Fouten in installatie. aardlek gaat niet eruit

Jorini

  • #1
volgende.
Vrij nieuwe hager groepen kast met 12 automaten waarvan 3 reserve.
Dus 9 automaten/groepen verdeeld over 3 aardlek schakelaars.
De installatie in huis is begin jaren 70.
de middelste aardlek valt soms uit en is dan heel moeilijk weer in te schakelen.

Heb inmiddels een tester een megger CBT2 hiermee kan ik de aardlek schakelaars testen.
Kan deze tester instellen van 3 mA tot 500 mA.
Als ik deze tester in groep 5 dat is o.a wcd keuken doe er twee aardlekken eruit gaan.
Uiteraard met 30 mA getest. tijd is ongeveer 28ms.
Mijn vermoeden is dat er in de installatie nullen aan elkaar gekoppeld zijn van twee groepen die op twee verschillende aarlek schakelaars zitten.
Maar in groep 6 is er nog iets vreemder aan de hand.
Dit is de oudste stuk van het huis. Als ik hier de tester in WCD doet zie ik de timer lopen tot die stopt maar er gaat geen aardlek er uit.
Ook niet als ik de tester verhoogd en zelfs op 500mA lek zet.
Met een multimeter meet ik op deze bewuste wandcontdozen(groep 6)fase en nul 240V en fase aarde ook 240V en tussen nul en aarde 0 Volt.
Er lijk dus een aarde te zijn.
Wat kan er hier aan de hand zijn?
Morgen maar eens de deksel er af en wat metingen doen.
Maar groep 6 waar helemaal niks gebeurd bij een aardlek weet ik het niet te verklaren.
groep 6 zit op de middelste aardlek en deze reageert wel op aarlek in andere groepen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Misschien klassieke nulling. Komt misschien aan het licht, als je de wcd loshaalt. Anders weerstand tussen aardcontact van de wcd en de aardrail meten.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

ABCDE

  • #3
Na de aardlekschakelaars de nul weer bij elkaar brengen gaat nooit goed, ook zonder tester valt dat al uit.

Kan wel dat ze de aarding van de ene groep op de nul van de andere aardlekschakelaar aangesloten hebben, dan kun je ze beiden tegelijk trippen. Is natuurlijk ook fout qua installatie ja.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Als er 2 aardlekschakelaars tegelijkertijd trippen, zit er waarschijnlijk in de installatie iets aan elkaar inderdaad. Waarschijnlijk zijn de groepen niet "hard" met de nul aan elkaar verbonden, want dan zou je wel vaker dan "soms" problemen hebben. Ik vermoed dat je op zoek bent naar een lichtpunt welke zijn schakeldraad uit een andere groep krijgt dan de nuldraad o.i.d. Simpel te vinden: Zet alle verlichting aan en schakel de groepen 1 voor 1 uit (steeds maar 1 tegelijkertijd). Als je een lichtpunt treft wat met 2 verschillende installatieautomaten uit te schakelen is dan heb je prijs. :wink:

Dat je de aardlekschakelaar niet succesvol kunt testen op een ander punt in de installatie is vreemd. Misschien zijn de aardcontacten niet met aarde verbonden, maar met de nul. Of de aarde is dermate slecht verbonden (hoge (overgangs)weerstand) dat de tester het niet voor elkaar krijgt om 30mA door het circuit te laten lopen. In dat laatste geval zou je eens spanning tussen nul en aarde kunnen meten terwijl je de aardlektester bedient, die spanning zou dan flink op moeten lopen.
 

ABCDE

  • #5
Is die tester trouwens ook niet antiek?

Beste plek om aardlekschakelaars te testen is in de verdeler zelf met afgaande groepen uitgeschakeld. Tester om de nek, krokodil op de HAR en met de testpen met afstandsbediening bovenop de aardlekschakelaar.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
@ABCDE Dat neemt natuurlijk niet weg dat de aardlekschakelaar ook zou moeten trippen wanneer er nog een automaat, wat extra draad, verbindingen en een contactdoos tussen de aardlekschakelaar en de tester zitten.

Voor deze testmethode valt ook wat te zeggen: het heeft er alle schijn van dat hier iets verkeerd zit en dit had hij anders misschien wel nooit ontdekt! :wink:
 

Klussen.

  • #7
Heb je de testknop van de aardlekschakelaar op groep 6 al geprobeerd? Misschien is deze gewoon kapot.
 

Jorini

  • #8
Even een terugkoppeling.
Om uit te sluiten dat de middelste aardlek keuren vertoonde deze uitgewisseld voor een nieuwe.
Koste wat maar goed.
Echter het loste het probleem niet op.
Toen alles spaningsloos gemaakt en alle afgaande groepen uitgeschakeld.
Er bleken geen nullen of fasen van verschillende groepen aan elkaar verbonden te zijn.
Wel zat in groep 6 de aarde en nul aan elkaar verbonden. Vind dit vreemd want normaal zou toch de aardlek constant eruit moeten gaan. Heb deze sluiting niet gemeggerd maar met een multimeter gemeten.
Probleem zat in een bewegings melder welke een tijd geleden vervangen was en die een trafo aanstuurde waar 12 volt spotjes mee aangestuurd werden. een echte nul met aarde heb ik niet gevonden maar door een draad (dubbele nul op bewegings melder) weg te knippen waren de problemen weg. door de manier van aanleg en geen kleurcodes(alles zwart) is het geen doen om dit recht te trekken.
Alles werkt weer en geen aarde nul verbinding.
Een ieder bedank voor het meedenken en de antwoorden.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #9
Hier wordt ik nog niet wijs van. Je had toch het probleem dat de aardlekschakelaar niet aansprak, wanneer je hem testte op een bepaalde groep. Nu je de verbiniding tussen nul en aarde hebt verwijderd, doet hij het opeens wel?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Ik mis een verklaring voor het feit dat je 2 aardlekschakelaars tegelijkertijd eruit kreeg.
 

ABCDE

  • #11
Op bewegingsmelders heb je altijd "dubbele nul"; de nul van de lamp en de "voedende" nul. En de melder zelf heeft nog nul nodig natuurlijk.

Na je aardlekschakelaar nul en aarde bij elkaar brengen gaat gegarandeerd fout ook al doe je niks.

XanderH schreef:
Ik mis een verklaring voor het feit dat je 2 aardlekschakelaars tegelijkertijd eruit kreeg.
Aarde van een groep van de ene aardlekschakelaar op nul van andere aardlekschakelaar geknoopt.
 

Jorini

  • #12
ik heb mijn tester megger CBT2 aan mijn vriend te leen gegeven.
Deze zal alle geaarde wcd in de verschillende groepen testen. Ik heb nog niets gehoord of er nog twee aardleks eruit gaan.
een aarddraad heb ik bij de bewegingsmelder niet gezien of gevonden. En waar deze verbonden is met de afgeknipte nul bij bewegings melder kan ik alleen achterhalen door een plafond te slopen. En dat ga ik dus niet doen.
 

Lampje45

  • #13
“Jorini” schreef:
Met een multimeter meet ik op deze bewuste wandcontdozen(groep 6)fase en nul 240V en fase aarde ook 240V en tussen nul en aarde 0 Volt.

Er lijkt dus een aarde te zijn.


Deze conclusie is niet juist.

Als je een multimeter aansluit aan de nul en de andere pen in de lucht laat zweven, dan geeft de multimeter nul volt aan.

Hetzelfde zal ook gebeuren als de aarde onderbroken is.

Als je dit wilt controleren, dan zou je een proeflampje op de fase en aarde aan kunnen sluiten, dan zou de aardlek er uit moeten gaan. Doet hij dat niet, dan heb je geen aarde of een defecte aardlekschakelaar.

Want theoretisch ligt het sterpunt van de wijktrafo (de nulleider) aan dezelfde aarde als jouw huisaarde. Dat dit in de praktijk niet helemaal opgaat, maakt het ook onbetrouwbaar om ohms tussen nul en aarde te meten.

Dus de conclusie, dat bij nul volt op de multimeter er een goede aarde is, is dus niet juist.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #14
Je negeert nu wel het detail dat hij 240V meet tussen fase en aarde?
 

Lampje45

  • #15
Ja even over het hoofd gezien Xander, oeps :denk:
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #16
Enige betrouwbare methode om aan te tonen dat er aarde is is volgens mij om de weerstand tussen de randaarde van de betreffende wcd en de aardrail in de meterkast te meten. De aardedraad zou ook geheel niet verbonden kunnen zijn met de aardrail en in plaats daarvan verbonden met de nul. Dat zou een verklaring ervoor kunnen zijn dat de ALS niet aanspreekt op de aardlektester.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu