Electra vraag van een leek

Jiri0570

  • #1
Beste mensen,

Ik heb nog niet zo lang geleden mijn eerste appartementje gekocht. Nu zit ik met de volgende uitdaging.

Ik heb in één van mijn slaapkamers een lamp met een "trekkoord" Alleen werkt deze niet meer en ik weet niet waar dit aan ligt. Ik ken deze schakelaar verder ook helemaal niet.

Wie kan mij een eventuele oplossing aandragen / uitleggen waar ik mee te maken heb?

Ik zal een aantal foto's bijvoegen.

Alvast bedankt!





 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Kun je het lichtpunt wel schakelen met de andere schakelaar?

Deze trekschakelaar is onderdeel van een wisselschakeling, daarom heb je 3 zwarte draden.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Of even de schakelaar los halen en draden met een kroonsteentje doorverbinden. Dan kun je zien of de schakelaar zelf het probleem is of niet.
 

Jiri0570

  • #4
XanderH,

Nee, er is geen andere schakelaar? Alleen deze kan ik gebruiken om het licht aan of uit te doen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
3 zwarte draden wijst toch echt op een wisselschakeling. Er zou nog een 2e schakelaar moeten zijn waar de bruine draad op komt.

Zie ook dit schema in één van de sticky topics bovenaan dit forum:


Jij kijkt nu in dit schema naar de rechter schakelaar.

Weet je zeker dat er niet een extra schakelaar zit of heeft gezeten? Misschien achter een kast, of weggestuct door een vorige bewoner? Deze trekschakelaar zit waarschijnlijk ergens midden op de wand die "is bedoeld" om het bed op te stellen? Dat is ook geen logische plek voor de enige lichtschakelaar, je zou iets bij de deur (meestal aan de klinkzijde) verwachten.

Heeft de lamp ooit gewerkt? Weet je zeker dat de lamp zelf in orde is? Al eens gemeten of je spanning hebt bij de aansluiting van de lamp?

De pest is: mocht er bijvoorbeeld een schakelaar zijn weggestuct door een vorige bewoner, dan heb je kans dat het probleem daar zit.

Heb je de mogelijkheid om spanning te meten op die 3 contacten van de schakelaar, bij beide standen van de schakelaar? Het liefste niet met een spanningzoeker maar met een tweepolig meetinstrument, en dan meten naar het nul / aarde contact van een wandcontactdoos (eventueel met verlengsnoer als die niet in de buurt zitten).

De draden doorverbinden zoals eerder gesuggereerd zou je ook kunnen proberen. Werk wel veilig! Schakel de groep uit voordat je hier aan gaat werken. Natuurlijk niet als je gaat meten, maar pas ook dan op, die 3 schroeven en het metaal er omheen zijn niet aanraakveilig.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
De ouderdom gaat samen met andere draadkleuren
Bruin word dan groen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
Mocht je er niet uitkomen en wel achter (boven) de lamp bij de centraaldoos kunnen komen, dan is draadloos schakelen een optie.
 

Jiri0570

  • #8
Bedankt voor alle reacties! Super! Ik ga deze week er eens goed voor zitten. Eventueel kom ik dan terug met vragen of de oplossing!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu