Duo dak veilig isolatiewaarde

Rudho

  • #1
Ik ben een 30-jaren huis met ongeveer 80 m2 ongeïsoleerd plat dak aan het renoveren. Plafonds zijn eruit gesloopt. Nu wil ik eerst aan de binnenzijde tussen de balken een multifoil aanbrengen als een dampscherm. Er blijft een spouw tussen de vloer en de folie. Folie wordt aan de balken geniet. Aan de onderkant worden daarna gipsplaten op rachels aangebracht. Later wil ik een omgekeerd dak op het platte dak aanbrengen, dws Xps-platen op de dakbedekking afgedekt met grind.

Is dit een veilig susteem? Ik wil een zo hoog mogelijke isolatiewaarde bereiken. Graag een reactie van een ervaringsdeskundige.

Rudho
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Niet allebei doen maar of onder het dak of er boven.
Op het dak heeft de voorkeur omdat dan de rottingskansen van de houtconstructie minimaal zijn.
Het grote nadeel van isoleren onder het dak is de kans op vorming van condens en daardoor aantasting van de constructie.

In elk geen folie vastnieten aan de balken.
Via de zoekfunctie is er vrij veel info over dit onderwerp op het forum te vinden.
 

Fiesiekus

  • #3
Rudho schreef:
Er blijft een spouw tussen de vloer en de folie. Folie wordt aan de balken geniet. Aan de onderkant worden daarna gipsplaten op rachels aangebracht.
Of gaat het om 't isoleren van de vloer tussen BG en 1-ste verdieping?
 

Rudho

  • #4
Het gaat om een plat dak, dus blootgesteld aan de buitentemperatuur /klimaat.

Isoleren aan de buitenzijde is momenteel nog niet aan de orde. Roofing ligt er 6 jaar op en is nog goed.

Ik dacht aan isoleren met Actis Triso Laine of SuperFoil SF19. De leveranciers adviseren nieten om de 40 cm, eventueel met een lat eroverheen. Aan de koude zijde is er dan een luchtspouw van 10 cm, waar geen vochtige lucht in kan, omdat dit vanaf de onderzijde is afgesloten door de folie, en vanaf de bovenkant door de roofing. Onder de isolatie komt dan nog het plafond met gipsplaten, waar wel enkele spotjes in komen, maar ook hier is er ruimte tussen de folie aan de bovenkant en het gips daaronder van een 10 cm.
Volgens mij kan zo geen schimmel of houtrot optreden, of zie ik iets over het hoofd.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Rudho schreef:
of zie ik iets over het hoofd.
Wanneer de folie op de balken wordt geniet moet u tussen alle balken ventilatieopeningen maken, het eventuele vocht kan anders niet weg.
Dunne latten dwars op de balken en daar de folie tegenaan nieten kan wel, dan zijn er maar een paar tegenover elkaar liggende ventilatieopeningen nodig.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu