Douche renovatie

Chradem

  • #1
Wij hebben op dit moment een bestaan badkamer die opzich goed bevalt, maar de douche zorgt voor veel aanslag op kitranden en voegwerk. We willen dit dus vervangen.

De douche bestaat uit dezelfde tegelvloer als de rest van de badkamer, daarop is een wand gekit. Verder bevindt zich er een douchegoot aan de zijkant als afvoer.
De douche is verder voorzien van mozaïektegels. De douche zelf zit in de muur, waarbij alleen de bedieningsknoppen en douchekop uit de muur komen.

We staan open voor andere ideeën maar ons idee op dit moment is om de mozaïektegels eraf te halen en te vervangen door PVC wandpanelen. We willen daarbij een lage douchebak plaatsen over de bestaande tegels en deze aansluiten op de afvoer (verwijderen van de douchegoot). Hopelijk kunnen we makkelijk bij de afvoer wanneer de douchegoot eruit is.
Verder verwijderen we ook de huidige wand en plaatsen we een douchecabine met schuifdeur.

Zien jullie nog nadelen aan dit plan of hebben jullie zelf andere ideeën die we zouden kunnen overwegen?

IMG20220716175052.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Bij een ander materiaal heb je ook kitranden, dus lost dat het probleem wel op?

Wordt de douche na het douche droog gemaakt? Is de ventilatie in orde?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
En uit ervaring is de temperatuur in die ruimte enorm van belang, vooral zodra de CV weer aan moet.
Hoe is jouw ventilatie protocol. Ik zie om me heen dat de hele dag het raampje van de doucheruimte open staat, en de CV is dan ook bezig om de woning comfortabel te houden.

De wanden van de douche is een daarvan een buitenmuur?
 

Chradem

  • #4
Bedankt voor de reacties. Uiteraard lost het het probleem niet helemaal op, maar de meeste aanslag zit nu echt op de kitranden van de afvoergoot/grond en de voegnaden. Dit willen we dus verminderen/verwijderen. Door geen kitnaden iig meer te hebben op afvoerniveau en een oplossing te nemen zonder voegen.

De douche wordt drooggemaakt na het douchen met een trekker.

De douche wordt geventileerd met een ventilatiekanaal door het platfond met recht daarboven (op de zolder) een itho box met een afvoer door het dak. De ithobox heeft een tweede kanaal naar het ventilatiekanaal richting kruipruimte. De box staat geschakeld om elke ochtend van 6.30-9.30 te draaien (wij staan om 6.45-7.30 in de douche). Het kanaal bevindt zich ongeveer 1 meter van de douchekop. Luchtaanvoer is via een rooster in de badkamerdeur. De ventilatie lijkt opzich goed te werken, in de gemiddelde stand trekt een A4tje vast. Tijdens het douchen schakelt hij automatisch naar de hoogste stand.

De wanden van de douche is 1 binnenwand in onze woning en de andere is een binnenwand naar de woning van de buren.
 

Sander 1972

  • #5
Gewoon regelmatig schoon maken is de beste oplossing
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
En zonder kit heb je straks lekkage.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
De temperatuur in de douche heb je niet genoemd. Zodra de CV in huis de boel comfortabel gaat houden die ruimte op 22 graden zetten.
Je zal zien dat de muren niet meer zo nat worden en als op de tegels minder condens staat zal er ook minder vocht in de voegen zijn getrokken. Waardoor deze droger of sneller droog zijn dus minder kans op schimmel.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Als je PVC wandpanelen mooi vind, moet je het vooral doen. Maar in het algemeen geeft dat een armoedige uitstraling. Je kan de mozaiektegels vervangen door grotere, dan heb je minder voegen.

Laat verder de ventilatiebox de hele dag draaien. Dit is namelijk de ventilatie voor je hele huis, niet alleen de badkamer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu