Electra in tuinhuis

Tlberg

  • #1
Hallo,

Ben momenteel bezig met een tuinhuis van waaruit ik mijn onderneming wil starten. Het houten tuinhuis moet voorzien worden van een electrische installatie voor computer, printer, cv-ketel en netwerk.

De installatie wil ik voeden vanuit de meterkast in de woning (er is 1 groep vrij) met een grondkabel naar het tuinhuis, 25m verderop.
In het tuinhuis wil ik de grondkabel splitsen in 2 delen, waarbij die 2 opgesplitste kabels (van elk 2m') dezelfde zijn als de grondkabel. Vervolgens wil ik elk van die delen in zo'n vierkante opbouw-verdeeldoos (met deksel) opsplitsen voor de voeding van 3 dubbele wandcontactdozen en 2 lichtpunten.
Dus in totaal komen er 6 dubbele wandcontactdozen en 4 lichtpunten op die ene grondkabel. De lichtpunten en de wandcontactdozen zullen nooit allemaal tegelijkertijd gebruikt worden. Voor de binnenleidingen in 16mm electrapijp gebruik ik de juiste installatiedraden en lassen.

Kan iemand mij zeggen of deze opzet kans van slagen heeft? Of zitten er risico's aan?
 

Imco

  • #2
Dat kan, hou er dan wel rekening mee dat je zekering en aardlek dus in het woonhuis zit. Bij kortsluiting oid zul je daar de zekering moeten resetten. In het tuinhuis goede lasdozen gebruiken. Je kunt opbouw met draad in buis toepassen, eventueel in kabelgoten. Je kunt ook kiezen voor opbouw met kabel in buis. Beide is toegestaan mits goed uitgevoerd.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Dit is op zich heel goed mogelijk. Ik neem echter wel aan dat je die eerste splitsing ook in een deugdelijke lasdoos uitvoerd.
 

Tlberg

  • #4
@ Imco en @Sxnder

Dank voor jullie reactie!

Het is inderdaad mijn bedoeling om de vertrouwde lasdozen e.d. te gebruiken.

Het gaat mij eigenlijk vooral om de splitsing. Is het te doen om een Ymvk-kabel, vanuit de meterkast, in het tuinhuis te splitsen, vervolgens elk van de kabels weer te splitsen in 3 - 5 aansluitpunten, waarna op min. 1 van de aansluitpunten een stekkerdoos (met overspanningsbeveiliging) aangesloten wordt?
 

Leensen

  • #5
YMvK is geen grondkabel. Dat is VO-YMvKas. Die kabel leg je vanuit de meterkast naar je tuinhuis.
Ik begrijp alleen nog steeds niet goed wat je bedoeld met het splitsen van die kabel. Je plaatst in je tuin huis een lasdoos waar die grondkabel op binnenkomt en vandaar uit bouw je gewoon je installatie. Of je vanuit die eerste lasdoos nu verder gaat met 1, 2 of 6 kabels maakt toch verder niet uit? Wat handig is hangt af van waar je aansluitpunten komen en waar je je kabel naar binnen brengt. Het is niet zo dat je i.v.m. de belasting het over 2 kabels moet verdelen, want uiteindelijk komt het toch ook via 1 kabel uit je meterkast.
 

Tlberg

  • #6
@ Leensen

Dank voor je reactie.

Dat ik die kabel splits heeft eigenlijk alleen te maken met de capaciteit van die vierkante lasdozen. Daar kunnen per stuk (ik geloof) 7 electrabuizen op aangesloten worden. Aangezien ik zo'n 10 aansluitpunten nodig heb dacht ik het zo te gaan verdelen cq splitsen. Dus puur uit praktische overwegingen.

Het is trouwens een VO-XMvKas kabel. Hoeveel kun je daar op aansluiten?
 

Leensen

  • #7
Je hoeft niet alle aansluitpunten naar die ene doos toe te brengen. Je kunt toch gewoon meerdere lasdozen toepassen.
Een grondkabel 3x2,5mm2 is voldoende.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu