Verwijderen electra draden stopcontact.

Ommeled

  • #1
Hallo mede klussers,

Ik heb de volgende vraag; Ik heb een stopcontact verwijderd, alleen geen idee hoe ik bij dit type (zie foto) de draden er uit haal/of weer opnieuw bevestig. Normaal is dat toch met een kruiskop schroefje?

Ik heb ze nu dus afgeknipt. En de 3 draaduiteinde's ieder in een apart kroonsteentje af gedopt. Is dit qua veiligheid afdoende?

Alvast bedankt!

stop 1.jpg stop2.jpg stop3.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Dit stopcontact heeft een steekverbinding. Door het knopje in te drukken kun je het restant van de VD-draad verwijderen:

steekverbinding.jpg


NB: Dat was ook eenvoudiger geweest dan het doorknippen van de draad...
 

Ommeled

  • #3
Hoi Walker,

Bedankt voor de info! Na wat duwen en trekken is het zo idd gelukt. Ik denk alleen dat het stopcontact vernieuwd moet worden [ik miss niet de eerste was die er aan heeft gezeten].....het dekplaatje zat er al los op toen ik het stopcontact verwijderde, en dus wil dat knopje ook niet echt meewerken.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Bij twijfel altijd vervangen.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Die contactdoos ligt verder uit elkaar dan de bedoeling is. Geen idee of je dat weer veilig terug krijgt.

Gewoon een nieuwe kopen inderdaad. Let wel dat dit speciale inbouw contactdozen zijn voor in een ovalen inbouwdoos, ik weet niet of je die zomaar in de bouwmarkt vindt. Anders even dezelfde bestellen online of bij een vakhandel.

Of de 3 draden die je nu met een kroonsteen hebt afgedopt zo veilig zijn... eh, waar zitten die kroonstenen nu? In een afgesloten inbouwdoos? Of hangt het nog los uit de muur? Dat laatste is hooguit een acceptabele tijdelijke oplossing.
 

Ommeled

  • #6
Ik kon idd in de lokale bouwmarkt niet slagen voor precies zo een zelfde contactdoos. En die ik gekocht had, moet weer terug want past niet. Ik ga maar even googelen voor een ovalen contactdoos, geen zin om inbouw doos ook te verwijderen. Ben maar hobby klusser. Bedankt voor de extra info/naam.

De 3 draden zitten afgedopt in de oude contactdoos, straks afgesloten en dicht gesmeerd.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #7
Ik snap het even niet, als je de inbouwdoos dichtsmeert, waarom heb je dan een nieuwe WCD nodig? Of breek je de doos na het stucen weer open?

Als je de doos niet meer opnieuw wilt gaan gebruiken, moet je de bedrading helemaal verwijderen. Deze komt hoogstwaarschijnlijk uit een centraaldoos (boven een lichtpunt op dezelfde eindgroep). Kwestie van daar de draden losmaken en helemaal uit de buis trekken.

Als je dit laat zitten riskeer je dat het een keer een storing geeft (al is het bijvoorbeeld na een lekkage waardoor er vocht in die doos komt). En dan is het erg lastig storingzoeken als niet alle in gebruik zijnde dozen bereikbaar zijn.

Als je de doos na het stucen weer open tikt, dan is het wel even goed zo.

Vind je toevallig een merknaam op de WCD of op het afdekkapje? Of heb je een foto van die laatste? Kunnen we even meekijken voor dezelfde.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu