vrijwel net zo koud als buiten kan worden.

garage1.PNG
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
De benaming is volgens tekening berging en geen garage.
 

Sjaak412

  • #7
100 keer naar de tekening gekeken maar het woordje berging is me niet opgevallen.
Maar wat doet dit aan mijn verhaal?

Is ventilatie van deze onverwarmde berging verplicht (bouwbesluit, o.i.d.)?

Zo niet, wat is dan raadzaam voor mijzelf om te ondernemen na oplevering. Ik ga namelijk een kantoor in deze garage maken. Of zijn vochtproblemen te verwaarlozen, bijvoorbeeld als de deur van woning naar berging vaak zat open staat?

Bedankt.
 

Sjaak412

  • #8
Woningborg zegt het volgende. De woning is onder woningborg gebouwd (2022), moet mijn berging dan een ventilatie hebben van 7 dm3/s?

"VENTILATIE (BUITEN)BERGING
Het Bouwbesluit stelt (op dit moment) nog geen eisen aan het ventileren van een (buiten)berging. Bijlage A van de Woningborg Garantie- en waarborgregeling Nieuwbouw 2020 geeft aan dat u een bergruimte met minimaal 7 dm3/s dient te ventileren, dit om klachten over schimmelvorming en dergelijke te voorkomen. Daarnaast dient u conform deze regeling een ventilatievoud van minimaal 7 dm3/s aan te houden voor de opstelplaats van de wasmachine en/of wasdroger."

/
"Ventilatie Aanvullend op de ventilatie-eisen zoals vermeld in het van toepassing zijnde Bouwbesluit dienen onderstaande ruimten voorzien te zijn van een natuurlijke of mechanische ventilatievoorziening met een capaciteit van ten minste 7 dm³/s: • (een) opstelruimte(n) voor wasautomaat en/of wasdroger; • (een) bergruimte(n) (niet zijnde een trapkast).'
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #9
Als de vergunning verleend is na 2020 wel, die datum is leidend.
Maar dat mag ook natuurlijke ventilatie zijn.
Als je de berging gaat gebruiken als thuiskantoor/studeerkamer dan is ventilatie wel aan te bevelen. Minimaal de eisen van een verblijfsgebied in een woning aanhouden.
 

Sjaak412

  • #10
Ja precies. Natuurlijk dwz bijv via een ventilatierooster in de deur. Bedankt.

Ik zie overigens de term garage en berging door elkaar heen gebruikt worden door de aannemer. Maargoed, ook een garage (buiten thermische schil) vereist ventilatie als ik het begrijp.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #11
Even kort door de bocht.
Het is de opdrachtgever die verplicht is er voor te zorgen dat zijn pand voldoet aan de regels.
De aannemer hoeft slechts te leveren wat hij heeft aangeboden.

Als die ruimt als kantoor in gebruik wordt genomen zorg dan ook voor een goed geïsoleerde deur.
kan je daar echt geen verwarming en aansluiting op de mechanische ventilatie laten realiseren tijdens de bouw?
persoonlijk zou ik dat zeker wel willen
 

Sjaak412

  • #12
Bedankt voor je reactie Broertje.
Het in gebruik nemen van deze berging / ruimte als kantoor is slechts onze eigen invulling en daar bouwt de aannemer de berging niet voor. Dus daar hoeft het ook niet aan te voldoen. Alle deuren zijn overigens geisoleerd, het dak alsmede de vloer en wanden zijn ook geisoleerd als rc 4.5.

Ik hang er zelf een elektrische radiator op. Er wordt geen vloerverwarming door de aannemer gelegd omdat men niet wil afwijken van de projectbouw.

Echter als ik het bouwbesluit / woningborg nu juist begrijp, moet iedere garage / berging (buiten thermische schil) worden geventileerd. De aannemer is verantwoordelijk te bouwen volgens bouwbesluit / woningborg garantie en mag hier niet eenzijdig van afwijken.

Mechianische ventilatie op aansluiten tijdens bouw is niet mogelijk. De woonkamer zelf is wel aangesloten op WTW unit.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #13
Voor de aannemer is het inderdaad wat niet weet wat ..
en is het vaak te duur om met bepaalde aanpassingen ook nog te voldoen aan de energie prestatie norm.
Je wilt geen standaard berging/garage ventilatie in die ruimte daar valt nauwelijks tegenop te stoken.
maar goed ook dat kan je aanpassen als de aannemer uit beeld is.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #14
Een decentrale WTW is een redelijke en eenvoudige oplossing voor dat soort ruimtes. Die kun je dan inschakelen als je gebruikmaakt van de ruimte.
 

Sjaak412

  • #15
Inderdaad daar valt niet tegenop te stoken. Maar een ventilatierooster die we dicht kunnen zetten zou al mooi zijn. Dan kan De koude buitenlucht in ieder geval verwarmd worden om vochtproblemen te voorkomen.

Zal ook nog eens verdiepen in een decentrale wtw bedankt.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #16
Hou ook rekening met wat belastingtechnische regeltjes.
Voor een ruimte die je gebruikt als kantoor maar die via een "interne deur" te bereiken is gelden andere regels dan dezelfde ruimte die alleen maar via een buitendeur te bereiken is.
Vaak is die echte buitendeur belastingtechnisch een stuk interessanter.

Maar zeg je dat het een garage is dan worden er vaak ook speciale eisen gesteld aan de "tussendeur" meestal moet die dan 60 min brandwerend worden uitgevoerd en dan is een standaard buitendeur niet toegestaan.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #17
Die brandwerendheidseis is volgens mij vervallen, een woning is één compartiment.
 

Sjaak412

  • #18
Wat bedoel je precies met belastingtechnisch?
Of het een garage of berging is, is discutabel. Aannemer gebruikt beide termen door elkaar. Het is in ieder geval geen garage om voertuigen in op te stallen. Ik ga er vanuit dat het een berging is ook mede door het woord berging op de tekening.

De muur tussen de woning en berging is ook niet extra brandwerend, alleen de muur tussen de buren is 60 min brandwerend.
 
Laatst bewerkt:

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #19
Dat is van toepassing als je een eigen bedrijf hebt, de studeerkamer is al jaren niet meer aftrekbaar
 
  • Like
Waarderingen: Sjaak412

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #20
De regelgeving rond brand is gewijzigd er hoeft geen speciale deur meer in.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu