Extra inbouwdoos / WCD toevoegen aan schakelaar

StefanK1

  • #1
Hoi allemaal,

Voor mijn nieuwbouwwoning wil ik graag op enkele plekken aan de lichtschakelaar (bij deuropening) een stopcontact toevoegen en nu vroeg ik me af of dit zomaar gaat. (aangezien hier absurde bedragen voor gevraagd worden door de aannemer)
Van wat ik heb begrepen is dat je de blauwe kabel vanaf de lamp richting de schakelaar mee kunt trekken en op die manier je stopcontact aansluiten.

Wat ik me vooral afvraag:
1) Is dit de correcte manier om te doen?
2) Is het makkelijk om achteraf nog een extra inbouwdoos erbij de boren / plaatsen? (wanden zijn niet afgewerkt, dus ik hoef niet te kijken naar stucwerk of iets dergelijks)
3) ... overige opmerkingen ? :)
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Je moet niet alleen een blauwe ader meetrekken maar ook een geel-groene voor de aarde. Dat is voor WCDs in nieuwbouwwoningen verplicht.

Je kunt dit zelf doen, maar dan is het beter om de draden gelijk te trekken met de bruine en zwarte draden voor de schakelaar. Er later even bijfrutten in de buis is veel lastiger.

Bijboren kan, wel even goed opletten op de maatvoering. Anders krijg je een WCD die scheef naast of onder de schakelaar hangt. Dat staat zo slordig.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
En als er een wisselschakelaar zit, wordt het wat lastiger.
Je mag geen 6 draden door één 5/8 buis trekken.
 
  • Like
Waarderingen: Krunnie

StefanK1

  • #4
okee en geel/groen voor aarde kan ook vanaf de lamp toch?

Het maakt me niet zoveel uit om opnieuw een paar draden te trekken aangezien het inderdaad makkelijker is alles in 1x te trekken. En er zijn toch wat loze (onbekabelde) leidingen waar ik dit ook zal moeten doen dus wat kabels zal ik toch moeten aanschaffen. De aannemer vraagt er echter zo'n 130 euro voor per stopcontact, vandaar :)
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Geelgroen komt inderdaad ook vanaf de lamp.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als je in een wisselschakeling bij beide wisselschakelaars een contactdoos (stopcontact) wilt plaatsen, is het al een must om bij beide schakelaars een extra doos in de muur te boren, je kunt ook op beide plaatsen een dubbele inbouwdoos gebruiken. Je kunt dan op beide plaatsen een aparte inbouw wisselschakelaar plus contactdoos naast elkaar plaatsen met een afdekraampje.
afdekraamcombi.jpg

Hierbij dien je dan gebruik te maken van een aderbesparende wisselschakeling, anders kom je bij een traditionele wisselschakeling met de wisselschakelaar met 3 zwarte draden in de knoei met het max. aantal draden door een buis.

Aderbesparende wisselschakeling.
wisselschakeling aderbesparend.jpg


Traditionele wisselschakeling.
wisselschakeling.jpg


Ga je bij maar één van de schakelaars in een wisselschakeling of in een gewone enkele schakelaar (geen deel van een wisselschakeling) een contactdoos bij plaatsen, dan kun je het ook bij één inbouwdoos houden, waar je dan een semi inbouw combi inbouwt
combinatie.jpg

Zo'n combinatie gaat in een gewone enkele schakeling en bij de wisselschakeling alleen in een traditionele wisselschakeling aan één kant werken, aan de kant waar de bruine en 2 zwarte draden uitkomen (plus de blauwe en geel/groene uiteraard), dit gaat niet aan de kant met de 3 zwarte draden werken.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #7
Mijn verhaal even uitgetekend.

Aderbesparende wisselschakeling.
aderbesparend centraaldoos.jpg

of traditionele wisselschakeling
wissel centraaldoos.jpg


Enkelpolig
enkelpolig afdekraam.jpg

of
enkelpolig combi.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu