Adereindhulstang voor doe het zelf gebruik

Cyspoz

  • #1
Ik ben op zoek naar een adereindhulstang. Nu zijn er volgens mij twee soorten, met en zonder hefboom.
De tangen met hefboom kunnen veel steviger aanknijpen zonder al te veel moeite maar kosten al snel 100 euro.
De tangen zonder kunnen waarschijnlijk minder hard aanknijpen maar zijn wel een stuk goedkoper.

Als je maar af en toe tijdens het afmonteren van een lamp een adereindhuls moet aanknijpen kun je dit dan ook met een niet hefboom tang doen? Kun je ze daar vast genoeg mee knijpen en kost het alleen veel kracht? Of heb je toch eigenlijk een hefboomtang nodig?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Het zit anders.

De 'hefboom tang' heeft een gegarandeerde pers, de tang gaat niet eerder weer open dan dat deze volledig gesloten is geweest.

De tangen zonder die vergrendeling kunnen dus te vroeg geopend worden waardoor de persing niet 100% is.

De 'normale' tangen kunnen prima werken.Gewoon goed opletten dat je een volledige persing maakt.
 

Cyspoz

  • #3
Daar had ik nog niet bij stil gestaan. Maar goed, dan ga ik dus voor een normale tang en controleer ik gewoon zelf goed of de adereindhuls er stevig aan vast zit. Heb je nog toevallig tips voor een bepaald type tang of merk wat je als goed kunt aanbevelen?
 

Gerrit

  • #4
Als je de forumregels even leest (echt wel even doen) zie je dat het op dit forum niet is toegestaan om merknamen te noemen om hun kwaliteit.
 

Lichtpunt

  • #5
Bij de grote "C" -winkel in Eindhoven zag ik een wat ruimere assorti,
neem de tang niet te smal
 

Cyspoz

  • #6
Gerrit schreef:
Als je de forumregels even leest (echt wel even doen) zie je dat het op dit forum niet is toegestaan om merknamen te noemen om hun kwaliteit.
Ik noem ook geen merknamen, misschien de mensen die mijn vraag beantwoorden... :lol:
Nee grapje, was niet op de hoogte dat het niet is toegestaan. Meestal is linken alleen verboden, maar zal de regels even doorlezen aangezien er mogelijk nog meer voor mij "nieuwe" zaken in staan.

Met smal bedoel je neem ik aan dat de bek breed genoeg moet zijn voor als je wat langere aderhulzen hebt? Anders moet je die mogelijk twee keer knijpen...
 

Lichtpunt

  • #7
Aderhulzen idd het liefst in een keer knijpen.
Neem er een die, 1,5-2,5-4 en 6qmm kan knijpen, zit je voor 90% gebeiteld.
 

Cyspoz

  • #8
Heb uiteindelijk een "simpele" Knipex tang gekocht en die voldoet prima. Heb net een aantal adereindhulzen geknepen en die zitten zeer goed vast.

Vroeg me alleen nog het volgende af. Als je een adereindhuls op een kabel monteert, strip je de kabel dan verder dan nodig is en knip je na het knijpen van de adereindhuls het uitstekende koperdraad af? Of moet je dit netjes afstemmen?
 

Xr8

  • #9
Zolang aanstrippen zodat de gehele huls gevuld is met koperdraad. De mooiste adereindhulsen zijn die met een kunststof deel eraan waarin de isolatie van de ader komt.

Succes.
 

Cyspoz

  • #10
De adereindhulzen die ik gebruik hebben een kunststof kern waar het isolatie deel netjes invalt. Maar als de kanel te lang aangestript is kun je dan het teveel gestripte wegknippen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Ja.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu