Cat6 van 1e naar 2e verdieping

Frankp1970

  • #1
Ik ben een leek op gebied van kabels trekken, maar het is gelukt om op de 1e verdieping 2 cat6 kabels af te monteren. Ik wil de aansluitingen ook op de 2e verdieping kunnen gebruiken. Gewoon met een rj45 connector in de wandcontactdoos doorlussen naar boven. Maar ik vraag mij af of dit wel een goed plan is en of alles klopt wat ik denk/lees.
- Het gat naar boven is er al.
- Op zolder komt dan ook een wandcontactdoos (opbouw)
- Stugge kabel moet gebruikt worden, want anders kan de LSA verbinding op de wandcontactdoos niet gemaakt worden.
- Op de 1e verdieping rj45 doorsteek connectoren aan de kabel knijpen met een krimptang, want gewone connectoren kunnen weer niet op de stugge kabel.

Ik kan er ook nog voor kiezen om gewoon een kabel met soepele kern te gebruiken en geen wandcontactdoos op zolder. Dan gewoon de utp.cat5 stekker op de kabel knijpen en deze direct in het apparaat op zolder? Lekker makkelijk!

Het is allemaal net niet perfect, vind ik. Kan iemand mij vertellen wat de juiste manier is?

20220405_170937_01.jpg
 

PauwlB

  • #2
Voor zover ik weet kun je gewoon cat5(e) op een cat6 contactdoos aansluiten. De aders zijn immers hetzelfde. Ik gebruik zelf wel altijd inbouw op opbouwdozen voor utp (lsa) en probeer losse stekkers zoveel mogelijk te vermijden. Alleen al om het feit dat er veel slechte stekkers in omloop zijn die ervoor zorgen dat er geen goede verbinding mogelijk is. Indien de snelheid tot max 1gb/s toereikend is zou ik kiezen voor cat5e ivm flexibiliteit van de kabel.

Ik snap alleen niet helemaal wat je bedoeld met het doorlussen van de 1e verdieping naar de 2e? Normaal heb je een losse leiding nodig naar het punt waar het op een netwerk switch afgemonteerd moet worden (vaak in de meterkast maar niet altijd).

Paul
 
  • Like
Waarderingen: Frankp1970

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
Bij doorlussen kan je maar 1 van de 2 aansluitingen tegelijkertijd gebruiken.
Wat doorlussen doet met de snelheid, geen idee.
 
  • Like
Waarderingen: Frankp1970

Frankp1970

  • #4
Bedankt voor de reacties! Met doorlussen bedoel ik inderdaad dit! Waarbij deze kabel door naar zolder gaat. Ik heb er toch 1 niet gebruikt.
Ja, het is wel een beetje simpel!
Ik zit er zelfs aan te denken om er op zolder gewoon een utp cat5 connector aan te maken. Dus zonder wandcontactdoos rechtstreeks een kabel. Scheelt een hoop ellende met keuze voor juiste kern en juiste connectoren.

20220406_140732.jpg
 

PauwlB

  • #5
Hallo Frank,

In dat geval zou ik een simpele cat5e kabel gebruiken en daar een connector op knijpen.

Paul
 
  • Like
Waarderingen: Frankp1970

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu