Elektriciteit deel van een groep werkt niet meer

Lenlef

  • #1
Hi,

Ik weet niet zoveel van elektra, mogelijk kan iemand helpen?

Gisterenavond in mijn 'nieuwe' huis een plafond/wandlamp aangesloten (incl aarde draad); werkte prima. Daarna deed echter de lamp op de overloop het ineens niet meer, die op dezelfde groep zit. Ging er vanuit dat de lamp kapot was gegaan en zou daar vandaag wel naar kijken. Vanmorgen wilde ik douchen en bleek de ketel die op zolder hangt uit te zijn. Vreemd. De ketel zit op dezelfde groep als die wandlamp. Het licht op de voorzolder en de wasmachine/droger op zolder die op hetzelfde stopcontact zitten als de ketel, deden het ook niet. De afzuigerinstallatie op zolder (die weer op een ander stopcontact zit als de ketel, doet het ook niet. Alle groepen stonden aan, de aardlekschakelaar stond ook aan. Voor de zekerheid heb ik alle stekkers eruit gedaan en de betreffende stop vervangen en opnieuw geprobeerd maar helaas. Heb de wandlamp verwijderd om te kijken of dat het probleem was; maar nog steeds doet een deel van de elektra op zolder het niet. Het vreemde is dat de tllamp, die op zolder in een andere kamer zit maar wel op dezelfde groep zit, het wel doet. Iemand ideeën hoe dit nu op te lossen?

IMG_1336.JPG IMG_1335.JPG IMG_1334.JPG
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Waarschijnlijk een draad uit een lasklem losgeraakt in de centraaldoos bij de plafondlamp op de overloop.

Oplossing: groep uitzetten, lamp verwijderen en deksel van de centraaldoos verwijderen. Dan alle draden controleren.

Enne: hoe oud is je meterkast? Heb je wel een hoofdschakelaar?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Dat vermoeden deel ik. Klinkt inderdaad als een losse draad.

Groepenkast mag ook wel op de nominatie voor vervanging. Die wipschakelaars zijn helaas erg berucht.
 

Lenlef

  • #4
Bedankt voor jullie reacties. Dacht al dat de oude stoppenkast aan vervanging toe was. Dit huis is van 1986 en ik neem aan dat de stoppenkast van toen is. Dacht; zolang alles werkt hoeft deze nog niet meteen vervangen te worden.

Ik ga eens kijken of ik een losse draad vind in de centraaldoos bij die lamp op de overloop.

Enne: hoofdschakelaar? Bedoel je de aardlek?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Wat heb je precies gedaan om de nieuwe lamp aan te sluiten?

Hier toch niets losgemaakt?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Lenlef schreef:
Enne: hoofdschakelaar? Bedoel je de aardlek?
Nee, voor de aardlek zit tegenwoordig verplicht een hoofdschakelaar die alle aardlekschakelaar(s) én groepen spanningsloos maakt. Sowieso is het wel handig om je groepen te verdelen achter 2 (of meer indien nodig) aardlekschakelaars. Daarom ook de nominatie om de groepenkast compleet te laten vervangen.
 

Lenlef

  • #7
En die hoofdschakelaar is niet die schakelaar links van de aardlek? Zie foto's
 

Lenlef

  • #8
@XanderH: ik heb voor het aansluiten van de wandlamp in de slaapkamer de zwarte schakeldraad en blauwe draad (waaraan de lamp die hier eerder hing was aangesloten) aangesloten. Daarnaast heb ik een groengele draad losgemaakt uit de lasklem en volgens de gebruiksaanwijzing aangesloten.

Zou dat het probleem kunnen zijn dat de lamp op de overloop en de ketel het niet meer doen? Vanmorgen heb ik de lamp in de slaapkamer er weer af gehaald en alles weer terug gestopt in lasklemmen en een kroonsteentje
 

Lenlef

  • #9
Er bleek inderdaad toch nog een draadje los te zitten in de doos op de slaapkamer..... :oops:

Heb deze vastgeklemd en nu doet alles het weer! Wat ben ik blij met jullie reacties, hierdoor heb ik het kunnen oplossen :super:
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
Lenlef schreef:
Daarnaast heb ik een groengele draad losgemaakt uit de lasklem
Hoe bedoel je dit? Was er een losse groen/gele draad met op het uiteinde een lasklem welke je verwijderd hebt? Of heb je een willekeurige groen/gele draad uit een lasklem met meerdere draden losgehaald? In dat laatste geval heb je nu de aarding van een deel van de groep onderbroken. Daar merk je als het goed is weinig van maar het kan wel tot gevaarlijke situaties leiden!

Als daar een lasklem met meerdere groen/gele draden zit, moet je een extra stukje groen/gele draad erbij steken voor de lamp. Niets losmaken.

(Voor veel mensen zal dit een onnodige uitleg zijn maar we treffen hier ook mensen waarvoor deze uitleg wel nodig is! "Ik moest een groen/gele draad hebben dus heb er maar 1 van de 5 uit de lasklem getrokken." Vandaar mijn vorige vraag ook, als je iets dergelijks met de blauwe nuldraad had gedaan was dat een verklaring van je storing. Het jammere van de groen/gele aardedraad is dat je het niet meteen merkt als deze los ligt...)

Mooi dat je de storing in ieder geval hebt gevonden. :prima:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu