Aparte ketel op vloerverwarming of cascade regeling???

Guidopas

  • #1
Beste klussers,
Ik ben mijn huis aan het verbouwen en daarbij hoort een nieuw cv systeem.
Op de begane grond zit vloerverwarming, op de verdieping komen radiatoren. Er komen 2 badkamers. We hebben in een eerder stadium al gekozen voor 2 ketels waarvan er nu 1 hangt (Intergas Kompakt1 HRE 36).
Nu heb ik 2 uiteenlopende adviezen gekregen:

1. installeer 1 ketel voor de vloerverwarning en 1 badkamer en de 2e ketel voor de radiatoren en de 2e badkamer. Voordeel zou zijn dat de ketel voor de vloerverwaming op een lagere temperatuur kan werken wat energie bespaart. Beide ketels zouden dan wel gekoppeld worden met kranen voor in het geval er 1 uitvalt.

2. Een HR ketel op de vloerverwarming heeft helemaal geen zin omdat de ketel bij lage temperatuur niet op HR werkt. Beter is beide te verbinden en met een weersafhankelijke cascaderegeling te laten draaien. Dit zou even tijd vergen voor het inregelen, maar veel zuiniger werken.

Ik kan me bij beide oplossingen wel wat voorstellen, maar ben erg benieuwd naar jullie mening.

Groet,
Guido
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Nou ik kan je een ding vertellen:
Een ketel haalt JUIST bij lage temperatuur zijn hoge rendement.
Hoe hoger de aanvoertemperatuur, hoe lager het rendement.
Dus als je toch voornemens bent om 2 ketels te nemen, dan lijkt mij 1 ketel apart voor de vloerverwarming helemaal niet zon gek idee.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #3
Beste Guido.
Wie heeft je in Gods naam wijs gemaakt dat een HR ketel niet werkt op lage temperaturen de bedoeling van een HR ketel is namelijk dat hij niet boven de 55 graden komt tot daar kun je namelijk condens uit je rookgassen opvangen.
En krijg je HR vermogen terug.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #4
Weer samen geantwoord.
 

Guidopas

  • #5
Ja, dat is grappig. Hij beweerde dat juist het condenseren ervoor zorgde dat hij geen HR levert. Dat punt is dus hierbij ontkracht.

De 2e raadgever had verder als argumente dat de ene ketel anders continu draait en daardoor een kortere levensduur heeft terwijl juist de cascade regeling ervoor zou zorgen dar beide ketels gelijkmatig belast worden.
Als ik wat rondlees vind ik nog wel een argument voor oplossing 1: De vloerverwarming kan dan in de zomer op een laag pitje doordraaien zodat de vloer niet al te koud wordt.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #6
Beide oplossingen zijn mogelijk.
Maar een vloer in de zomer warm houden?

Ik denk niet dat je daar behoefte aan hebt?
In de zo Eros het lekker als het wat frisser is op de vloer geloof me dat maar.
 

Guidopas

  • #7
Dat heb ik ook in een ander bericht gelezen. In de helft van het huis zit de vloerverwarming. Daar loopt nu zachtjes water in van 21gr en uit van 20 gr. Als ik hem helemaal uitzet wordt de vloer echt onaangenaam koud. In de gang is een stuk zonder vloerverwarming en dat is niet prettig lopen met blote voeten.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #8
In dit geval lijkt optie 1 de beste oplossing.

Je bent dan gegarandeerd goed verzorgd, en mocht er 1 toestel eens uitvallen dan nog ben je van alles voorzien.

Vergeet ook niet een koppeling te maken in je warm water circuit dat inderdaad mocht er 1 ketel uitvallen je alsnog voorzien bent.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu