Elektriciteitskabel wel of niet in pvc buis?

AliceMcGee

  • #1
Beste mensen, binnenkort komt er iemand bij mij in de tuin elektra aanleggen.
Deze man opperde het idee om de elektriciteitskabel in pvc buizen te leggen ter voorkoming van eventueel doorsteken met een schep oid.
Nu sprak ik vandaag toevallig iemand die werkt bij een bedrijf welke ook de aanleg van elektra doet en deze gaf aan dat zoiets een slecht idee was. Dit omdat volgens hem er water in de pvc buizen blijft staan en de kabel dan continue in het water ligt met als gevolg dat deze eerder weg zal rotten. Nu heb ik een berg buizen aangeschaft en ben inmiddels al op de helft van de tuin maar ik twijfel nu wat wijsheid is. De een zegt dit en de ander zegt dat.

Is het zo dat de kabel dan weg kan rotten? Is het een idee om de kabel dan onder de pvc buis te leggen tegen doorsteken met een schop?
Nou zal dat niet gebeuren omdat ik weet dat daar een kabel ligt maar toch. Als ik de kabel er onder leg fungeert de pvc buis als bescherming en kan toch het regenwater weglopen zodat de kabel niet in water ligt. Is dat een goed idee?

Wie kan mij hierin advies geven?
Alvast bedankt.

Alice
 

ABCDE

  • #2
Grondkabel gebruiken, buis achterwege laten.
 

AliceMcGee

  • #3
Oke, ook al ligt de kabel maar op 25 cm diepte? Is het dan niet slimmer om de pvc buizen erop te leggen dan weet ik zeker dat t niet mis kan gaan.
 

Job_04

Specialist Werktuigbouw
  • #4
Zo'n pvc buis zit je met een schop ook zo doorheen hoor. Gewoon voorzichtig doen met graven ;). In grondkabel zit een aartlitze, die ervoor zorgt dat als je er doorheen gaat met je schep je direct sluiting met de aarde maakt waardoor de groep/aardlek springt.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Je kunt inderdaad beter grondkabel ('-as') gebruiken en die hoeft niet in buis.

Een gewone buitenkabel als xmvk moet in de grond wel in buis maar dat is een minder goede oplossing dan grondkabel.

Overigens geloof ik er weinig van dat een kabel sneller wegrot als die in een buis zit..
 
  • Like
Waarderingen: Freakie

ABCDE

  • #6
Hoort dieper te liggen, maar ook dan; gebruik grondkabel onder de grond. Grondkabel is inherent veiliger.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

AliceMcGee

  • #7
Dat is dan helder, super bedankt!
 

Freakie

  • #8
Onzin dat een YMVK(-as) zouden wegrotten in een pvc. Hier is het grondwater dusdanig dat elke grondkabel ook zowat permanent in water ligt.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #9
Buis is gewoon een extra bescherming en heb je gekozen voor slagvaste grijze buis (hostaliet) dan steek je daar ook nog eens niet zomaar doorheen.
Kabel wat geschikt is voor buitengebruik is gewoon waterdicht en kun je dus ook gewoon in de sloot gooien.
Ander voordeel van buis is dat je mooi strak werk kunt maken en de kabel vlak neer kunt leggen zonder deze telkens naar beneden te moeten drukken door de slagen die er vaak toch nog inzitten.
En mocht er ooit eens iets met de kabel aan de hand zijn dan kun je hem weer uit de buis trekken en er weer een nieuwe inschuiven zonder de gehele kabel op te moeten graven.
Zelf heb ik gewoon tyleenslang gebruikt van 28mm doorsnee, past makkelijk een kabel doorheen die achteraf ook nog eens eenvoudig weer te vervangen is en die slang zit op rollen van 50m zodat je niet elke 4m een verbindingsstuk nodig hebt.
 

ABCDE

  • #10
Kunt ook mantelbuis daarvoor gebruiken. Minstens 4x zo goedkoop als Tyleen slang.
 

AliceMcGee

  • #11
Ik hoor net dat er een buitenkabel gelegd wordt in de pvc buis. 5x2.5.
Kan dat wel? Dat hoort toch een GRONDkabel te zijn en geen BUITENkabel??? Ik heb er geen verstand van maar betwijfel nu ernstig eea....
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Grondkabel is beter en hoeft niet in buis maar buitenkabel mag ook, mits in slagvaste buis.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu