Draden wisselschakelaar constante stroom voor extra lamp

Kasperjan

  • #1
Goeie middag,
waarschijnlijk een vreselijke domme vraag voor de deskundigen maar ik stel hem toch maar even:

ik heb een wisselschakelaar dicht bij het plafond ( schakelaar voor stapelbed die niet gebruikt wordt) om het licht in een kamer aan/uit te zetten, naast de schakelaar naast de deur.
deze wisselschakelaar is met drie zwarte draden aangesloten.
nu wil ik een extra lamp ophangen in de buurt van de wisselschakelaar ( deze schakelaar wordt niet gebruikt) met een eigen schakelaar (waarschijnlijk wordt dit een opbouw schakelaar), mijn vraag is nu: staat er op een van deze drie zwarte draden een constante stroom ? Kan ik dus de schakelaar eruit halen en twee van de drie zwarte draden gebruiken om de nieuwe lamp aan te sluiten? De andere zwarte draad zou ik dan via dre nieuwe opbouwschakelaar willen laten lopen en weer terug naar de lamp.

kan dit? En zo ja doet de oude lamp het dan nog met de andere schakelaar bij de deur van de kamer? (onderdeel van de oude wisselschakelaar?

werkt dit niet dan zal ik een stekkerschakelaar gebruiken en gewoon de nieuwe lamp gewoon in een stopcontact pluggen maar dat vind ik niet zo netjes.

alvast bedankt
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Nee, geen 1 van de 3 draden heeft constant spanning. 2 van de draden hebben omstebeurt spanning, afhankelijk van de stand van de schakelaar bij de deur, de 3e draad heeft alleen spanning als het licht brandt.

Je mist ook nog een nuldraad om een lamp aan te kunnen sluiten.

Je kunt dit punt wel gebruiken, maar dan zul je nieuwe draden moeten trekken vanaf de centraaldoos.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie

Kasperjan

  • #3
dank je wel. Ik had al Zo’n donkerbruin vermoeden. Ik ga nieuwe draden trekken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu