Combi wandcontactdoos toegestaan?

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #1
Is de onderstaande combinatie wandcontactdoos toegestaan in een woonhuis installatie ?
Of is er voorgeschreven dat een kookplaat met een perilex aangesloten moet worden?
Waarom, er ligt bij mijn ouders een oude elektrische kookplaat op krachtstroom die vervangen moet worden. Die ze op het oog hebben heeft aan 2 fasen voldoende. De niet benodigde fase zou dan benut kunnen worden voor een oven. Kwestie van opletten bij het aansluiten. Een nadeel is wel dat je een half kastje verliest, een perilex is een stuk platter.

Wcd.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Ik gok dat deze vraag wat verschillende antwoorden gaat opleveren, maar ik zou niet weten waarom je die niet mag toepassen.

Éénfase stroomketens moeten wel dubbelpolig te scheiden zijn, zowel de fase als de nul. Daarom gebruiken we 1P+N automaten en hebben ouderwetse kasten met smeltpatronen voor iedere groep een dubbelpolige schakelaar. De nul van jouw éénfase WCD moet dus ook te scheiden zijn. Als je deze aansluit achter een 4-polige automaat dan kan dat (want die onderbreekt alle 4 de geleiders), mocht er nog een ouderwetse kast zitten met smeltpatronen dan gaat dit waarschijnlijk niet (want je kunt dan alleen de fasen scheiden door de smeltpatronen uit te draaien). In dat laatste geval mag je hem dus niet zomaar plaatsen.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962, Krunnie en Vonken_trekker

Krunnie

Specialist Elektra
  • #3
Het NEN1010 artikel wat hier volgens mij het dichtste bij komt is:

521.8.2 Het gebruik van een gemeenschappelijke nulleiding voor verschillende hoofdstroomketens is niet toegelaten. Eenfase-AC-eindgroepen mogen echter worden gevormd uit één faseleiding en de nulleiding van een meerfase-AC-keten met slechts één nulleiding, mits de indeling van de stroomketens herkenbaar blijft. Deze meerfasestroomketen moet worden gescheiden door een scheider volgens 536.2.2 die zorgt voor een scheiding van alle actieve geleiders.

Je mag dus in theorie wel een eenfase AC-eindgroep maken door één faseleiding van een meerfase AC keten te nemen, maar niet een tweefase AC-eindgroep zoals je zou willen doen in de rode CEE stekker.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962, XanderH en Vonken_trekker

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
@Krunnie Ik zou in deze niet eens willen spreken van meerdere hoofdstroomketens / eindgroepen. Het blijft toch gewoon één eindgroep?

Jouw citaat bevestigd wel wat ik ook al zei: de groep moet 4-polig geschakeld worden.

Ik lees nergens dat hij een tweefasen eindgroep zou willen maken, op de CEE contactdoos houd je natuurlijk gewoon 3 fasen. Dat de kookplaat er daarvan maar 2 gebruikt is een ander verhaal...
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962, Krunnie en Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #5
Ik sluit me bij XanderH aan.

Grootste bezwaar is dat het minder overzichtelijk wordt maar technisch gezien lijkt dit me geen probleem. Blijft inderdaad 1 eindgroep en de stroom door de gemeenschappelijke nul zal dankzij de faseverschuiving niet te groot worden.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #6
Als de derde draad op de CEE stekker blijft dan zou het inderdaad mogen. Dat was voor mij niet helemaal duidelijk uit het verhaal van @Rola
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #7
Dit mag dus als ik het krachtstroom gedeelte op 3 fasen aansluit. De stekker moet dan zo aangesloten worden dat de fase die voor het 230 volt gedeelte gebruikt wordt, niet voor de kookplaat gebruikt wordt.
Er zit een automaat voor, dus de gehele combinatie wordt in één keer uitgeschakeld.
Ik zag deze combinatie een tijdje terug in een hobby ruimte en mijn eerste reactie was, sinds wanneer mag dit?

Bedankt voor de antwoorden, ik zal het eens voorstellen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #8
XanderH schreef:
mocht er nog een ouderwetse kast zitten met smeltpatronen dan gaat dit waarschijnlijk niet (want je kunt dan alleen de fasen scheiden door de smeltpatronen uit te draaien). In dat laatste geval mag je hem dus niet zomaar plaatsen.
Even het verhaal van Rola buiten beschouwing gelaten.
Bij de oude 3 fasen stoppenkasten in woningen is tot zoverre ik weet ook de nul in geval van een 3 fasen uitvoering af te schakelen. Dit zal inderdaad niet gebeuren, wanneer er een zekering uit knalt, maar deze verdeelinrichtingen zijn tot zoverre ik weet, al vanuit de 60er jaren verplicht met een 4 polige hoofdschakelaar uitgevoerd. Ook dit verhaal heb ik toen ook in mijn aloude NEN1010 gezien, alleen het nummer weet ik zo niet meer.

Vonken_trekker schreef:
Grootste bezwaar is dat het minder overzichtelijk wordt maar technisch gezien lijkt dit me geen probleem.
Ook dit is best overzichtelijk, alle draden van de 3 fasen eindgroep komen in één contactdoos uit en worden daar allemaal op dezelfde aansluitterminal aangesloten. Alleen moet ik erbij zeggen, deze contactdozen zie ik eigenlijk nooit in thuiskeukens voor kooktoestellen, misschien worden deze wel in bedrijfsmatige keukens toegepast, dat weet ik verder niet.
 
Laatst bewerkt:

BH21lg

  • #9
Amai. Allemaal niet duidelijk. Ik heb in de kelder een nieuwe 3 fase kast gekregen. Het geheel wordt vanuit de leverancier gevoed met 3 x 50A. Op de 1ste Rails staan 5 zekeringen. Op de 2de 8 zekeringen. Alles 16A Automaten met 2,5 mm2 voor normale verbruikers als slaapkamers, Wasmachine, hal, woonkamer etc. Op 3de rails staan 2 krachtstroom Automaten voor heet water in badkamer 21kw en inductieplaat keuken 18kw. Op1ste Rails Staat ook een 3 in 1 automaat.Daar vandaan loopt een 5 aderige groengeel/blauw/bruin/zwart/grijs. Groengeel op groene Rails, blauw op blauwe rails en bruin/zwart en grijs op de 3 fase zekering. Deze heeft hij(de electrician) verbonden met de oude 4 Ader 6 mm2 Kabel van de schuur {rood/grijs/blauw en zwart van oude kast situatie} Deze kabel vertrekt onder de grond door naar de schuur. Bruin afgedopt Groengeel op rood, blauw op blauw, grijs op grijs en zwart op zwart. Klaar.!! Maar Dan wordt de verdeling in de schuur Mijn pakkie an. En dat was moeilijk. Aldaar komen 4 anders boven de grond. Ik Reken uit dat blauw nul is, dat rood aarde is en ik dan dus een grijse en zwart fase draad overhoud en ga daar mee verder. Contactdozen op zwart met blauw en rood{grgl} en verlichtingschakelaars op grijs met blauw. Entree rood heb ik codeert met Groengeel tape en schakeldraad van schakelaar naar Lampen is zwart. MAAR als ik een Apparaat inplug en aanzet of ik haal een schakelaar om dat valt het huishouden op die 1ste Rails uit.???? What's up doc????
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #10
Geen idee. Met alle respect, maar je post is onleesbaar.
Daarnaast het verzoek om een eigen topic op te starten, en er een aantal foto's van je situatie bij te plaatsen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu