Advies bestaand plat dak isoleren

Robbertnathalie

  • #1
Hoi,
Ik ben een vrouw en heb er weinig verstand van, het zal dus wel zijn dat ik niet helemaal duidelijk ben in mijn vraag stelling, maar ik heb wel dringend advies nodig.

Vraagje, wij hebben een aanbouw van 20 m2 met een plat dag erop. Dit platte dak is niet aan de bovenkant geïsoleerd. Om er nu al een nieuw dak op te leggen is onzin ivm dat het dak nog jaren mee zou moeten kunnen.

Aan de onderkant zit min. aan isolatie. Daar zit van die gele harde 2-3 cm dikke isolatie direct tegen het dakbeschot. Nu hebben wij daaronder glaswol met aan de onderkant dampwerende folie tegen aangebracht zonder tussenruimte en nu is het de bedoeling daaronder stukplaten.

Is dit goed? Ik heb namelijk vernomen dat het ook nog ergens moet kunnen ventileren? Ook wordt er gezegd dat je de dampremmende folie tegen elkaar moet dichtplakken, en dat gaat bijna niet ivm met de balken die er tussen zit.

En waar zit nu precies het probleem, bij de schimmelvorming of bij het rotten van de balken? Wie kan mij hier wat meer duidelijk in verschaffen, ik heb het al aan vele mensen gevraagd maar krijg veel verschillende antwoorden vandaar dat ik het nu helemaal niet meer weet en as zaterdag wordt het plafond dicht gemaakt ivm de stukadoor die komt.
 

Pepjo

  • #2
Robbertnathalie schreef:
Hoi,
Ik ben een vrouw en heb er weinig verstand van,
Zo wordt het natuurlijk nooit wat met die emancipatie.
Dat u vrouw bent heeft niets met de vraag te maken, dat u er niet zoveel verstand van heeft wel. :wink:

Was het plafond eerder al afgewerkt, behalve met de dunne isolatie ?
 

Fiesiekus

  • #3
Probleem is dat het dakbeschot nu aan 2 kanten dampdicht zit opgesloten. Een scheutje regenwater kan niet meer verdampen en zal een schimmel- & rottingsproces in werking kunnen zetten.

Daarom worden platte daken dus aan de bovenkant geïsoleerd; maar daar heeft u nu weinig aan.

In dit geval is de oplossing een beetje ventilatie tussen het dakbeschot en de isolatie te creëren. En wel ventileren naar buiten toe (dus niet naar binnen toe!!).
 

Robbertnathalie

  • #4
Onder die oude laag isolatie was ruimte en dan afgewerkt met een schrootjes plafond.

Dus dan moeten we de oude isolatie verwijderen zodat er wat ruimte ontstaat tussen de nieuwe isolatie en het dakbeschot? Maar hoe kun je die ruimte dan ventileren? En waarom wordt er dan op de site van rockwool en isover geschreven dat je de isolatie direct tegen het dakbeschot moet aanbrengen?

En wat betreft die dampremmende folie, die zit dus aan de onderkant en is niet geheel dicht omdat er balken tussen zitten, moeten we die voor zover als mogelijk dan met aluminiumtape afdichten?
 

Fiesiekus

  • #5
Ik denk dat rockwool 't heeft over schuine daken; daarbij vindt ventilatie plaats tussen pannen en dakbeschot. Extra ruimte heeft dan geenvoordeel; dan (schuin dak) alleen nadeel t.g.v. mogelijke waterdamp.

In uw geval zullen er ventilatie-openingen naar buiten toe (via boeiboord) gemaakt moeten worden.

Overigens spreken we hier over kans op houtrot, schimmel etc.'het is dus niet te zeggen dat dat in uw constructie ook zeker gebeurt!
 

Edwin 41

  • #6
De kans op houtrot is in deze situatie HEEL GROOT als je van onderuit isoleert moet je idd ventileren dmv een platdak ontluchting.
alleen lees ik dat de eerste isolatie strak tegen het dakbeschot zit dus kun je het hout niet meer ventileren.
Oplossing zou kunnen zijn.
1 plafond eronderuit halen
2 isolatie weg halen
3 isolatie aanbrengen onderzijde (ruimte houden tussen beschot en isolatie)
4 dampdichte folie
5 plafond terug
6 ontluchtings kokers plaatsen platdak.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu