Andere ader voor randaarde

Pigion

  • #1
In ons huis ('76) hebben we een grote Z-vormige living-keuken-achterkamer. In de voorkamer ligt parket (voorheen vast tapijt) en in de keuken + achterkamer kwartsiet plavuizen. Alleen in de keuken boven het aanrecht hebben de wandcontactdozen randaarde. Alle andere WCD's hebben geen randaarde. Eigenlijk wil ik alle WCD's op het gedeelte met plavuizen voorzien van randaarde. Op de scheiding van parket en plavuizen zitten 2 dubbele schakelaars en 2 WCD's in 1 blok. Dat blok heeft maar 1 16 mm buis met 1 x blauw, 1 x bruin en 4 x zwart, dus lekker vol. Ik denk niet dat het lukt daar nog een aarde bij te trekken. Ik zou eventueel 1 zwarte draad kunnen opofferen door 2 lampen te combineren op 1 schakelaar. Van de centraaldoos naar het schakelbord zal het wel lukken om een aarde bij te trekken.
Opties:
- 1 zwart eruit en vervangen door groengeel
- De op te offeren zwarte om te katten naar aarde.

Bij de 1e optie krijg ik waarschijnlijk een te hoge vulling en moeilijk trekken
Bij optie 2 zou ik de zwarte schakeldraad kunnen omkleuren met een stukje gele mantel zowel in de WCD als in de centraal doos. Dit is in strijd met NEN 1010, aarde moet 2,5 MM2 zijn. Ik kan niet vinden of omklueren is toegestaan. Omgekeerd mag wel.

Hoe los ik dit op. Een buis bijplaatsen is onmogelijk. In het zicht gaan werken met K40 materiaal vanuit de kruipruimte is erg lelijk op een schone wand.

Pigion
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Draad mag je niet omkleuren, de aarde moet net zo dik als de voedende geleider.

Je zou alleen voeding kunnen leggen en het schakelen draadloos kunnen oplossen.
 

Pigion

  • #3
Een 2e reden waarom ik aan de electra ben gaan werken, is dat ik het GIRA 2000 systeem voor lichtregeling in huis wil instaleren. Ik moet nu ca. 7 schakelaars en WCD's bij langs voor ik horizontaal ga. Boven de gordijnen komen regelbare HF TL balken. Boven de eettafel een regelunit en boven het aanrecht weer een regelbare HF TL.
Naast regeling met de afstandsbediening, moet dat ook kunnen via de Lokale schakelaar. Daarbij moet er een stuurstroomkabel 0 -10 V. worden getrokken naar de armaturen. Ook hier stuit ik op volle buizen. en te ondiepe inbouwdozen.
Met het combineren van lichtpunten en speciale programering kan er wel wat worden gesanneerd in de schakeldraden. Echter de vertaling van de handleiding is zeer slecht, kom er nauwelijks uit. Ook de plaatselijke installateur, die de componenten heeft geleverd, is niet thuis in dit systeem.
Misschien moet ik eerst een cursus volgen..... echter die zijn er niet voor consumenten en het duurt nog een jaar voor de volgende VSK beurs......

Pigion

Pigion
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #4
Ik wist niet dat ze bij de VSK cursussen elektro gaven voor consumenten.

Normaal kijk je eerst of een systeem past bij je situatie, of het toepasbaar is in de bestaande installatie voordat je het aanschaft.
 

FreddyFiets

  • #5
Pigion schreef:
Echter de vertaling van de handleiding is zeer slecht, kom er nauwelijks uit.
Op zoek naar de originele engelse of duitse handleiding??

Verder zou ik zelf eerst eens kijken met een losse testopstelling of je de schakeling voor elkaar krijgt en wat er mee mogelijk is. Eerst simpel beginnen met 1 schakelaar en 1 lamp aan/uit en dan langzaam opbouwen, zodat je de programmering misschien wel onder de knie kunt krijgen.
 

Pigion

  • #6
Op de VSK beurs tref je nog wel eens iemand die van de hoed en de rand weet. Ook draaien daar voorlichtings- sessies. Technische Unie (distributeur voor GIRA) staat helemaal niet open voor vragen van consumenten. Toonzaal is afgeschaft en de prijzen voor dit materiaal zijn zijn 30% te hoog in vergelijking met Duitsland.

Via de originele tekst heb ik de zaak onder controle gekregen + een sterke leesbril.

Ik zat alleen even te knoeien met de lasdoppen. De installateur heeft het zo zuinig aangelegd (1 centraaldoos vooe 60 M2), dat ik 7 blauwe draden in 1 lasdop moest wurmen.

Pigion
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu