CV installatie uitbreiden

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #1
Ik ga binnenkort onze cv-ketel vervangen. Tegelijkertijd wil ik graag de cv installatie uitbreiden naar de garage om de beneden en bovenverdieping hiervan te verwarmen. Dat gebeurt nu nog met een gevelkachel.

De garage is vrijstaand en met een klein tussenbouwtje aan de woning verbonden. Op de bovenvedrieping bevinden zich twee kamers en samen met de benedenverdieping zal er een 10kw aan vermogen nodig zijn.

De ketel staat op de zolder van het woonhuis. Nu kan ik op twee manieren met de cv leiding in de garage komen. Ik kan vanuit de de woning een aftakking maken op de duimse hoofdleiding en achter de plafonds van de bendenverdieping door met een leiding van een meter of drie naar de garage. Ik kom dan exact op de bovenverdieping van de garage terecht. Kwa leidinglengtes is dit de meest ideale oplossing. Nadeel zeer waarschijnlijk moet ik het plafond uit het toilet en de meterkast slopen om er achter langs te kunnen.

Andere optie is om eerst met een leiding van de zolder de kruipruimte in te gaan en vervolgens in de garage weer omhoog. Dat heeft als voordeel dat ik niets hoef te slopen. Ik vrees echter dat de weerstand in de leidingen te groot gaat worden doordat het water eerst helemaal naar beneden moet en daarna weer omhoog. Daarbij wil ik graag een beetje balans in het systeem houden, aangezien het een heel mooie en goed uitgerekende installatie is.

Wat is verstandig, wat meer slopen om de installatie optimaal te houden met korte leidinglengtes, of is het niet zo'n probleem om eerst onder de vloer te gaan?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik vrees echter dat de weerstand in de leidingen te groot gaat worden doordat het water eerst helemaal naar beneden moet en daarna weer omhoog.
Wanneer u de leidingen boven langs legt moet het water naar beneden naar de radiator, het enige verschil zit hem in het stukje van de radiator tot onder de vloer, dat is nog geen meter.

Het maakt niets uit waar u de leiding langs legt, de extra weerstand is nauwelijks te meten, leg hem gewoon wat u zelf het handigste vindt.
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #3
Dat is niet helemaal de situatie Jan. De radiatoren komen op de verdieping van de garage. Wanneer ik bovenlangs achter het plafond langs ga kom ik direct op de verdieping uit. Onderlangs betekent eerst 3 meter extra omlaag naar de kruipruimte en vervolgens weer 3 meter omhoog om weer op de verdieping van de garage te komen.

ik ben er nog niet over uit hoe ik het ga aanpakken. Ik overweeg om de gevelkachel te laten hangen. Die heeft namelijk het voordeel dat deze warmte levert onafhankelijk van de rest van de woning en de ruimte niet heel intensief worden gebruikt.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu