Thermostatische kranen aparte kamers verwarmen

Aristonos

  • #1
Ik heb een kamerthermostaat en ik krijg warmte als ik die hoger zet en ook gaat er dan wamte naar de slaapkamers boven. Als het beneden warm is slaat de thermostaat dus af en stopt ook de warmte toevoer naar de boven kamers.

Kan ik dit oplossen door thermostaatkranen op de slaapkamers te gaan gebruiken? Ik bedoel als de kamerthermostaat laag staat, en beneden dus alles uit is kan ik dan apart per kamer warmte vragen door middel van thermostatische kranen?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Dan zul je kranen moeten hebben die een warmte vraag contact hebben voor de ketel.

Simpelweg een thermokraan er tussen stuurt de ketel niet aan.

Wat wel kan is alles vervangen voor thermo kranen en dan een weersafhankelijke regeling op de ketel zetten.

Maar daar kunnen de experts je meer over vertellen.
 

Aristonos

  • #3
Gaat dat aansturen ook niet op als er stadsverwarming is ?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Als je nu de thermostaat in de kamer 'koud' zet kan je dan door het opendraaien van de kranen op de kamers boven warmte krijgen?

Zo ja dan is een thermostaatkraan een oplossing.

Zo nee dan zit er ergens een sturing/pomp/klep.
En deze moet dan bediend worden door de thermostaten boven terwijl de kranen beneden dicht moeten blijven.
 

Aristonos

  • #5
Ik denk dat je dit bedoelt als aansturing en vraag van warmte niet realiseerbaar is vanaf een thermokraan.

Uit de beschrijving van een warmteregelaar ten behoeve van een bekend merk kamerthermostaat:

De juiste manier om het comfort in het gehele huis te regelen bereikt men door een klokthermostaat in de woonkamer te plaatsen. Deze klokthermostaat schakelt het cv-toestel.

De kamertemperatuur is bepalend voor het comfort in alle vertrekken. Het komt voor dat de kamertemperatuur door externe warmte bijvoorbeeld een openhaard, invallend zonlicht e.d. , correct is waardoor de klokthermostaat niet schakelt en er geen warmte wordt geproduceerd. Het kan zijn dat op zulke momenten de overige vertrekken (studie of hobbykamer) juist wel warmte nodig hebben.

In dat geval is de warmteregelaar de oplossing!
Indien de situatie, zoals hierboven beschreven, zich voordoet kan de warmteregelaar tijdelijk de functie van klokthermostaat overnemen, door een simpele bediening van een drukknop op de klokthermostaat.

De regelaar zorgt gedurende die periode voor warmte in alle individuele vertrekken. Uitschakelen van deze tijdelijke (weersafhankelijke) functie, geschiedt door bediening van dezelfde drukknop. De klokthermostaat verzorgt nu weer volgens zijn programma, het comfort in het hele huis.
 

Chathanky

  • #6
Aristonos schreef:
Gaat dat aansturen ook niet op als er stadsverwarming is ?
Met stadsverwarming kun je elk vertrek met een thermostaatkraan regelen, die levert altijd voldoende warmte.
 

Aristonos

  • #7
Nog even voor de goede orde. Dus als ik de kamerthermostaat uit heb kan ik individueel op een kamerwarmte toevoer vragen door middel van een thermokraan? Dus de rest blijft dan uit.

Als dat zo is dan plaats ik boven een paar van die thermokranen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Er zijn al een paar antwoorden gegeven waar iemand die een beetje kennis van verwarming heeft mee vooruit zou kunnen.
Met alle respect maar uw laatste vraag lezend denk ik dat het verstandig is er een installateur bij te halen, ik twijfel sterk of u het zelf kunt oplossen.
 

Aristonos

  • #9
Ik heb op één kamer een thermostaatkraan gezet, maar die is alleen maar met de kamerthermostaat te bedienen. De radiator slaat niet indivudeel aan.

Hij slaat niet aan op de kraan zelf... wat is nou precies het nut van zo'n thermokraan?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #10
Ruimte temepratuur meten en zo de temperatuur regelen door de kraan open en dicht te zetten.
Als je nu de thermostaat in de kamer 'koud' zet kan je dan door het opendraaien van de kranen op de kamers boven warmte krijgen?
Het antwoord was nee.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #11
Het nut van een thermostaatkraan, ook indien er geen weersafhankelijke regeling toegepast wordt, dus met een kamerthermostaat, is energiebesparing.

Heb je normale radiatorkranen, dan zullen op het moment dat de kamerthermostaat aan gaat, de radiatoren die open staan heet worden. Ongeacht de temperatuur in de ruimtes van die radiatoren. Een normale kraan laat zich wat dat betreft zeer slecht regelen.

Heb je radiatorthermostaten, dan kun je die instellen op de voor die ruimte maximale temperatuur die je wilt hebben. Dat is bij de meeste ruimtes zoals slaapkamers, keuken e.d. veel lager dan de huiskamertemperatuur.

Wanneer nu de kamerthermostaat warmte vraagt, zal de ketel aan gaan, maar de radiatoren in de andere ruimten zullen niet verder verwarmen dan de ingestelde temperatuur. En dat scheelt aanzienlijk in energieverbruik.

Probleem is, zoals al diverse malen op het forum beschreven, dat indien zo'n ruimte juist warmer moet worden dan de huiskamer, het dus niet werkt.

Dat is de reden waarom ik in een kleine ruimte, waar ik mijn PC heb staan, een klein elektrisch kacheltje heb staan, als bijverwarming. Want ik kan moeilijk de huiskamer flink opstoken, als daar niemand is en ik wél een groot deel van de tijd in die PC ruimte doorbreng...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu