Elektriciteitskabel langs garagegevel trekken

Mirwais

  • #1
Beste allen,

Graag wil ik mijn meterkast uitbreiden door in mijn garage een tweede meterkast te plaatsen.
Op deze nieuwe meterkast wil ik koken op inductie en mijn auto elektrisch opladen. Mijn huidige meterkast heeft maar vier groepen en verder heb ik geen kruipruimte en in de vloer thuis ligt vloerverwarming.

De enige manier om stroom in mijn garage te krijgen (om dus een tweede meterkast te plaatsen) is via buiten, een kabel te trekken welke door mijn tuin zal lopen naar de garage.
Ik heb altijd gehoord en gelezen dat je kabels x aantal centimeter onder de grond moet plaatsen. Ik vroeg mij af of ik deze kabel ook langs mijn gevel kan trekken? Of moet ik deze per se onder de grond leggen?

De reden dat ik dit vraag is omdat ik anders heel mijn (mooi betegelde) tuin moet openbreken. De kabel onder grond trekken langs mijn voordeur kan nog wel, dit zijn grote tegels maar langs de gevel, naast mijn garage wordt een lastige klus omdat hier zeer kleine, strakke tegels liggen. Het betreft een twee-onder-een kap woning en alle grond/oprit is enkel van mij.

Ik hoor het graag!
 

ABCDE

  • #2
Onderverdelers zijn zelden nuttig.

Kabel mag ook opbouw ja.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Leg eerst eens uit wat je precies van plan bent met die tweede groepenkast. Grote kans dat dit niets brengt...
 

Mirwais

  • #4
Ik zal het eens toelichten. Momenteel heb ik een vier zekeringen in mijn meterkast.

1) Ik wil zonnepanelen plaatsen. Deze kunnen nog net geplaatst worden in mijn meterkast. Echter, omdat ik geen kruipruimte heb moet de kabel van de zonnepanelen geboord worden in mijn voorgevel, door de woonkamer langs het plafond, door de muur naar de gang naar mijn meterkast.

2) Ik ben van plan om een nieuwe keuken te kopen. Ik ga koken op inductie. Ik kan geen kabel vanuit mijn meterkast trekken naar de keuken want ik heb geen kruipruimte en anders moet ik mijn gestukte plafond openen om nieuwe kabels te leggen.

3) In mijn garage (12 meter lang en 3 meter breed) heb ik de wasmachine, droger, vriezer en koelkast staan. Deze worden momenteel voorzien van stroom door een kabel vanuit de muur in de keuken.

4) Ik wil een laadpaal plaatsen op mijn oprit.

Als ik een tweede meterkast plaats in de garage, dan kan ik meteen mijn zonnepanelen hierop aansluiten, mijn keuken van stroom voorzien, heb ik genoeg groepen om al mijn elektrische apparaten op een aparte groep aan te sluiten en kan ik ook mijn laadpaal hierop aansluiten. Echter, om deze tweede meterkast aan te maken moet ik dus een (dikke) kabel trekken van de hoofdstroom (huidige meterkast) naar buiten, langs mijn gevel naar de garage.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
En hoe heb je de zekeringwaardes in gedachten? Om te beginnen: hoe groot is de hoofdzekering?
 

ABCDE

  • #6
Zonnepanelen plaats je doorgaans op een dak, niet in de meterkast.

Je kunt ook door de spouw met kabel.
 
  • Like
Waarderingen: Freakie

Mirwais

  • #7
@ABCDE ja dat snap ik. Ik bedoel de boel aansluiten, maar volgens mij begrijp je wat ik bedoel.

@Vonken_trekker momenteel heb ik 1 fase 35A en wil naar 3 fase gaan. Verder heb ik geen idee. Ik ben niet zo handig met elektriciteit en zal deze klus dan ook zeker uitbesteden. Echter vroeg ik mij dus af of ik de kabel bovengronds kon trekken. Anders moet ik iemand regelen die alles open kan komen breken en weer kan herstellen. In de huidige markt is het zeer moeilijk om mensen te vinden en loop ik waarschijnlijk vertraging op.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Dan heb je straks dus 3x25A als hoofdaansluiting. De kabel moet je dan in de hoofdverdeler beveiligen met 16A en in de garage mag je in de onderverdeler nog maar groepen van 6A maken. Daar heb je dus niet veel aan.

Ja de kabel mag gerust boven de grond, dat is het probleem niet.

Een onderverdeler komt bijna nooit van pas in een huisinstallatie. Zoek op dit forum maar eens op 'selectiviteit' dan kom je legio soortgelijke topics tegen.

Je zult toch een manier moeten vinden om de hoofdverdeler uit te breiden en dan met meerdere kabels naar de vebruikers toe. De zekering houdt je dan geheel op 16A in de hoofdverdeler.
 

ABCDE

  • #9
*10A als je 1,6 // 2 stappen aanhoudt
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #10
Die 1,6 regel houdt geen rekening met karakteristiek.
Hier op het forum lijkt het erop dat er consensus is dat het niet volgens de normen kan.
Maar toch wordt het wel gedaan, volgens sommige binnen de normen.

Maar je gaat het niet zelf doen, een elektricien langs laten komen en overleggen wat bij hem de opties zijn lijkt me een eerste stap. Dan kan je ook overleggen wat je eventueel zelf kan doen, zoals kabel leggen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #11
Lijkt me zeker slim om eerst een installateur langs te laten komen inderdaad voordat je die kabel (wellicht voor niets) gaat aanleggen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu