Elektriciteit in (vrijstaande) garage

Lyricon

  • #1
Ik ben me bewust dat gelijksoortige vragen al eerder gesteld zijn. Helaas is het mij nog niet helemaal duidelijk hoe ik e.e.a. in mijn situatie kan, en vooral mag, doen. De laatste NEN1010 die ik nog in mijn elektronica opleiding heb geleerd was uit de jaren 80 en sindsdien is er veel veranderd en ik ben nooit in de installatietechniek werkzaam geweest.

in de bestaande situatie, een huis uit eind jaren 70, komt de 230V aansluiting in de vrijstaande garage via de keuken van het woonhuis. Die keukengroep met een waterkoker, airfryer, oven wil ik niet gebruiken als ik in de garage een werkplaatsje maak waarin een paar 3D printers, freesmachine, airco unit, compressor en nog wat andere dingen gebruikt gaan worden.
in de meterkast heb ik een standaard 3-fasen aansluiting. De groepenkast is een aantal jaren geleden, na waterschade en op kosten van de verzekering, door een installateur deels vernieuwd. in de groepenkast zitten 2 aardlekschakelaars; 1x 300mA (o.a. naar krachtgroep) en 1x 30mA.

Ik zou het liefst een krachtstroomkabel van de meterkast naar de garage brengen en daar middels een groepenkast de stroom verdelen met aparte aardlekschakelaar/zekeringautomaten. Bijvoorbeeld voor een elektronica testtafel zodat bij problemen niet meteen alles uitvalt. Dat is zeker niet handig als een 3D printer met een grote klus bezig is.
Uit de veelheid aan andere berichten op dit forum begrijp ik al dat dit niet zomaar mag. Ik heb al gezocht naar de NEN1010, maar €400 vind ik vooralsnog ‘een beetje’ teveel om wat inzicht te krijgen…

Dus. Mag ik een (grond) krachtkabel via een 400V 3x16A automaat achter de 300mA aardlekschakelaar in de meterkast aansluiten en dan in de garage onderverdelen in een 3-fase WCD en diverse 230V WCD’s om zo een verdeling te maken voor bijvoorbeeld airco plus compressor en weer op een andere fase WCD’s voor de 3D printers? Zou ik dan in de testtafel een 6A automaat met 30mA aardlek kunnen gebruiken om te voorkomen dat alles eruit vliegt?
Andere inzichten en ideeën zijn natuurlijk ook welkom.
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ja, je mag een grond/krachtkabel achter een 3 x 16A zetten. Zwaarder mag op een 3x25A huisaansluiting helaas niet om selektief te zijn op de hoofdzekeringen.
Echter om daarna selektief te zijn, zodat bij een overbelasting alleen de eindgroep er uit gaat en niet deze 3fasen-zekering in de meterkast, mogen die eindgroepen maar 6A zijn. Ik heb twijfels of dit gaat met de freesmachine, airco, compressor e.d.
Omdat dit niet zal voldoen, is een aantal groepen in de meterkast, en een aantal kabels naar de garage, een beter idee. Als je alamaten gebruikt, dan gaat ook bij een aardlek-fout maar één groep uit.
 

Lyricon

  • #3
@AvDijk dank voor je antwoord. Dat van die 6A had ik begrepen. Voor een testtafel is dat niet zo een probleem. Voor een airco met wat andere apparaten wordt het al kritieker.
Mag ik wel de 3 fasen vanaf een 3 fasen automaat in de meterkast en via een 3 fasen kabel in de garage onderverdelen in 400V en 230V WCD’s? Ik zou dan voor de 3D printers en netwerkapparaten een aparte 1-fase kabel kunnen leggen met een aparte aardlekschakelaar.
Als ik af zou zien van een 400V WCD in de garage, mag ik dan een enkele 4/5 aderige grondkabel gebruiken vanuit de meterkast naar de garage en die in de meterkast met 3 alamaten aansluiten? Of mag dat alleen met losse kabels per groep (aarde, nul en fase)? Of vliegen alle aardlekschakelaar er dan sowieso uit omdat er dan een gemeenschappelijke nul en aarde aansluiting is?
 

Sander 1972

  • #4
Waar staat je garage in de tuin, en ik denk dat een 5 x 2.5 niet voldoende zal zijn. En je huidige groepen kast. Plaats daar is een foto van?
 

Lyricon

  • #5
@Sander 1972 De garage staat in de tuin zo’n 10 meter achter het huis. Ik verwacht een kleine 30 meter aan kabel nodig te hebben vanuit de meterkast. Ik was zelf uitgegaan van 4mm2 kabeladers.
Hieronder de huidige situatie in de meterkast.

36BCE402-E505-42CE-8519-7BA0CFA242E8.jpeg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu