Fornuis groep aanleggen voor inductie kookplaat

Peter Feiken

  • #1
Goedemiddag, allemaal

Ook ik zit met vragen over het aanleggen van een fornuisgroep in de meterkast ivm de aanschaf van een 5 pits inductie kookplaat.

Om te beginnen heb ik een meterkast uitgevoerd als 1 Fase waar de hoofdzekering om gezet wordt naar 35 Amp.


De kookplaat is volgens de fabrieks gegevens afgeregeld tot max 7500 watt na via de mail contact gehad te hebben met de importeur lijkt dit getal afgerond te zijn naar 7500 watt aangezien de inductie plaat geschikt is gemaakt voor de gewone consument ga ik er maar van uit dat dit klopt en dit dus 7360 watt zal zijn.


Nou moet ik achter het kookfornuis verschillende bruggetjes verwijderen en vervolgens de nullen bij elkaar aansluiten, voor de twee fase zitten uiteraard wel gewoon twee aparte aansluitingen.

Ik wil de nieuw aan te schaffen fornuisgroep automaat uitvoeren als 2 x 16 amp van AETON en daarvoor appart een twee polige aardlek installeren ook van AETON nou vraag ik mij af of dit problemen oplevert ivm het samenvoegen van beide nullen achter het apparaat?


Ik lees daar allerlei verschillende berichten over onder andere hier op het forum maar goed misschien haal ik dan weer 1 en 3 fase aansluitingen door elkaar.


Kan iemand mij daar mischien antwoordt opgeven?


Bij voorbaat dank
 

Peter Feiken

  • #2
Dit is wat men over de plaat beschrijft waarbij beide nul draden op aansluiting 5 aangesloten moeten worden.

Het aansluiten van een (inductie)fornuis met een hoog vermogen (tussen 7,4 kW en 11,1 kW) kan ook op een andere manier. Namelijk met twee aansluitingen. Een Perilex met 2 fase en 2 neutraal plus aarde voor het inductie deel en één voor de oven middels een gewoon stopcontact.

Voorbeeld: La Germania AMS serie inductie fornuis.

aansluiting ATEC2

Verwijder het 3-aderige test snoer dat af fabriek op het apparaat zit. Verwijder de koperen "bruggetjes"tussen de aansluitingen.

Gebruik voor de kookplaat periliex voor de fase aansluiting 1 en 2 als hierboven. Zet beide neutraal draden op aansluiting 5. En de aarde uiteraard.

Voor de oven kan de fase op aansluiting 3 en de neutraal op aansluiting 4. Ook hier de aarde niet vergeten.
 

CV__

  • #3
Onzin op die pagina. Bij enkelfase Perilex voeg je nergens nuladers samen. Het apparaat moet af-fabriek geschikt zijn voor twee aparte circuits en dus twee onafhankelijke nulklemmen aanbieden.

Heeft de plaat dat niet, dan is 'ie niet geschikt voor enkelfase aansluiting met in Nederland gangbare materialen. Bijvoorbeeld de Ikea platen.

Dat getoonde plaatje op die pagina is domweg niet geschikt om enkelfase aan te sluiten in Nederland. Dat ding hoort gewoon aan een 3-fase aansluiting te hangen met op 1,2,3 de L1, L2, L3, brug tussen 4 en 5 en daar de nul op.
 

Peter Feiken

  • #4
Goedenavond CV,

voor de duidelijkheid het betreft hier een combinatie oven/inductie waarvan aansluiting 3 en 4 voor de oven is, wil je dit na mijn mening "gewoon" aansluiten dan kom je al snel op krachtstroom en ja dan kan je het volgens mij met 1 nul af.
Maar helaas zit ik niet in deze situatie het betreft een huurhuis waarvan ik niet zo maar kan zeggen ik bouw de boel effe om naar 3x25 Amp of 3x35 Amp (krachtstroom) ik zit nou eenmaal vast aan 1 fase 35 Amp.

Heb mij de afgelopen dagen veel in zitten lezen en het verbaast mij wat een verwarring en variatie in aansluitmogelijkheden er zijn en hoeveel vragen er hier over gesteld worden dat zal toch in regeltjesland zoals Nederland beter geregeld moeten zijn, zeker nu er steeds meer huishoudens overstappen op inductie.

Wat ik tot nu toe voor mijn situatie heb gevonden is het volgende.

1 fase 35 amp is wel degelijk mogelijk al is het vermogen wat gevraagd wordt wel erg groot maar aangezien het inductie is zal in de praktijk vrijwel nooit het maximale vermogen gevraagd worden om iets aan de kook te brengen wordt immers maar kort vermogen gevraagd waarnaar de vermogen vraag alweer snel zal afnemen anders zal het zijn als je echt op elektrisch gaat koken.

Een 35 amp smelt zekering kan met gemak tot wel 50% overbelast worden dus om het vermogen ben ik verder niet zo bang.

Het gaat mij vooral om dat beide nul draden met elkaar verbonden moeten worden in combinatie met een twee polig aardlek schakelaar.

Dit heb ik er over gevonden,

de twee nullen met elkaar verbinden daar ontkom je bijna niet aan bij 1 fase aansluiting met een perilex aansluiting
dit is ook niet erg tenzij er 1 nul bijvoorbeeld los raakt want dan zal de volle 35 Amp via 1 nul draad van 2,5 mm terug gaan vloeien waardoor deze draad dan wel erg warm zal worden.

De vraag is dan schakelt de aardlek dan de boel niet af?

Ook vraag ik mij af ik heb nu 5 aderig 2,5 mm XMVK kabel liggen ik zou deze ook kunnen vervangen voor 5 aderig 4 mm ymvk kabel mocht er om wat voor reden een keer een nul draad losgaan dat de overgebleven nul draad niet af fikt.
Of heeft dit geen zin? (omdat de aardlek de boel dan al lang heeft uitgeschakeld)

Overigens kun je ook een kant en klaar stekker met 5 aderig draad kopen alleen wat me dan opvalt is dat dit dan maar 1,5mm draaddikte is ik vraag mij af of dit dan in mijn situatie wel verstandig is of dat ik beter zelf een stekker kan maken met wat dikker draad?

Ook vond ik iemand die aangaf dat toestellen waar twee nullen apart op aangesloten kunnen worden meestal inwendig gewoon weer met elkaar verbonden zijn en dat de twee aparte aansluitmogelijkheden alleen maar bedoeld zijn om de boel goed en makkelijk aan te sluiten.

Hoop dat iemand hier een antwoord op kan geven
En sorry voor de lange tekst :shock:
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Een aardlekschakelaar schakelt alleen af bij verliesstroom, niet bij overbelasting.

Best is om een kookplaat te kopen die geschikt is voor 2x230 V aansluiting. Of dat wel of niet het geval is, blijkt uit het aansluitschema van de plaat.
 

CV__

  • #6
Die duidelijkheid is er allang; in elke handleiding staat dat je het aansluiten moet uitbesteden aan een electriciën en DHZ'ers met enige elektro kennis komen er ook wel uit.

Vanuit dingen in het verleden zijn aansluitingen verschillend, ook per land. Keukenspul wordt tegenwoordig gemaakt voor de halve wereld, niet alleen in NL. In het VK is het bijvoorbeeld gebruikelijk 100-200A enkelfase aansluiting te hebben.

Hier hadden we al snel overal gas, dus geen enorm elektrisch vermogen nodig.

Wat betreft huurhuis; dat veranderd niks aan de ongeschiktheid van de plaat bij deze aansluiting.

Overbelaste of half losse nul wordt niks tegen gedaan door zekering of aardlekschakelaar. Dat gaat gewoon de fik in totdat er door weggebrande isolatie een aardlek of kortsluiting ontstaat. Hopelijk heb je dan nog geen andere materialen in de fik.

Platen met twee aparte nullen zijn natuurlijk niet intern doorverbonden, anders heb je ook geen bruggetje nodig bij 3-fase gebruik.

Aansluitsnoer 1,5mm2 is normaal, want als je dit gewoon 3-fasig aansluit krijgt elke ader maximaal 16A.

Je zou de nul in 6 mm2 kunnen uitvoeren, geen Perilex gebruiken.

Andere oplossingen zijn alleen hoger in beungehalte, doen we hier verder niks mee.

In overleg met huisbaas 3-fase regelen kan natuurlijk ook. Of anders gewoon een plaat kopen die past bij de aansluiting die je hebt. Platen van de BSH groep hebben veelal gewoon twee nulaansluitingen.
 

Peter Feiken

  • #7



Dit heb ik gevonden zoals het achter op het fornuis zou moeten staan.
 

CV__

  • #8
Link de PDF zelf eens.

Wonderbaarlijke plaat, dat hij ook met 400V overweg kan. (Schema 400V2N)...

1e schema (230V) kan hier niet, want geen 50A groep.

2e schema (230V3) slaat ook al nergens op omdat daar opeens de nul verhuisd is

3e schema (400V2N) maakt het helemaal wonderlijk, want daar zitten de verbruikers dus op 400V. Waarom staat er dan nog 230V boven? Dit zou je verwachten voor 3x127V.

4e schema (400V3N) is wat je normaal verwacht voor 3-fase aansluiting.
 

Peter Feiken

  • #9
Tekening staat ergens onderaan.

Vind het trouwens wel vreemd dat dit niet zou kunnen heel internet staat er vol mee en nee dit zullen echt niet allemaal beunhazen zijn. kan je zo 10 linkjes sturen waarbij men dit zo toepast wel wordt er gewaarschuwd bij het plaatsen van twee nul draden dat deze overbelast kunnen raken als 1 van de twee los komt te zitten.

Dus dat zal dan het enige bezwaar zijn?

Je zou de nul in 6 mm2 kunnen uitvoeren, geen Perilex gebruiken.

bedoel je dat ik voor de veiligheid dan beter twee dikke nul draden appart van de perilex aansluiting rechtstreeks van de fornuisgroep op de kookplaat zou kunnen aansluiten?
 

CV__

  • #10
Peter Feiken schreef:
Vind het trouwens wel vreemd dat dit niet zou kunnen heel internet staat er vol mee en nee dit zullen echt niet allemaal beunhazen zijn.
Wedden van wel?
Peter Feiken schreef:
kan je zo 10 linkjes sturen waarbij men dit zo toepast
Doe maar.
Peter Feiken schreef:
wel wordt er gewaarschuwd bij het plaatsen van twee nul draden dat deze overbelast kunnen raken als 1 van de twee los komt te zitten.
Oftewel; beunhazen
Peter Feiken schreef:
bedoel je dat ik voor de veiligheid dan beter twee dikke nul draden appart van de perilex aansluiting rechtstreeks van de fornuisgroep op de kookplaat zou kunnen aansluiten?
Zo'n aansluitblok gebruiken zoals de Belgen ook doen. Zoeken op Vynckier Aansluitdoos. En dan de nul met 6mm2 naar de meterkast trekken vanaf dat aansluitblok. Snoer van plaat naar aansluitblok in 4mm2 kopen.

Helemaal geen Perilex. Die zijn voor 16A of 25A, niet 32A.

Moet je wel even kijken hoe je uit komt bij die kabelklemmen met 4mm2. Misschien aangeknepen oogjes gebruiken. Sowieso flexibele aders afwerken.
 

Peter Feiken

  • #11
Het blijft toch verwarrend hoeveel keuze er is in aansluitmogelijkheden internet forums staat niet voor niets vol met vragen hier over.

je kan het ook al zien op de schema s die achter op de kookplaten staan.

Niet te spreken over de mogelijkheden hoe het 1 en ander aangesloten zit in de perilex wcd

zover ik nu weet,

aansluit mogelijkheid 1 = 1 fase maar dan mag de kookplaat niet te zwaar zijn en moet de inductie plaat de mogelijkheid hebben om twee nullen apart aan te sluiten.

aansluit mogelijkheid 2 = 3 fase waar van je dan maar twee fasen gebruikt als ik het goed begrijp maakt het apparaat dan gebruik van 400 V aangezien het spanningsverschil tussen deze twee fasen 400 V is ook heb je dan maar 1 nul nodig omdat retour over de nul draad dan nooit meer is dan 16 Amp

aansluitmogelijkheid 3 = 3 fase krachtstroom dan gewoon aansluiten

of zoals CV ook nog aangeeft zoals het in Belgie gebruikelijk is alles gewoon heel zwaar uitvoeren en gewoon een 3 polige stekker toe passen (maar weet niet of dit mag in Nederland) deze laatste zou toch voor iedereen gewoon het beste en duidelijkst en het makkelijkst zijn?


Even terug komend op deze laatste optie CV weet jij of dit dan zo mag in Nederland en hoe sluit je dit dan aan in de meterkast? moet je dan gewoon een zware zekering toepassen? of doe je dit dan gewoon met een 2x16 amp fornuis groep automaat ?

En anders moet ik de boel dan toch maar aanpassen

Ofwel ik bestel het fornuis maar af en bestel zn zelfde fornuis gewoon weer op gas, dit schilt bijna de helft in aanschaf kosten Wel ben ik bang dat de gasprijs aankomende tijd flink omhoog zal gaan terwijl de stroomprijs steeds verder zal dalen.

Of ik laat dan toch maar de boel ombouwen naar 3 fase alleen ik weet niet of de meterkast daar op voorbereid is het is een huisje uit de jaren 50 wel heb ik pas het kastje waar de elektrisch tijd meter aan vast zit even los gehad daarachter zag ik wel wat Loozen draden liggen zal dit misschien toch iets van voorbereiding kunnen zijn voor 3 fase?
Ik heb namelijk geen zin in halve verbouwingen mocht alles aangepast moeten worden van af de straat.

Overigens mocht ik de boel laten ombouwen wat moet ik dan in de meterkast aanpassen een andere hoofdschakelaar (4 polig) verder heb ik allemaal alamatjes er in zitten die kunnen dan toch gewoon blijven zitten?
 

Peter Feiken

  • #12
Ik heb inmiddels liander gebeld, volgens hun kan de meterkast gewoon aangepast worden naar 3 fase dus dat zou dan geen probleem moeten zijn (kost wel 280 euro)

als ik dat laat doen is dan mijn probleem wat betreft de kookplaat samen met de 5 aderige draad 2,5 mm xmyk kabel en een perilex stekker opgelost?

En wat moet ik verder in de meterkast aanpassen afgezien van een 4 polige hoofdschakelaar?
 

CV__

  • #13
Voordat Liander langskomt moet je een 4P hoofdschakelaar hebben ja.

De rest; tja, euh, ik ben niet helderziend he. Een foto van de huidige kast zou al heel wat verhelderen.

Euh; dus geen *kookgroep* installeren, maar een krachtgroep (3P+N).

Wat betreft gas en de kosten; koken op gas is een paar tientjes voor een heel jaar. Onderstappen op inductie doe je voor het gemak, afwezigheid van enorme baal restwarmte, vocht en CO2 en omdat het veel sneller is. Niet voor een lagere energierekening.
 

Peter Feiken

  • #14
Goedemorgen,

Euh van die krachtgroep snap ik even niet?

Als ik door liander 3x fase 25 amp in mijn groepenkast laat aanleggen en ik gebruik van die 3 fase 2 fase voor mijn perilex aansluiting naar mijn kooktoestel dan kan ik dat toch gewoon met een fornuisgroep 2x 16 Amp doen en heb ik het probleem met het overbelasten van de losrakende nul draad ook getackeld?

Of klopt dat niet?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #15
Als ik het goed begrijp dan heeft dit kooktoestel 3x230 V nodig. 2x voor het koken en 1x voor de oven. Dan ben je het best af met een krachtgroep, want dan kun je alles aansluiten via één Perilex-doos.
Door de faseverschuiving bij draaistroom heb je dan genoeg aan één nuldraad, zonder dat die overbelast raakt.
Het meest rechter schema van die afbeelding is dan van toepassing.
 

Peter Feiken

  • #16
Hallo Tom

Ja dat klopt 3 fase aansluitingen en 1 nul waarvan 1 aansluiting is voor de oven.

ik heb bij de toekomstige nieuwe keuken nu een perilex aansluiting gemaakt met 5 aderig xmvk kabel, daarnaast heb ik een los stopcontact gemaakt met een aparte groep voor de oven. dus deze wilde ik dan apart aansluiten alleen door dat het fornuis maar 1 nul aansluiting heeft moet ik dan twee nullen bij elkaar doen. alleen dit blijkt gevaarlijk te zijn

Ik dacht dit te probleem op te lossen door over te gaan op 3 fase. maar dan 3x 25Amp

Overigens wordt dit ook zo door de importeur geadviseerd.

Of gaat dit zo niet werken en zit ik vast aan een krachtgroep dan wordt het onderhand wel een heel duur eitje die ik straks er op wil gaan bakken.
 

Peter Feiken

  • #17
Https://nl.bertazzoni.com/Veelgestelde-vragen

(zie de 3 fase aansluiting)
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #18
Deze instructies zijn uitermate verwarrend, omdat ze eerst uitleggen wat een driefase-aansluiting is en dan van onderwerp wisselen en het opeens hebben over een Perilex-aansluiting met twee nullen. Driefase heef maar één nul.
De afgebeelde automaat is wel de goede.
 

Peter Feiken

  • #19
 

Peter Feiken

  • #20
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu