Furimat 441 Intergas: snel drukverlies

Stokstaartje

  • #1
Beste mensen,

Wij lopen al een tijd met een probleem met onze CV-installatie: een Furimat 441 Intergas uit circa 1999 (niet zelf aangeschaft). Het is een oudje dus, maar ik weet niet goed of het aan de installatie ligt of dat we misschien een lekkage hebben.

Voor de derde keer in 1,5 jaar hebben we problemen met de CV. De symptomen: radiatoren worden helemaal niet verwarmd OF als ze eenmaal toch gaan verwarmen, blijven ze verwarmen (ook al schakel ik de CV weer in nachtstand of zelfs uit). Alleen de stekker van de CV eruit of een aantal keer resetten kan de CV dan weer tot bedaren brengen.

In principe lijkt het te maken hebben dat de druk te laag is. De problemen beginnen namelijk te spelen naarmate de druk (te) laag wordt. De CV is twee keer eerder bijgevuld, de laatste keer eind oktober tot circa 1,8 bar. Nu - nog geen twee maanden later - is de druk gezakt naar circa 1,0 bar (CV uitgeschakeld). Als de CV wordt ingeschakeld loopt dit op tot circa 1,4 bar. Hoewel het bijvullen de problemen tijdelijk heeft verholpen, is het bijvullen dit keer wel erg kort geleden. Ontluchten is een keer eerder gedaan en dat gaf eigenlijk alleen maar water.

In eerste instantie zat ik te denken aan een kapot expansievat. Ik heb echter met mijn sleutel zowel tegen de bovenste helft als de onderste helft aangetikt en ik hoor twee wezenlijk andere klanken. De onderste helft klinkt gewoon hol. Het vat dateert uit 2007. Of zou er toch iets mis kunnen zijn?

Of kan ook de CV gewoon op zijn? Op de momenten dat de druk op een goed niveau is functioneert de CV zonder problemen.

En anders lekkage? Er is geen vloerverwarming en ik heb geen verdachte omstandigheden geconstateerd. Maar ik kan natuurlijk lang niet alles overzien.

Tot slot: ik heb het systeem twee keer bij laten vullen. Nu wilde ik het zelf doen, maar begon te twijfelen waar. Het bijvullen gebeurde in ieder geval bij de CV (dus niet bij een radiator). Ik heb sterk het vermoeden dat dat is gebeurd op deze plek:



Het is een heel verhaal geworden, maar hopelijk hebben jullie ideeën of suggesties voordat ik een expert langs laat komen. Wat zou jullie diagnose zijn bij deze symptomen? Waar moet ik de CV bijvullen?

In ieder geval alvast erg bedankt,
Thomas
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Vat en overstort vervangen.
Op en expansie vat tikken werkt net.
Meten is weten, ook bij druk.

Dat zo jou bij vul probleem oplossen, indien je geen lekkage hebt in je systeem
Met betrekking tot het warm blijven van de installatie.
Zoek eens op Driewegklep.

De messingen uitvoering met dat koperen puntje in het midden is je vulkraan, daar hoort een ode knop op te zitten, maar die is er af.
Sluit daar je vulslang op aan.
Vul tot max. 1,5 bar. stook de cv op en kijk wat de druk dot.
Loopt die op boven 2,5 zet hem uit vervang het vat.
 

Stokstaartje

  • #3
Bedankt voor de tip. Ik ga 'm gelijk bijvullen tot 1,5 bar en daarna kijken wat er gebeurd als ik de CV opstook. Het feit dat ik die rode knop mis is niet erg? De kraan staat in deze stand open neem ik aan en ik kan dus gewoon vullen?

Update: antwoord niet meer nodig. De messingknop / dop bleek meteen het gereedschap om de vulkraan mee te openen.
 

Stokstaartje

  • #4
Het bijvullen is gelukt, bedankt. Per ongeluk iets meer dan jij aangaf (1,6 bar). Daarna opgestookt. In zo'n 40 minuten de ketel naar 80 graden en de de druk naar ongeveer 2,0 bar. Daarop lijkt ie te zijn gestabiliseerd. Is dat een normale verhoging?

De CV blijft op dit moment echter wel op displaycode 5 staan, wat betekent Bedrijf - CV, terwijl volgens de kamerthermostaat de ingestelde temperatuur (20,4 graden) al is bereikt. Inmiddels is het 21,2 graden geworden en de CV is nog altijd het verwarmen. Dit probleem heb ik - als ik me niet vergis - tot op heden alleen gehad als de druk te laag was.

Wel stopt ie nu af en toe met verwarmen en geeft dan gedurende een minuut of 2 displaycode 1 aan (Regelthermostaat open). Om vervolgens via Voor-ventileren en Ontsteken weer naar Bedrijf CV gaat. Terwijl de temperatuur te hoog is. Weet niet of het na deze problemen en bijvullen nodig zou zijn om een kamerthermostaat te resetten?

Het overstortventiel heeft na het bijvullen tijdens het opwarmen iets gelekt. Niet veel (denk ik), een druppeltje per halve minuut gok ik zo ongeveer.

Lijkt de conclusie te rechtvaardigen dat het niet aan het expansievat ligt?
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #5
Wat voor kamerthermostaat zit erop???
want zoals je het nu beschrijft lijkt die of niet aan te gaan of als hij het dan
doet, niet meer uit te gaan..
 

Stokstaartje

  • #6
Onderstaande op de foto. Ik heb de thermostaat zojuist even gereset, maar de CV is opnieuw gaan verwarmen.

Tot 20,4 graden (de temperatuur die ik ingesteld heb) stond er rechts van het zonnetje (dagstand) een pijltje omhoog dat betekent dat de temperatuur omhoog gaat / dat er verwarmt wordt. Daarna verdwijnt het pijltje, maar blijft de CV dus toch (in korte cyclussen) verwarmen.

 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #7
Zoals ik al zei.

Overstort heeft gelekt, en blijft lekken dus.

Overstort en expansie vat vervangen .
Dan kijken of het fatsoendelijk werkt, anders is de driewegklep aan de beurt.
 

Kacheltje

  • #8
Zoals aangegeven is een drukstijging van 0,4 bar niet een teken dat het expansievat stuk zou zijn of de voordruk is terug gelopen.
Of de overstort lekt kun je simpelweg controleren of deze drupt of blijft vochtig bij de uitloop.

Als je het gehele leidingsysteem hebt nagelopen en die blijkt ook niet te lekken zou een lekkende wisselaar zonder dat je dat ziet kunnenlekken, dit water verdwijnt via je condensafvoer in het riool.
Als de ketel niet in gebruik is zou je daar lekwater kunnen waarnemen. Als de ketel draait is ht niet waar te nemen aangezien het ook condenswater kan zijn wat er afgevoerd wordt.

Als het 2 maanden duurt is de kans zo dat je het lek helemaal niet kan vinden aangezien het lekwater al verdampt is voor het waar te nemen is. Misschien dat je dan een vorm van opgedroogde leksporen ziet.
 

Standby

  • #9
Bekende ruimte thermostaat. Deze en het vorige type ( 10 en 11) gingen soms spontaan warmte vragen ook al klikte je de th van de grondplaat af. Er zit dan sluiting in de grondplaat. Mocht dit het probleem zijn koop dan wel een merk th.

Driewegklep wat al eerder aangegeven is kan ook inwendig doorlekken en gaat de ketel regelmatig branden en verwarmt de boiler en de installatie ongevraagd op.
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #10
Idd, deze thermostaten zijn er erg berucht om, dus doorwarmen zit volgens
mij met 90% zekerheid in je thermostaat, je kunt proberen nieuwe batt.
erin te doen, anders gewoon vervangen.
 

Stokstaartje

  • #11
@ Jan. In het vervolg zal ik letten op de quotes en de foto's uploaden via de server van klusidee. Wist niet dat zelfs die service wordt geboden.

@ Alle anderen. Heel veel goede tips waar ik zelf niet zo gauw aan zou denken. Ik ga met jullie suggesties aan de slag. Misschien dat het uiteindelijk uitdraait op het vervangen van het volledige systeem (CV, overstort, expansie, thermostaat), maar het zou prettig zijn als ik weet wat het probleem veroorzaakt. Bedankt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu