Vragen of aanleggen CAT6 (afgeschermd)

Bugboy

  • #1
Ik betrek binnenkort mijn nieuwe woning. Daar wil ik meteen overal CAT6 (afgeschermd) kabels in trekken. Er is gekozen voor schakelmateriaal van PEHA en ik heb dus ook het liefst de LAN aansluiting van dit merk.

Nu heb ik onderhand uitgezocht dat ik het beste een stugge CAT6 (FTP) kabel kan kopen. In de meterkast gaat deze in een patchkast die geschikt is voor CAT6 (afgeschermd). Ik heb begrepen dat connectors op een stugge kabel knijpen wordt afgeraden en een patchkastje staat ook wat netter. Nu zit ik alleen met de kant in de muur.

Ik gebruik een centraalplaat van PEHA (752411), maar daar moet nog een modular jack draagframe achter. Daar heb je 12 verschillende soorten van (D600MJ1 tot D600MJ12), maar ik vind het lastig te bepalen welke ik hebben moet. Ik wil deze modular-jack-cat6-rj45-lsa-afgeschermd-toolfree-p-4208700 CAT6 modular jack gebruiken, maar welk draagframe heb ik daarbij nodig?

Andere merken hebben ook dit soort draagframes met kleurtjes. Zijn deze kleuren gestandaardiseerd? Met andere woorden. Een modular jack die op een rode Busch-Jaeger past, past die ook op een rode PEHA?
 

Cyspoz

  • #2
Ik heb in het verleden voor hetzelfde dilemma gestaan. Ik heb toen van het merk schakelmateriaal wat ik gebruikte diverse frames besteld om te passen welke het beste was. Daarbij had ik wel al gekeken naar de afmetingen volgens de specificaties zodat ik volgens mij maar 3 frames hoefde te proberen.

Als je een beetje goed zoekt kun je met een juiste webshop de kosten ook laag houden.

Waarom maak je trouwens gebruik van afgeschermde kabel? Lijkt me een beetje overkill voor thuisgebruik en alleen maar extra lastig met trekken en aansluiten gezien de stugheid van de kabel.
 

Bugboy

  • #3
Dat is inderdaad niet zo'n gek idee. Die frames kosten niet de hele wereld. Een afgeschermde kabel leek mij gewoon beter, maar ik had er geen rekening mee gehouden dat het trekken van zo'n kabel lastiger gaat. Dan laat ik het inderdaad maar even zitten en gebruik ik een niet-afgeschermde kabel.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Cat 6 en afgeschermd is in 99% van de huisinstallaties overkill.Cat 5e haalt makkelijk gigabit snelheden.
Cat 6 is een behoorlijk stukje dikker, daar krijg erg lastig 2 van in 1 buis, zeker as er ook nog een bochtje gemaakt moet worden.
 

Cyspoz

  • #5
CAT6 UTP is wel een aanbeveling, ik heb daar zelf ook mijn hele huis van voorzien met patch paneel in de meterkast. Voordeel van CAT6 is dat het tot 70 meter klaar is voor 10 Gbit in de nabije toekomst. Dat klinkt nu nog misschien als overkill maar zal binnen 5 jaar realiteit zijn.

CAT6 UTP is inderdaad iets dikker dan CAT5 doordat er in het midden een plastic kruis zit dat de ader paren op hun plaats houd.
Overigens was dit goed te trekken met een trekveer en heb ik er zelfs 3 door een pijpje gekregen. Daar moest wel wat vaseline aan te pas komen, maar dan heb je ook iets :)

Ik heb overigens gebruik gemaakt van Digitus installatie materiaal, was niet erg duur en goed te verkrijgen bij een aantal webshops. Schakel materiaal in huis is van Berker.

Nog een tip, koop twee rollen met kabel. Dan hoef je niet eerst te gokken bij het trekken om twee stukken kabel te trekken.

En als je CAT6 aanlegt, moet wel alles CAT6 zijn, van patch paneel tot connector. Maar dat had je volgens mij al in de gaten.
 

Bugboy

  • #6
Dat is exact de reden waarom ik ook naar CAT6 wil. Nu is CAT5e nog prima, maar in de toekomst gaat het tekort schieten. Een maatje van mij heeft nog geen 10 jaar geleden CAT5 in zijn huis getrokken en die heeft niet altijd een stabiele 1Gb verbinding. Die gaat wellicht nu zijn bekabeling vervangen. Liever nu iets meer kosten, maar dan hoop ik wel langer goed te zitten. Als het moet maar een extra buis (komt wellicht later ook nog eens van pas).

Ik heb ook een Digitus CAT6 patchkast op het oog en alle aansluitingen worden ook CAT6. Dubbele rol had ik ook al in gedachten, dus ik denk dat ik nu wel weet wat ik moet hebben. Bedankt voor de reacties.
 

Rene2807

  • #7
Trek er dan ook gelijk maar een glasvezeltje er bij in.

Glasvezel kost echt dubbeltjes (zonder connectors)

Mocht je deze later nodig hebben, kan je hier connectors op (laten) monteren.

(ik merk nu al op mijn werk dat we bijna alles met glasvezel uitvoeren)
 

Bugboy

  • #8
Rene2807 schreef:
Trek er dan ook gelijk maar een glasvezeltje er bij in.
Als het vrijwel niets kost, dan is dat inderdaad nog wel een optie. Welke kabel moet ik dan hebben?
 

Rene2807

  • #9
In glasvezel heb je eigenlijk maar 1 soort.

Verschil zit nog wel eens in het aantal glasvezels in een "kabel"

Zo heb ik in mijn huis een "kabel" getrokken met 4 glasvezels er in.
Deze "kabel" heeft ongeveer een diameter van 4mm :lol:
 

Xsienix

  • #10
The headhunter schreef:
Cat 6 en afgeschermd is in 99% van de huisinstallaties overkill.Cat 5e haalt makkelijk gigabit snelheden.
Cat 6 is een behoorlijk stukje dikker, daar krijg erg lastig 2 van in 1 buis, zeker as er ook nog een bochtje gemaakt moet worden.
Ben het aardig met "the Head" eens,
Ik heb overal CAT5E getrokken. Ik ben tevreden met de snelheden die ik haal. CAT6 vond ik niet nodig en duur.
Glasvezel wil ik (nog) niet, dit aangezien de netwerkkaarten ook nog erg duur zijn (200-300 euro) en de vele problemen en dus laat ik het even hierbij...

Wel heb ik alles van PEHA
:D

Eddie
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu