Electra zonder doos door stopcontacten

Didier

  • #1
Ik ga op zolder electra aanleggen. Ik begin met een houten koof te maken. Feitelijk dus een ruime afgesloten houten bak. Ik maak gebruik van YMVK Kabel. De kabels lopen door een 10 tal stopcontacten. Dus vanaf de meterkast naar een stc via de koof. Het stopcontact in en via een andere draad van de YMVK weer uit het STC naar de volgende. Moet ik stopcontacten aan de achterkant, dus in de koof altijd plaatsen in een electra doos of mag ik gewoon met de kabel van het ene stc naar het andere. Het STC voorziet in de mogelijkheid om per draad (3x) een tweede weer uit het STC te laten komen.

Dank

Henk
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Inbouw stopcontacten dienen hoe dan ook in electra-dozen geplaatst te worden.
 

Didier

  • #3
OK. Dan doen we dat. Leek me sneller en niet onveiliger.

Bedankt

Henk
 

StefanD

  • #4
Mocht een aansluiting niet 100% zijn, dan kan een contactdoos warm worden. Je kunt er dan beter plastic omheen hebben dan hout...
 

Tiho

  • #5
1o wcd,s allemaal op een rij?

Dat mag toch niet?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Waarom niet, dat is bij wandgoot niet anders.
 

Tiho

  • #7
Doorgelust dus?

Volgens mij krijg je ook al teveel aansluitpunten als je een groep hebt.
 

Bonie

  • #8
Je mag op 1 groep 13 stopcontacten zetten.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Er mogen veel meer op 1 groep.
Het is afhankelijk van het aantal eindgroepen.Bij meer dan 6 eindgroepen vervallen de maximale aantal aansluitpunten per eindgroep en word dit alleen begrenst door het schijnbaar gelijktijdige vermogen, en de beveiliging van die eindgroep.
 

Tiho

  • #10

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
16A normaal gesproken.
 

Tiho

  • #12
Ik dacht dat ik weleens 10A heb zien staan zal wel abuis zijn sorry.
 

Maurice81

  • #13
Dat is bij de meeste schakelaars wel zo maar wcd's zijn eigenlijk altijd 16a
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #14
Schakelaars zijn standaard 10A.
 

Didier

  • #15
Ik lus ze inderdaad allemaal door. Een wcd brandt inderdaad sneller bij een probleem. Het is op 2 slaapkamers. Beide slaapkamers krijgen ieder 10 stopcontacten. dus vanaf de meterkast lopen 2 kabels door de goot. De ene regelt de stopcontacten voor slaapkamer 1 en de volgende loopt via de goot door naar slaapkamer 2. opvallend hoeveel stopcontacten er op een slaapkamer nodig zijn. Bedlampje, wekker, bureaulamp, radio, ipodlader, pc met printer, beeldscherm, muziekboxje etc. ik wil een keer proberen zonder allerlei verlengsnoertjes te werken.

Dank allemaal voor de info

Henk
 

Rtoubleshooter

  • #16
Hallo.

Ik las hierboven een aantal kritieke antwoorden en reageer daarom.
Een wandcontactdoos is voorzien van een keurmerk waarop staat hoeveel stroom er door de lamellen mag lopen. Bijvoorbeeld 10/16 dat wil zeker maximaal duurzaam 10 Ampere en kortstondig een piekstroom van 16 Ampere. De hoeveelheid WCD's achter elkaar hangt af van de belastbaarheid der bekabeling. Doorvoeren achter een WCD mag nimmer, er moeten las-blokken/doppen gebruikt worden welke eveneens geschikt moeten zijn voor de maximaal te voeren stroom.
Kabels dienen bevestigd te worden middels somsadels of geleidt worden in een metalen daartoe vervaardigde goot. Zouden in het boven vermelde geval de kabels oververhit raken smelten ze samen en veroozaken brand. Dus niets in hout, alleen de officiële methodes toepassen in somzadels en de voorgeschreven afstand onderling tussen de kabels respecteren.
NEN1010 is hierover verder duidelijk.
 

Christiaan25

  • #17
(...) Doorvoeren achter een WCD mag nimmer, er moeten las-blokken/doppen gebruikt worden welke eveneens geschikt moeten zijn voor de maximaal te voeren stroom. (...)

Maar je mag toch WCD's gewoon doorlussen? Daarvoor hebben vele WCD's toch gewoon extra aansluitingen die daar juist voor dienen (dan heb je toch geen lasdoppen nodig)? Of zie / begrijp ik het verkeerd (ben geen expert hoor, maar lees als geïnteresseerde mee).
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #18
Klopt, die klemmen zijn daarvoor gemaakt.

Er zijn wel meer dingen niet correct in dat stukje tekst.
Metalen goten, somzadels, kabel bepaald het aantal wcd-en, en brand door smeltende bekabeling.
 

Bonie

  • #19
De kabel mag je wel tegen hout bevestigen ik zou alleen buis gebruiken voor netheid.
maar je mag niet je stopcontacten/schakelaars tegen hout aanschroeven zonder dat je een montageplaat gebruikt. dit idd tegen eventuele vonken en daardoor dus brand.
De kabel beslist niet hoe zwaar je hem mag belasten in een woonhuis aangezien je hier altijd 2,5 mm2 moet gebruiken en hier 16A doorheen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu