Bedraden... hoe??

Toek

  • #1
Hallo Ik woon sinds kort in België waar we een huis hebben gekocht en dat we nu zelf aan het renoveren zijn.

Ik zit met een paar vragen hoe de bedrading van onze contactpunten nu precies moet gebeuren:

De literatuur geeft wel voorbeelden bij eenvoudige situaties, maar als het iets uitgebreider is, zoals bij ons, dan kan ik geen voorbeelden vinden die me duidelijk maken hoe het moet.
Ik heb van drie situaties een foto gemaakt en bij elk van hen zal ik uitleggen hoe precies de situatie is en hoe we het willen hebben.

situatie 1:



Hier zie je 2 zwarte dozen waar in de bovenste doos een lichtschakelaar komt voor het plafond licht en in de onderste doos een stekker contactpunt. (vergeef me voor mijn gebrekkige kennis van jargon) Boven dus een lichtschakelaar en onder een contactpunt.
Er komen al 2 sets met draden uit bij de dozen. 1 maal een zwarte en een blauwe draad voor de lichtschakelaar en 1 maal een blauwe, bruine en een groen/gele draad. Ik wil weten hoe je nu precies de draden moet verbinden en wat je moet doen om het geheel op de juiste manier moet aansluiten.

situatie 2:



Hier zie je drie zwarte dozen aan elkaar zitten. Er komen stroomdraden binnen aan 1 kant en ik wil daar drie stekker contactpunten realiseren. De stekker contactpunten bestaan uit 3 losse units die elk in een zwarte doos komen te zitten. Mijn vraag is nu hoe ik ook dit geheel op de juiste manier moet bedraden en moet verbinden.


situatie 3:



hier zie je 2 zwarte dozen waar 2 stekker contact punten gaan komen. De moeilijkheid hier is dat de stroom na dit punt verder moet lopen naar even verderop waar ook weer 2 stekker contactpunten gaan komen. Aan 1 kant komen dus stroomdraden binnen, daar worden 2 stekker contactpunten aan verbonden en daarna loopt de stroom verder naar 2 andere stekker contact punten. Ook hier weer de vraag: Hoe sluit ik het geheel op de juiste manier aan en hoe moeten de draden en verbindingen komen?

Als er nog behoefte is aan foto's van de stekker units of andere zaken dan hoor ik dat graag.




Ik hoop dat ik het duidelijk heb weergegeven en dat er iemand is die het me duidelijk kan maken of me een kan doorverwijzen naar een site waar duidelijke voorbeelden staan voor deze specifieke situaties...

mvg,

Toek
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
https://www.klusidee.nl/Forum/topic/elektra-aanleggen-hoe-doe-ik-het.12004/

Kijk hier eens bijvoorbeeld en verder zou ik je willen adviezen je toch eens bij te laten staan door iemand met wat meer ervaring en kennis van zaken (om de kunst vanaf te kijken). Zelfstandig een complete installatie aanleggen vindt ik niet echt verantwoord als je deze vragen nog moet stellen.
 

StefanD

  • #3
Lichtschakelaar: bruin en zwart aansluiten op de schakelaar. Als je een wisselschakelaar hebt (met 3 aansluitpunten), dan moet je even op de beschrijving kijken welke twee je nodig hebt. De blauwe uit de bovenste buis moet je dus doorverbinden met de blauwe uit de onderste (dat kan waarschijnlijk door ze beiden op de contactdoos aan te sluiten) De bruine uit de bovenste buis moet je aansluiten op de schakelaar. (Je sluit de bruine draad die uit de buis komt aan op de contactdoos en sluit daar tevens een extra stukje bruin draad op aan. Dat extra stukje sluit je dan weer aan op de schakelaar)
Contactdoos: blauw en bruin op de contactpennen, geel/groen op de randaarde.
Doorverbinden: meestal kun je per aansluitpunt 2 draden kwijt. Je kunt dan de binnenkomende draad aansluiten en tegelijkertijd een tweede draad die je kunt doorverbinden naar de volgende doos.



Bij veel bouwmarkten kun je klusfolders krijgen (ook op internet). Kan geen kwaad die goed te lezen.
 

Toek

  • #4
Fantastisch. Ik geloof dat ik hier wel mee uit de voeten kan StefanD. Zeer bedankt voor de moeite.

Situatie 2 en 3 zijn me ondertussen ook al duidelijk geworden door gewoon een kant en klaar stekkerdoos met 2 stekker punten open te schroeven en te kijken hoe het daar zit.
In situatie 2 is het een kwestie van vanuit de eerste stekker unit nieuwe draadjes te trekken (de kleuren blijven hetzelfde) naar de volgende stekker unit tot en met de laatste stekker unit.
Situatie 3 is eigenlijk hetzelfde als situatie 2 met dat verschil dat je eerst 2 stekker units hebt zitten en verderop weer 2 stekker units. De verbinding tussen beide gaat echter op dezelfde manier als in situatie 2.

Sxnder: Ik had die folders hier op het forum al doorgelezen, maar voor mijn specifieke situaties geen voorbeeld plaatjes gevonden. Ik ben het zeker met je eens dat mijn kennis van elektriciteit aanleggen zeer beperkt is en we laten ons ook wel bijstaan door bekwame mensen. Deze personen zijn echter niet altijd voorhanden en aangezien het werk niet steeds weer voor lange periode stil mag komen te liggen moeten we soms ook even zelf het ei uitvinden. We gaan wel (voordat er ook maar iets wordt dichtgemaakt of aangesloten) alles laten nakijken door een expert die dan kan zien of alles is aangesloten op de juiste manier.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
Verstandig de boel te laten controleren en overleg ook zeker wat voor aansluitingen er overal minimaal moeten komen en aanvullende eisen. Veel is vast gelegd in de voorschriften (Belgische wel te verstaan). Kijk ook even goed naar de aansluit klemmen van de inbouw units. Meestal hebben ze per pool twee aansluit mogelijkheden, daar kun je dan op doorlussen.
 

Toek

  • #6
Beste Sxnder,

De stekker units hebben inderdaad per pool 2 aansluitpunten als ik het goed heb (zie foto)


Wat bedoel je precies met : aansluitingen? Heb je het dan over de dikte van de stroomdraden? ( 2,5 mm bij mij)
 

Waldy

Specialist Zonwering
  • #7
Let je er ook op dat in België vaak de voeding over 2 draden verdeeld loopt?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Met aansluitingen bedoel ik bijv: stopcontact, schakelaar, lichtpunt, telefoonaansluiting, kabelaansluiting, aardvoorziening ect, etc. Je units hebben idd 2 klemmen per pool. Hier lus je de draden op door, kleur bij kleur.
 

Toek

  • #9
Waldy schreef:
Let je er ook op dat in België vaak de voeding over 2 draden verdeeld loopt?
Hoi Waldy,

Hoe controleer ik of ze hier de voeding per 2 draden loopt en mocht dat zo zijn, wat voor consequenties zitten daaraan verbonden? Moet ik dan anders te werk gaan?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu