Electra draden verbinden????

Jasper1978

  • #1
Hallo,

ik ben bezig met een kleine verbouwing en nu heb ik in een verlaagt plafond wat spotjes geplaatst. nu wil ik deze op een reeds bestaande schakelaar aansluiten.
op de plek van de schakelaar komen er 2 draden uit de muur. zwart en bruin. mijn spotjes hebben blauw en zwart komend uit de aansluit draad. nu heb ik de bruine draden direct met elkaar verbonden en zwart/ blauw lopen via de schakelaar en alles werkt. echter ook de lamp die voorheen op de schakelaar aangesloten zat. deze wil ik weg hebben en heb ik losgekoppelt. alleen nu werken de spotjes ook niet meer. op de plek van de lamp heb ik bruin /zwart en blauw. de lamp zat alleen met zwart/blauw aangesloten. hoe kan ik dit nu fixen? vanaf de plek van de lamp kan ik onmogelijk nog draden trekken. kan ik bep. kleuren doorverbinden met elkaar?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Ik kan hier even geen kaas van maken... Hoe bedoel je "en zwart/ blauw lopen via de schakelaar" ? Bij de schakelaar had je toch helemaal geen blauwe draad beschikbaar (alleen bruin en zwart)? Hoe zit het nu precies? Kun je een simpel schema tekenen of wat foto's plaatsen?

Het klinkt alsof je de boel op de een of andere manier in serie hebt aangesloten met de bestaande lamp. Dat lijkt me sowieso geen wenselijke situatie, met of zonder lamp.

De zwarte draad naar de spotjes komt van de schakelaar, maar je zult ook echt een blauwe nuldraad moeten hebben. Waarom is het onmogelijk om die vanaf de plek van de lamp door te trekken? Er loopt doorgaans al een buis van de plek van de lamp naar de plek van de schakelaar. ;)
 

Jasper1978

  • #3




bijgaand 2 fotos.

De eerste is op de plek van de lamp. daar is bruin nu afgedopt, en blauw en zwart gaan naar de fitting van de lamp.

de tweede foto is van de schakelaar.
voorheen, zat de zwarte en de blauwe draad die uit de onderkant komen op de schakelaar. het witte snoer met bruin en blauw heb ik daarheen getrokken en gaan naar de spotjes.
voor het testen heb ik de bruine draden met elkaar verbonden en zwart en blauw over de schakelaar gezet. in principe werkt dit, echter zoals je aangaf is dit in serie, want zodra ik bijvoorbeeld de lamp uit de fitting draai, gaat alles uit.

in principe wil ik de lamp weg hebben. en een draad van de schakelaar naar de plek van de lamp trekken lijkt me ook niet heel makkelijk. zijn er andere oplossingen?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Ik zie 4 fouten op één foto.
Je hebt snoer gebruikt in plaats van installatiedraad.
Je hebt blauw en zwart op de schakelaar.
Je gebruikt een kroonsteen in plaats van een lasdop of klem.
De bruine draad is voor een deel blank.

Zou je er niet liever iemand bij halen die met dit soort zaken meer ervaring heeft?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Jasper1978 schreef:
de tweede foto is van de schakelaar.
voorheen, zat de zwarte en de blauwe draad die uit de onderkant komen op de schakelaar.
Welke blauwe draad? Het enige blauw wat ik zie is een ader van dat witte snoertje? Uit de leiding komen toch alleen bruin en zwart?

Daar heb je meteen je probleem. Of misschien beter gezegd, één van je problemen gezien de post van Frank. ;)

Een blauwe draad trekken van de centraaldoos naar de schakelaar zou normaal niet zo lastig mogen zijn, al schept het geen hoop dat de leiding van onder in de doos binnen komt... Die zou je aan de bovenkant verwachten, aangenomen dat het lichtpunt aan het plafond zit. ;) Kun j3 de bestaande draden op en neer bewegen en bewegen ze bij het lichtpunt dan mee?
 

Jasper1978

  • #6
Excuus, de draden uit de wandcontactdoos zijn bruin en zwart. Zou graag een oplossing horen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Blauwe draad bijtrekken.
 

Jasper1978

  • #8
Ok, en die aan blauw naar de spotjes verbinden. En welke moeten dan schakelen?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #9
De schakelaar komt dan in plaats van het kroonsteentje. Tussen bruin en bruin dus.
 

Jasper1978

  • #10
Ok, maar kan ik dan niet op de plek bij de lamp de blauwe draad met zwart verbinden en dan bij de wchakelaar zwart met de blauwe draad verbinden en en zoals gezecht bruin schakelen???
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #11
Moet het aan de regels voldoen. Of ben je extreem goed verzekerd?
 

Jasper1978

  • #12
Het moet werken. En dat de buitenmantel een ander kleurtje heeft dan wat de echte electricien zou gebruiken neem ik voor lief, als ik daarmee voorkom om een draad door een lastige buis te trekken
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Hoe goed verzekerd u ook bent, u hebt een zeer groot probleem als er brand uitbreekt.
Je moet dit soort dingen niet willen voor je naaste omgeving.

Doe niet eigenwijs en schakel een vakman in want u hebt er duidelijk geen bal verstand van.
 

Jasper1978

  • #14
Kan ik doen, maar wil gewoon weten hoe het moet. Indien je dat niet wil zeggen prima. Maar graag geen reacties die niet mn vraag beantwoorden
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #15
Volgens mij vertelt men je hier prima hoe het moet. Je moet een blauwe draad trekken. En vaste uitbreidingen maken met materialen die daarvoor bedoeld zijn zoals installatiekabel, niet met huishoudsnoertjes.

Natuurlijk is het in theorie mogelijk om die spotjes op een andere manier te laten branden, de kleur van een ader beïnvloed de werking niet zoals je zelf al beredeneerd had... Alleen de gebruikers hier zullen (terecht) terughoudend zijn met dingen voorstellen die niet mogen, ook al werken ze misschien. Wat je zelf in elkaar beunt moet je uiteindelijk zelf weten, maar slechte adviezen doen we hier wat mij betreft niet aan. ;)
 

Jasper1978

  • #16
Prima, zal kijken of ik een installatiekabel kan trekken. Na de schakelaar heb ik idd een wat dunner snoertje. Dat kan toch geen kwaad? Is gewoon voor 220v meen ik
 

Roadrunner84

  • #17
Snoer hoort niet in een buis.

Hoe het moet: Vanaf je stroomvoerende punt de bruine installatiedraad naar de schakelaar, vanaf de schakelaar een zwarte installatiedraad naar je lampen (bij meerdere spotjes mag je van de ene naar de volgende doorlussen), vanaf je lampen een blauwe installatiedraad (doorlussen ook hier toegestaan) terug naar je stroomvoerende punt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #18
"Doorlussen" is geen optie. Iedere lamp moet op de nuldraad aangesloten worden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #19
En installatiedraad hoort in buis, dus kan je niet doorlussen.
Snoer mag best in buis.maar je moet wel het juiste snoer voor de juist toepassing gebruiken.
 

Roadrunner84

  • #20
Je hebt gelijk, bij reguliere lampen die op een plafond doos zitten gaat mijn verhaaltje op. Bij spotjes zal je inderdaad (een stukje) met kabel moeten doen, namelijk van het punt waar de installatie buis eindigt in een doos.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu