Extra schakelaar en WCD plaatsen

Thales

  • #1
Ik wil een extra wcd + schakelaar voor een lamp plaatsen. De tekening hieronder verduidelijkt de huidige situatie en plan.
Aangezien de bestaande schakelaar vermoedelijk een gewone schakelaar en de niieuwe een wisselschakelaar is, weet ik niet precies hoe ik deze extra schakelaar moet aansluiten.
Idem voor de WCD.

Ga ik van de twee inkomende draden naar de WCD om dan met een kort draadje 'door te lussen' naar de schakelaar? Of gebruik ik een lasklem om te 'splitsen' naar schakelaar en WCD? En waar sluit ik de draden aan op de nieuwe schakelaar? L, 1, 2?

IMG_1960.jpg


Naamloos.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Je schrijft "dat deze wcd alleen voeding krijgt als schakelaar 1 aan staat is geen probleem", maar dat zou dus ook betekenen dat lamp 2 alleen werkt als lamp 1 is ingeschakeld?

De bestaande schakeldraad tussen de lasdoos en lamp 2 is waarschijnlijk zwart 1,5mm², daar mag je eigenlijk al geen WCD op aansluiten, daarvoor is 2,5mm² voorgeschreven. Als je het goed wilt doen moet je dus bedrading bij trekken tussen de lasdoos en de nieuwe WCD, of desnoods van de bestaande WCD naar de nieuwe WCD.
 

Thales

  • #3
Bedankt. Inderdaad geen probleem als lamp 2 en wcd 2 pas voeding krijgen als schakelaar 1 (en daarmee lamp 1) aan is. Het gaan om een berging en schakelaar 1 zit bij de deur waar ik binnenkom dus die klik ik altijd aan. Nummer 2 komt dan achterin de berging zodat lamp 2 alleen aangaat indien nodig en ik daar eventueel elektrisch gereedschap kan inprikken.

Heb even gekeken en het betreft inderdaad draden van 1,5mm2 tussen de lasdoos en lamp 2.
Met wat rommelen moet ik de lasdoos toch kunnen bereiken en openen en in het ergste geval vervangen. Ik kan dan door de bestaande pvc buis 2.5mm2 trekken naar de plek van lamp 2 en wcd 2. Hoor graag nog even hoe ik deze dan daarin correct aansluit (op 1,2,L, met lasklem, etc).
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Ik neem aan dat er in de lasdoos een bruine fasedraad zit, hier sluit je dan een nieuwe bruine 2,5mm² draad aan naar de nieuwe contactdoos / schakelaar.

Bruin sluit je op de nieuwe schakelaar aan op L, zwart naar de nieuwe lamp op 1 of 2 (het enige verschil is: op de ene manier zal het licht branden als de schakelaar omhoog staat, op de andere manier zal het licht branden als de schakelaar omlaag staat).

Je kunt met de bruine fasedraad naar de schakelaar en dan doorlussen naar de contactdoos, of andersom, of je kunt splitsen met een lasklem. Dat zijn allemaal goede opties.
 
  • Dit heeft me geweldig geholpen!
Waarderingen: Thales

Thales

  • #5
Bedankt, helemaal duidelijk. Ik zal nog even laten weten of het allemaal gelukt is.
 

Thales

  • #6
Het is allemaal gelukt. Nogmaals dank!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu