Dimmer doorlussen naar stopcontact lukt niet

Ik en mijn huis

  • #41
Walker schreef:
En volgens mij zijn jouw LED-lampjes niet dimbaar...
Maar ze branden en ik kan ze dimmen, dus dat werkt gewoon... het probleem is pas als ik doorlus naar het volgende gat en daar de drie aangesloten draden afdop in afwachting van nog aan te sluiten wcd (in spiegelkas
 

Kaajee

  • #42
Ik zou eerst alles eens goed doormeten met een multimeter meter: alle draden zonder dat ze ergens aan verbonden zijn. Kijken of er toch niet ergens sluiting zit.
Dan 1voor1 de devices er weer bij plaatsen. Lamp, dimmer, wcd etc. Ook de dimmer even weglaten en bruin en zwart rechtstreeks aan elkaar knopen, kijken of je lamp gaat branden. Zelfde met de beoogde wcd, zonder dimmer.
 

Ik en mijn huis

  • #43
Maar alles doet het prima! Behalve als ik de bruine bij de dimmer wil aftakken en de aftakking 40 cm verder afdop. Is toch een raadsel? Probleem MOET dan toch in de laatste uitbreiding zitten?
 

Ik en mijn huis

  • #44
17128603413874147120688457823195.jpg

Situatie 1 werkt prima (ook de rest wat op de centraaldoos zit), maar als ik er situatie 2 van maak (met een lasklem voor bruin bij de dimmer) slaat de stroom af... het moet dan toch in de bruine, blauwe of geel/groene zitten die afgedopt zijn aangesloten? Er kan dan wellicht iets met 1 van die 3 draden mis zijn, maar kan iemand eerst met zekerheid zeggen of deze laatste toevoeging van 3 afgedopte draden aan het systeem in theorie moet kunnen? Of kan dit alleen als er daadwerkelijk een stopcontact op is aangesloten?
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #45
Al sluit je een hele doos met 100m bruine draad aan op die lasklem bij de dimmer, dit zou niet de problemen die je ervaart mogen veroorzaken.
 

Ik en mijn huis

  • #46
Ook niet als die 100 meter eindigt in een lasklem en (nog) niet in een wcd?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #47
Zelfs dan niet, al knoop je er een kilometer aan.alsmde.isolatie tussen geleider en aarde goed is gebeurt er helemaal niets.
 

Ik en mijn huis

  • #48
Onoplosbaar raadsel dus...
 

Kaajee

  • #49
En als je de dimmer weglaat, dus alleen maar doorlussen/lassen?
(Dus even een lasklem op de bruine draad die anders naar de dimmer gaat)
 

Ik en mijn huis

  • #50
Goeie! Ga ik morgen proberen. Even voor de zekerheid: als ik dat wil testen (dimmer loskoppelen), moet ik dan de blauwe die vanaf de lamp naar de centraaldoos gaat ook in de CD losmaken? Of maakt dat niks uit?
 

HenkL14

  • #51
Kijk eerst eens in de centraaldoos: zitten daar alle kleuren bij elkaar?

En bij de wcd waar je de boor in gebruikt: zitten daar alle kleuren goed?

Zit er bij de spotjes niet een aardedraad ergens verbonden met een nuldraad?

Want om een lang verhaal kort te maken: aan de dimmer en de afgedopte draden ligt het niet.

Als er ergens een verbinding is tussen nul en aarde, krijg je pas een storing zodra er stroom gaat lopen door bijvoorbeeld de boormachine en dan gaat de aardlek eruit. Dat kan dus in de spotjes zitten, dat er een nuldraad niet goed aangesloten is of met teveel lengte gestript en als de behuizing van de spotjes geaard is, komt die nul in contact met aarde..
 

Ik en mijn huis

  • #52
Hartelijk dank voor het meedenken. Ik snap wat u zegt, maar bij al uw suggesties zou het er toch ook uit moeten klappen zonder due afgedopte draden? Ik heb die afgedopte draden ontkoppeld en alleen nog bruin naar dimmer. En alles werkt. Als het zoals u zegt bijv. aan de spotjes zou zitten, dan kan het toch niet dat die nu al uren zonder problemen branden? En ik heb ook al de hele verdieping gestofzuigd, dus dan zitten de kleuren bij die wcd toch goed?

Nogmaals het probleem ontstaat alleen als ik vóór de dimmer een lasklem plaats voor bruin en deze doorlus naar het gat bij de spiegelkast. Dan sluit ik nul en aarde aan bij CD en bij het gat dop ik ze alle drie (apart uiteraard) af. Alleen na deze verandering slaat de stroom af.
 

Sander 1972

  • #53
Als ik het zo allemaal beetje door lees, is het vanaf de andere kant ook gissen wat u verkeerd heeft gedaan.
En lijkt mij het verstandigste om er iemand bij te halen die vaker zulke klusjes uitvoert hier ga je er zo niet mee uitkomen.
 

Ik en mijn huis

  • #54
Mijn vraag is ook vooral of wat ik wil Theoretisch kan. Meestal zie je dat bruin eerst naar wcd gaat en van daar door naar schakelaar/dimmer. Ik doe andersom (via lasklem) en is 100% zeker dat dit kan? Dat wil ik graag weten.... zie het zo nergens online. Zou niet weten waarom niet, maar ja..
 

HenkL14

  • #55
Ja dan moeten die draden er uit en bekeken worden op schade. Dat zou de laatste optie kunnen zijn en anders inderdaad iemand er bij laten komen.

Er kan een schroef door de buis heen zitten die voor contact tussen de draden zorgt. Dat kan zowel in het korte stukje naar het gat zijn maar ook vanaf de centraaldoos naar de wcd. Dan maakt die contact tussen nul en aarde en gaat de aardlek er pas uit als die draden in de centraaldoos aangesloten zijn.
 

HenkL14

  • #56
Ik en mijn huis schreef:
Mijn vraag is ook vooral of wat ik wil Theoretisch kan. Meestal zie je dat bruin eerst naar wcd gaat en van daar door naar schakelaar/dimmer. Ik doe andersom (via lasklem) en is 100% zeker dat dit kan? Dat wil ik graag weten.... zie het zo nergens online. Zou niet weten waarom niet, maar ja..

Ja dit is al meer keren genoemd in het topic, maar dit is geen probleem om het te maken op die manier.
 

Ik en mijn huis

  • #57
Als mensen blijven suggereren dat het aan iets anders KAN liggen dan 1 van de drie afgedopte draden (bijv de spotjes), dan vraag ik me af of het probleem theoretisch wel duidelijk is, want zodra ik die 3 draden er tussen uit haal, werkt alles. Heb ik dan gelijk dat het dus niet iets anders is of snap ik iets niet?
 

Ik en mijn huis

  • #58
Ik ga de 3 draden opnieuw trekken, maar de draden zijn net getrokken, buizen nog in zicht (plafond nog niet dicht) en nergens een schroef in gedraaid oid. Maar goed... in ieder geval hartelijk dank zover!
 

HenkL14

  • #59
Zo van afstand zou ik zeggen dat je daarin gelijk hebt. Het fijne aan een forum is dat we kunnen meedenken, maar het lastige is dat we niet zelf kunnen zien en meten en er dus altijd wat afstand zal zijn.

Dan blijft nog wel openstaan dat er dus een schade ergens in de bedrading tussen de centraaldoos en de lasdoppen zal zijn waardoor er sluiting is. Zolang dat niet fysiek gecontroleerd of gemeten is, kan het niet uitgesloten worden.

Want dat lijkt er namelijk wel op met de uitleg van het verbinden/loshalen van die draden.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #60
Ik en mijn huis schreef:
Mijn vraag is ook vooral of wat ik wil Theoretisch kan. Meestal zie je dat bruin eerst naar wcd gaat en van daar door naar schakelaar/dimmer. Ik doe andersom (via lasklem) en is 100% zeker dat dit kan? Dat wil ik graag weten.... zie het zo nergens online.
Ja dit kan 100%.

Ik en mijn huis schreef:
Ik zou het zo kunnen maken (extra bruine draad erbij) dan weet ik vrijwel zeker dat het zou werken. Maar ik snap het verschil niet met bruin bij de dimmer splitsen... er is vast iemand die het wel begrijpt...
Dit mag geen verschil maken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu